Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ



εύκολες και γρήγορες συνταγές "αγγινάρες με πατάτες αυγολέμονο"
ΥΛΙΚΑ

* 8-10 αγκινάρες (τρυφερές καρδιές)
* 3 πατάτες
* 2-3 καρότα
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 ματσάκι άνιθος
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
* 250 γρ. αρακάς (προαιρετικά)
* 1 λεμόνι (χυμός)
* 1 αυγό...1 κ.σ. αλεύρι
* αλάτι ..... πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες....κόβουμε πολύ κοντά τα κοτσάνια...Αφαιρούμε τα σκληρά φύλλα γύρω-γύρω μέχρι να φθάσουμε στα τρυφερά φύλλα της καρδιάς.Με ένα κουτάλι αφαιρούμε, εσωτερικά, το χνούδι και τρίβουμε την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα....
Τις διατηρούμε σε νερό με λεμόνι.
Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι.....βάζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα να σωταριστούν. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγκινάρες και τον αρακά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά.....

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ


ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "αρακάς λαδερός"

* 500 γρ.αρακάς (φρέσκος ή      κατεψυγμένος)
* 1 κρεμμ.ξερό
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 2 πατάτες
* 2-3 καρότα
* 1 ματσάκι άνιθο
* 1 κ.σ. πελτέ
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
* αλάτι...πιπέρι....λίγη κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Βάζουμε  τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα καρότα κομμένα ροδέλλες να σωταριστούν ελαφρά και προσθέτουμε τον πελτέ.....Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει ο πελτές και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τον αρακά, συνεχίζοντας για λίγο το ανακάτεμα, να δέσουν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε. τον άνιθο ψιλοκομμένο και το ξυλάκι κανέλας. Αφήνουμε να σιγοβράσει 30-40' περίπου, μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μείνει μόνο με το λαδάκι του.....Να μελώσει !!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ....ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ....ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


έυκολες και γρήγορες συνταγές "πορτοκάλι γλυκό κουταλιού" 
ΥΛΙΚΑ

* 5 πορτοκάλια
...χοντρόφλουδα
...μεγάλα
* 1 κιλ. ζάχαρη
* 3-4 κ.σ.χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα πορτοκάλια και με έναν τρίφτη ξύνουμε ελαφρά, την επιφάνειά τους. Τα βάζουμε -ολόκληρα- σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 3 λεπτά και χύνουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε για δυό-τρεις φορές ακόμα και στραγγίζουμε. Με τον τρόπο αυτό ξεπικρίζουμε τα πορτοκάλια.
Αφού κρυώσουν, κόβουμε σε κάθε πορτοκάλι  ένα κομμάτι από το επάνω μέρος και ένα από το κάτω. Στη συνέχεια το κόβουμε σταυρωτά- κάθετα σε 6-8 κομμάτια .....Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε από κάθε κομμάτι, τις σκληρές ίνες, αρκετή ψύχα  (κρατώντας λίγη ψύχα στη σάρκα)  και πετάμε  τα κουκούτσια που ίσως υπάρχουν.

Σε κατσαρόλα, κάνουμε στρώσεις πορτοκάλια-ζάχαρη εναλλάξ και τελειώνουμε με στρώση ζάχαρης. Αφήνουμε για 12-14 ώρες να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα υγρά τους τα πορτοκάλια. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. Δεν ανακατεύουμε...απλά ανακινούμε την κατσαρόλα για να μην "πιάσει". Όταν "δέσει" το σιρόπι, αποσύρουμε το γλυκό...περιμένουμε να μετριάσει η θερμοκρασία του και γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΛΕΜΟΝΙ........ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΛΕΜΟΝΙ........ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "λεμόνι γλυκό κουταλιού"
ΥΛΙΚΑ

* 4-5 λεμόνια μεγάλα, χοντρόφλουδα,
    (προσοχή ! ακέρωτα)
* 2 ποτήρια ζάχαρη
* 2 ποτήρια νερό
* 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
* 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λεμόνια. Τα "ξύνουμε" ελαφρά, στον τρίφτη (στα ψιλά δοντάκια). Τα κόβουμε λίγο από πάνω κι από κάτω.Τα χαράσσουμε κάθετα σε λωρίδες πάχους 3 - 4 εκατ. και - προσεχτικά να μη μας κοπούν - τις αφαιρούμε από το λεμόνι. Τις τυλίγουμε, μία-μία και τις συγκρατούμε με οδοντογλυφίδα.
Πρέπει να τις ξεπικρίσουμε.....Υπάρχουν δύο τρόποι.....
α) ή βάζουμε σε νερό τις λωρίδες λεμονιού, για 24 ώρες.
β) ή τις βράζουμε σε νερό για 20 λεπτά.....

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

ΤΥΡΟΠΙΤΑ.....ΚΑΝΤΑΪΦΙ



ΤΥΡΟΠΙΤΑ.....ΚΑΝΤΑΪΦΙ


ΥΛΙΚΑ

"τυρόπιτα...κανταϊφι"
 * 1 πακέτο φύλλο κανταϊφι
* 200 γρ.φέτα
* 200 γρ.γραβιέρα
* 200 γρ,κασέρι (ή ενταμ)
* 200 γρ.ανθότυρο
* 1 λίτρο γάλα φρέσκο
* 6 αυγά
* 1 φλ. σπορέλαιο
* 100 γρ.βούτυρο
* αλάτι.....πιπέρι....
* λίγη φρυγανιά τριμμένη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε όλα τα τυριά. Έχουμε ξεπαγώσει το κανταϊφι το "ξάνουμε" και το χωρίζουμε, σε τρία μέρη.Λιώνουμε το βούτυρο και το αναμιγνύουμε με το σπορέλαιο Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε το 1/3 του φύλλου. Ραντίζουμε με το λάδι και ρίχνουμε τη μισή

ΠΙΠΕΡΙΕΣ (ΚΕΡΑΤΟ) ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ


ΠΙΠΕΡΙΕΣ  "ΚΕΡΑΤΟ"  ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "πιπεριές τηγανιτές"

* πιπεριές (όχι πολύ μεγάλες)
* ελαιόλαδο για το τηγάνι
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τις αραδιάζουμε να τηγανιστούν.
Τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, διότι πιτσιλάνε πολύ.
Μετά 1-2 λεπτά αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και γυρίζουμε τις πιπεριές.Τις ξανασκεπάζουμε
και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.'Οταν μαραθούν (χωρίς να καούν) τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα λάδια.Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τις σερβίρουμε......Δεν χρειάζονται τίποτα άλλο....είναι απλά......πεντανόστιμες !!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

ΦΕΤΑ "ΠΑΝΕ"


ΦΕΤΑ "ΠΑΝΕ"


εύκολες και γρήγορες συνταγές "φέτα πανέ"
ΥΛΙΚΑ

* 300 γρ φέτα (προτιμάμε δοχείου για ομοιόμορφα κομμάτια)
* 1-2 αυγά
* φρυγανιά τριμμένη
* λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια (περίπου ένας πόντος σε πάχος)
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο και βάζουμε σε άλλο πιάτο τη φρυγανιά.
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι.....
Βουτάμε τα κομμάτια της φέτας πρώτα στο αυγό και μετά τα πανάρουμε στη φρυγανιά.
Τα αραδιάζουμε στο λάδι και αφήνουμε να τηγανιστούν για 1-2' από κάθε μεριά, μέχρι να ροδίσουν.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ : αν ανακατέψουμε στη φρυγανιά λίγη ρίγανη και πάπρικα καυτερή....θα έχουμε έναν πικάντικο μεζέ, για το ουζάκι ή το κρασάκι μας !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

ΜΠΡΙΑΜ


ΜΠΡΙΑΜ


ΥΛΙΚΑ
έυκολες και γρήγορες συνταγές "μπριάμ"

* 4-6 μελιτζάνες τσακώνικες ή 3 μεγάλες φλάσκες
* 4 κολοκύθια
* 4-5 πατάτες
* 2 τομάτες
* 1 μεγάλο κρεμμύδι
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1 πράσινη πιπεριά
* 1 φλ. ελαιόλαδο
* 1 φλ.συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
* μαϊντανός.......αλάτι......πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας....
Σε μια μεγάλη λεκάνη κόβουμε σε χοντρές ροδέλες, μελιτζάνες...κολοκύθια....πατάτες....πιπεριά και κρεμμύδι.
Χοντροκόβουμε το σκόρδο.....ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμετον συμπυκνωμένο χυμό,
το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με τα δυό μας χέρια, καλά όλα τα υλικά και τα ρίχνουμε σε βαθύ ταψί.
Με ένα ποτήρι νερό "ξεπλένουμε" την λεκάνη, και το ρίχνουμε στο φαγητό. Ανακινούμε με τα δυό μας χέρια το ταψί, να στρώσουν τα υλικά.
Κόβουμε τις τομάτες ροδέλες και τις σκορπίζουμε στην επιφάνεια του φαγητού.
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε στους 180-200* για μία ώρα περίπου...να μείνει το μπριαμ με το λαδάκι του...(μετά το μισάωρο το ξεσκεπάζουμε για να κάνουν κρούστα τα υλικά και να  πάρει χρώμα το φαγητό μας).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ


ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "φέτα ψητή"
ΥΛΙΚΑ

* 1/2 κιλό φέτα (προτιμάμε δοχείου για να  κοπούν ομοιόμορφα κομμάτια)
* 1 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
* 1 τομάτα σε φέτες
* ελαιόλαδο....ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τη φέτα σε κομμάτια 1,5 εκ.περίπου.
Σε κομμάτια αλουμινόχαρτου τοποθετούμε από ένα κομμάτι τυρί.
Ραντίζουμε με το λάδι...πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη και βάζουμε από
πάνω μία φέτα τομάτας και 2-3 ροδελες πιπεριάς.
Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο καλά, σε πουγγί......
Ψήνουμε στους 180-200* (ανάλογα τον φούρνο) για 20' περίπου.
Τη σερβίρουμε ζεστή, αρωματική και πικάντικη !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΥΡΙ


ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΥΡΙ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "σαγανάκι τυρί"


ΥΛΙΚΑ

* τυρί
* αλεύρι
* νερό
* λάδι






ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγουμε τυρί της αρεσκείας μας.....

Γραβιέρα....κεφαλογραβιέρα....regato.....
Κόβουμε σε φέτες το τυρί που έχουμε επιλέξει....
( ή ζητάμε να μας το κόψουν εκεί που το αγοράζουμε )
Σε ένα πιάτο έχουμε νερό και σε άλλο πιάτο αλεύρι..
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λάδι να ζεσταθεί καλά...
Βουτάμε κάθε κομμάτι στο νερό......μετά στο αλεύρι
να καλυφθεί και από τις δυο μεριές.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας συχνά τα κομμάτια
(γίνεται εύκολα με δύο πηρούνια ) και από τις δυο μεριές,
μέχρι να ροδοψηθούν....!
Σερβίρεται ζεστό...!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : αν θέλουμε, συνοδεύουμε το τυρί με φέτες λεμόνι...



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΑΛΑΤΑ.... "ΡΟΚΑ-ΞΥΝΟΜΗΛΟ"


ΣΑΛΑΤΑ.... "ΡΟΚΑ-ΞΥΝΟΜΗΛΟ"

ΥΛΙΚΑ

* 1 γαλλική σαλάτα ή ένα τρυφερό μαρούλι
* 1 ματσ.ρόκα
* 1 ξυνόμηλο
* 1 κ.σ. κουκουνάρι
* ελαιόλαδο......ξύδι
* (αλάτι...... εάν και όσο θέλει ο καθένας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λαχανικά.
Σε μπωλ κόβουμε τη σαλάτα και τη ρόκα. Ρίχνουμε το κουκουνάρι. Προσθέτουμε λάδι και ξύδι και ανακατεύουμε.
 Κόβουμε το ξυνόμηλο σε ροδέλες και διακοσμούμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ "ΜΑΡΟΥΛΙ-ΚΑΡΥΔΙΑ"

ΣΑΛΑΤΑ "ΜΑΡΟΥΛΙ-ΚΑΡΥΔΙΑ"


ΥΛΙΚΑ

* 1 μαρούλι τρυφερό
* 1 τομάτα
* 1 φλυτζάνι κρουτόν
* 1/2 φλ.καρύδια
* ελαιόλαδο......ξύδι μπαλσάμικο
* (αλάτι...... εάν και όσο θέλει ο καθένας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λαχανικά.
Σε μπωλ βάζουμε το μαρούλι κομμένο με το χέρι.......την τομάτα κομμένη σε κύβους......τα καρύδια χοντροκομμένα.
Χτυπάμε το λάδι με το ξύδι και  περιχύνουμε τη σαλάτα.
Προσθέτουμε  τα κρουτόν.....Σερβίρουμε !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ



ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "γαρίδες σαγανάκι"
ΥΛΙΚΑ

* 8-10 γαρίδες μεγάλες
* 3-4 τομάτες ώριμες
* 1 κρεμμύδι μικρό
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1 σφηνάκι ούζο
* 150-200 γρ.φέτα
* αλάτι....πιπέρι.... 
* άνιθος ή μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες....αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα και βγάζουμε το εντεράκι, από τη ράχη...κρατώντας το κεφάλι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνιι και αραδιάζουμε τις γαρίδες.
Τις γυρίζουμε  και από τις δυο μεριές, μέχρι να κοκκινίσουν.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο....αλάτι  (προσεχτικά διότι θα ρίξουμε και τη φέτα)...πιπέρι...
Σωτάρουμε να μελώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το ούζο. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ,
αφαιρούμε τις γαρίδες και φτιάχνουμε τη σάλτσα....προσθέτοντας τις τομάτες τριμμένες και λίγο άνιθο...(ή μαϊντανό)
Βράζει η σάλτσα μας μέχρι να πήξει......Βάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα....τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη......
Αφήνουμε να λιώσει το τυρί και να δέσουν τα υλικά. Σερβίρονται ζεστές......!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ


ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
* 1,5 ποτήρι νερό χλιαρό
* 1 φακελ.μαγιά
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.γλ.αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά....
Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν. Προσθέτουμε το λάδι.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι -όσο πάρει- μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά,
που να μη κολλάει στα χέρια και να απλώνεται εύκολα.
Τη σκεπάζουμε και περιμένουμε μια ώρα περίπου να "ανέβει".
Τη βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε με τα δάχτυλα....
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τη ζύμη απλώνοντας περισσότερο -πάντα με τα δάχτυλα- να πιάσει τις άκρες του σκεύους.....
Η βάση της πίτσας είναι έτοιμη για να βάλουμε τα υλικά που μας αρέσουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :  α) μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη ρίγανη...
β) αντί να λαδώσουμε το ταψί μπορούμε να στρώσουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας....
γ) μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και να φτιάξουμε 2 πίτσες στα ειδικά σκεύη, με
διάμετρο 30 εκ
δ) ζύμη που θα περισσέψει μένει τυλιγμένη σε μεμβράνη, στο ψυγείο 2-3 ημέρες
ή στην κατάψυξη 1-2 μήνες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

ΚΑΣΣΟΠΙΤΑ


ΚΑΣΟΠΙΤΑ (Ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα)


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "κασσόπιττα"

* 3 ποτήρια νερό
  (ή 2 ποτ.νερό + 1 ποτ.γάλα
* 3 ποτήρια αλεύρι
* 1 ποτ.κρ. ελαιόλαδο
* 2 αυγά
* 1 κ.γλ.αλάτι
* 300 γρ φέτα
* 200 γρ βούτυρο
* λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το αλάτι. Σπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό ( ή το νερό με το γάλα αν θέλουμε την εναλλακτική λύση) και το μισό ελαιόλαδο.
Τα ανακατεύουμε καλά, σε παχύ χυλό....(κουρκούτι).
Ζεσταίνουμε ελαφρά το μισό βούτυρο και αλείφουμε τη λαμαρίνα του φούρνου μας.
Ρίχνουμε τον χυλό, να απλώσει σε όλη την επιφάνεια.
Κόβουμε σε κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο και το σκορπίζουμε σε όλη τη λαμαρίνα.
Θρυμματίζουμε τη φέτα και την πασπαλίζουμε επάνω στον χυλό.
Ραντίζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.....
Ψήνουμε στους 180* στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στη μέση του φούρνου.
Όταν ροδίσει η πίτα και έχει λιώσει το τυρί, είναι έτοιμη. Την κόβουμε με το ειδικό εξάρτημα της πίτσας (ή απλά με μαχαίρι)
και τη βγάζουμε από τη λαμαρίνα να μην "ιδρώσει" από κάτω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : κάποιοι υποστηρίζουν πως αν την κόψεις με το.........χέρι είναι πιο νόστιμη !!!!!!!!!!!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ  ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

ΥΛΙΚΑ

* 600 γρ,κίτρινη κολοκύθα
   (καθαρισμένη)
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 σκελίδα σκόρδο
* δυόσμος ή άνιθος
* αλάτι... πιπέρι...
* κύμινο...ρίγανη
* τριμμένη φρυγανιά.....
* 1 κ.σ. ελαιόλαδο
* αλεύρι για το αλεύρωμα
* λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε την κολοκύθα, την αλατίζουμε ελαφρά και την αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το κρεμμύδι+τον δυόσμο ή τον άνιθο+το σκόρδο+τα φρέσκα κρεμμυδάκια.....ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα...αλατοπίπερο...ρίγανη...λίγο κύμινο και μια κουταλιά της σούπας λάδι.

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ (μπουκίτσες)

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ (μπουκίτσες)


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "κολοκυθοκεφτέδες"

* 1 κιλό κολοκύθια
* 2 αυγά
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* μαϊντανός...δυόσμος
* 150 γρ φέτα
* αλεύρι 
* αλάτι...πιπέρι
* ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκύθια.Τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι, τα στύβουμε και τα αφήνουμε μισή ωρίτσα να στραγγίξουν τα υγρά τους.


Μετά το μισάωρο, παίρνουμε με τα χέρια τα τριμμένα κολοκύθια, τα στύβουμε πάλι δυνατά και τα βάζουμε σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο.....τα φρέσκα κρεμμυδάκια+τον μαϊντανό+τον  δυόσμο ψιλοκομμένα.....Σπάμε  τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπωλ.
Προσθέτουμε τη φέτα και πιπέρι....το αλάτι το ρίχνουμε προσεκτικά, διότι ήδη έχουμε ρίξει στα κολοκύθια και έχουμε βάλει και τη φέτα......

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Καλώς ήρθατε στον περίπλου της γεύσης! Εδώ θα βρείτε γευστικές συνταγές και έξυπνες συμβουλές!
Το site μας είναι καινούριο και ενημερώνεται καθημερινά με νέο υλικό.
Καλή περιήγηση!!!


ΦΑΣΟΛΑΔΑ

ΦΑΣΟΛΑΔΑ



εύκολες και γρήγορες συνταγές "φασολάδα"
ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο φασόλια ξερά (500γρ)
* 2 κρεμμύδια
* 4 καρότα
* σέλινο ή σέλερυ
* 1 πράσο (μόνο το άσπρο)
* 1 κ.σ. πελτέ
* 3/4 φλυτζ.ελαιόλαδο
* αλάτι...πιπέρι...
* μπούκοβο (για πιο καυτερή γεύση)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα φασόλια σε καυτό νερό .
Την επομένη, τα ξεπλένουμε  και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό να πάρουν μια - δυο βράσεις και τα σουρώνουμε.

Γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό, την βάζουμε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα φασόλια....

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά......
Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες....ψιλοκόβουμε κρεμμύδια και πράσο και χοντροκόβουμε το σέλινο.....
Μόλις πάρουν βράση τα φασόλια,ρίχνουμε τα χορταρικά,το αλάτι και το πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Μετά μια ώρα προσθέτουμε τον πελτέ (αραιωμένο σε ζεστό νεράκι)....το λάδι.... και το μπούκοβο.

Συνεχίζουμε το βράσιμο,μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν τα φασόλια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ


ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο σφολιάτα (περιέχει 2 φύλλα)
500-600 γρ. στήθος κοτόπουλου
2 κρεμμύδια
3-4 αυγά
1 φλυτζάνι τραχανά (προτιμάμε ξυνό)
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
250γρ τυρί (φέτα κατά προτίμηση)
αλάτι....πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό.
Όταν μαλακώσει,το βγάζουμε να κρυώσει και το κόβουμε ψιλές μπουκίτσες. Κρατάμε από το ζωμό 2 φλυτζάνια.....
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια να σωταρισθούν....προσθέτουμε τον τραχανά και το ένα
φλυτζάνι ζωμό,ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.....ρίχνουμε και το τυρί με το πιπέρι.

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

ΣΑΝΓΚΡΙΑ


ΣΑΝΓΚΡΙΑ


ΥΛΙΚΑ

1 lit κρασί κόκκινο ξηρό
2/3 ποτ.κρασιού κονιάκ
1/2 ποτ.κρασιού ζάχαρη
1 ποτ.κρασιού χυμό πορτοκάλι
1/2 κουτάκι σόδα (160ml)
2 μήλα κόκκινα (ή 1 μήλο κόκκινο+1 ξυνόμηλο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθάρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε μικρά κομμάτια (μπουκιές)
Ρίχνουμε το κρασί σε μια κανάτα και προσθέτουμε το κονιάκ....το χυμό πορτοκαλιού.....και τη ζάχαρη......
Ανακατεύυμε καλά να λιώσει η ζάχαρη.....
Προσθέτουμε τα κομματάκια μήλου...και την σόδα.....
Αφήνουμε το ποτό στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου....να δέσουν τα υλικά....πριν το σερβίρουμε !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΞΙΦΙΑΣ ΠΛΑΚΙ


ΞΙΦΙΑΣ ΠΛΑΚΙ


ΥΛΙΚΑ

* 4 κομμάτια ξιφία
* 3-4 πατάτες
* 1 κούπα τριμμένη τομάτα
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 2 κρεμμύδια ξερά
* 1/2 κούπα ελαιόλαδο
* 1 τομάτα
* 2 φύλλα δάφνη
* αλάτι...πιπέρι........μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κομμάτια του ξιφία και τα στραγγίζουμε......
Καθαρίζουμε...πλένουμε...και κόβουμε τις πατάτες σε φέτες....
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα ροδέλλες και τα σκόρδα χοντροκομμένα.....
Τα σωτάρουμε ελαφρά να μελώσουν. Προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα,το αλατοπίπερο,την δάφνη....μισή κούπα νερό.....Μόλις πάρουν βράση,τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.......
Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγη σάλτσα....στρώνουμε τις πατατούλες και από πάνω το ψάρι. Περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα, προσθέτοντας ακόμα μισή κούπα νερό....Κόβουμε την τομάτα ροδέλες  και τις βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι ξιφία...Ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε....Ανακινούμε ελαφρά το ταψί να δέσουν τα υγρά με τις πατάτες και το ψάρι....
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200* για 45' περίπου, να μείνει το φαγητό μας,
με το λαδάκι του !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ  ΦΟΥΡΝΟ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο"

ΥΛΙΚΑ

*1 κοτόπουλο 1,5 κιλό
* 1-1.5 κιλό πατάτες
* 2-3 σκελίδες σκόρδο
* 1 τομάτα φρέσκια
* 2 λεμόνια χυμός
* αλάτι...πιπέρι...
* ρίγανη
* 3 κόκκοι μπαχάρι
* 2/3 φλ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά το κοτόπουλο.Το βάζουμε σε μια λεκάνη....
Καθαρίζουμε...πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε άλλη λεκάνη....

Σέ ένα μπωλάκι βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το 1/3 του ελαιόλαδου.Τα ανακατεύουμε και τρίβουμε το κοτόπουλο μέσα-έξω...
Το μείγμα που θα περισσέψει, το ρίχνουμε στις πατάτες και ανακατεύουμε.
Σε ένα ταψί ή γάστρα, τοποθετούμε το κοτόπουλο και βάζουμε γύρω του τις πατάτες.....
Χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι -ελαφρά- και το περιχύνουμε στο φαγητό μας.....
Κόβουμε την τομάτα ροδέλες και τις βάζουμε σκόρπιες πάνω στο κοτόπουλο και στις πατάτες....
Σε δυο τρία σημεία, "πετάμε" και τα μπαχάρια....ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό...αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Ανακινούμε το ταψί, να στρώσουν τα υλικά μας.....
Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 200* για μία ώρα. Όταν μυρίσει το φαγητό μας, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοψηθούν κοτόπουλο και πατάτες !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : μπορούμε να βάλουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου το μισό από το λεμόνι (λεμονόκουπα) που στίψαμε....


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ


ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ


ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
εύκολες και γρήγορες συνταγές "ρολό κιμά με πατάτες"
* 2 κρεμμύδια ξερά
* 1-2 σκελίδες σκόρδο
* 2 αυγά
* 1 φλυτζ,τριμμένη φρυγανιά
 (ή την ψύχα από μισή  φρατζόλα,βρεγμένη και καλά  στιμμένη)
* μαϊντανός.... δυόσμος..... *ρίγανη.... αλάτι... πιπέρι....
* 250γρ. τυρί κίτρινο ή γραβιέρα
* 1 κιλό πατάτες
* ελαιόλαδο
* 1 λεμόνι χυμός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη, βάζουμε τον κιμά....την φρυγανιά (ή την ψύχα ψωμιού).....τα αυγά....
μαϊντανό+δυόσμο+κρεμμύδι+σκόρδο ψιλοκομμένα.....την ρίγανη....αλάτι....πιπέρι και λίγο λάδι...
Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά να "δέσουν"...
Κόβουμε το τυρί μπαστουνάκια χοντρά....
Σε ένα κομμάτι λαδόκολλας απλώνουμε τη ζύμη....στην μια άκρη τοποθετούμε με τη σειρά τα μπαστουνάκια...Τυλίγουμε την λαδόκολλα, σφιχτά, φιάχνοντας τον κιμά ρολλό.....Αφαιρούμε την λαδόκολλα....Τοποθετούμε το ρολλό σε ταψί...
Έχουμε καθαρίσει...πλύνει και κόψει τις πατάτες κυδωνάτες....τις βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε αλατοπίπερο.....ρίγανη.....ελαιόλαδο....λεμόνι...ανακατεύουμε και τις ρίχνουμε στο ταψί.....Με δυο ποτήρια νερό "ξεπλένουμε" την λεκάνη και ρίχνουμε το υγρό στο ταψί......
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και ψήνουμε στους 200-220* για μία ώρα περίπου.Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να κάνει κρούστα το ρολλό και να μαλακώσουν και ροδίσουν οι πατάτες μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : αν θέλουμε, βράζουμε (σφιχτά) 2-3 αυγά και τα στρώνουμε -ολόκληρα- μαζί
                       με το τυρί, στη ζύμη, πριν την τυλίξουμε σε ρολλό.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΝΙΤΣΕΛ ΧΟΙΡΙΝΑ


ΣΝΙΤΣΕΛ ΧΟΙΡΙΝΑ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "σνίτσελ χοιρινά"

* 4-6 σνίτσελ χοιρινά ...(ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να τα περάσει από την ειδική μηχανή)
* 3 αυγά
* 1 κούπα αλεύρι
* 2 κούπες τριμμένη φρυγανιά
* αλάτι....πιπέρι....κύμινο
* 1 κουταλιά μουστάρδα
* λίγο ελαιόλαδο
* λάδι για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα χοιρινά σνίτσελ σε ένα μπωλ....ρίχνουμε το αλατοπίπερο.... το κύμινο....τη μουστάρδα....το ελαιόλαδο.....και τα "τρίβουμε".....
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε, στο ψυγείο, 1/2 ώρα να δέσουν τα υλικά......

Σε τρία βαθειά πιάτα ετοιμάζουμε τα τρία "βήματα" πριν το τηγάνισμα....
Στο ένα, βάζουμε το αλεύρι......στο άλλο χτυπάμε τα αυγά (με λίγο νεράκι)... και στο τρίτο βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά...
Περνάμε τα σνίτσελ από το αλεύρι...στη συνέχεια τα βουτάμε στα αυγά και τέλος στην φρυγανιά......να καλυφθούν καλά...
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι......τηγανίζουμε τα σνίτσελ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να ψηθούν καλά μέσα και να ροδίσουν από έξω....!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : για επιτυχημένο τηγάνισμα.....γυρίζουμε τα σνίτσελ (αφού κάνουν κρούστα), 3-4 φορές όσο τηγανίζονται.!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ


ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ

"πατάτες γιαχνί"

ΥΛΙΚΑ

* 1-1,5 κιλό πατάτες
* 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
* 1 μεγάλο κρεμμύδι
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 2 φύλλα δάφνης
* 1 κουταλιά πελτέ
* αλάτι...πιπέρι.....κανέλλα.....λίγο ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες....
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα....
Τα σωτάρουμε να ξανθύνουν ελαφρά.....
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον διαλύουμε στη βάση της κατσαρόλας.....
Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε να τραβήξουν τις μυρωδιές....
Πασπαλίζουμε το αλατοπίπερο και σβήνουμε με το ξύδι.....
Σκεπάζουμε τις πατάτες με νερό....
Βάζουμε τα φύλλα της δάφνης και τη κανέλα.....
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45΄περίπου....
Nα μείνει το φαγητό με το λαδάκι του και να "χυλώσουν" οι πατάτες !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


ΤΑΛΙΑΤΕΛΛΕΣ με ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ - ΜΠΕΪΚΟΝ

και ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


ΥΛΙΚΑ
"ταλιατέλλες με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος"


* 300 γρ. ταλιατέλλες
* 250 γρ. μανιτάρια
* 1/3 φλ. ελαιόλαδο
* 1 σκελίδα σκόρδο
* 250 ml κρέμα γάλακτος
* 200 γρ. τυρί τριμμένο
* 6-8 λωρίδες μπέϊκον
* 1 σφηνάκι κρασί


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό, προσθέτουμε αλάτι και τη βάζουμε στη φωτιά.
Όταν κοχλάσει το νερό, ρίχνουμε τις ταλιατέλλες και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά....Βράζουμε τα ζυμαρικά 4-5' (al dente)
Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα....

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα μανιταριών.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες......Χοντροκόβουμε το μπέϊκον...
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί....Βάζουμε το σκόρδο κομμένο στη μέση και το σωτάρουμε. Όταν αναδείξει το άρωμά του, το πετάμε...Προσθέτουμε στο λάδι το μπέϊκον να κάνει κρούστα και ρίχνουμε και τα μανιτάρια.
Τα σωτάρουμε όλα μαζί, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.....
Σβήνουμε με το κρασάκι......Αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγο σε χαμηλή φωτιά, να πιουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος...ανακατεύουμε να "δέσουν" τα υλικά....και  μετά από 2-3' αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά.....
Αναμιγνύουμε τις ταλιατέλλες με τα μανιτάρια και τις σερβίρουμε ζεστές, με αρκετό τυρί.

Εναλλακτικά βάζουμε σε πυρέξ τις ταλιατέλλες με τη σάλτσα μανιταριών, πασπαλίζουμε από πάνω το  τυρί και βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο στους 180* για λίγο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει ροδοψημένη κρούστα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πώς θα καθαρίσουμε τα φρέσκα μανιτάρια.....Δεν τα πλένουμε ποτέ σε νερό, διότι τραβάνε πολλή υγρασία και μαυρίζουν....Υπάρχουν δύο τρόποι...α) ο εύκολος τρόπος...με υγρή πετσετούλα απλά τα... καθαρίζουμε καλά..  β) με το ένα χέρι κρατάμε το μανιτάρι ανάποδα...και με το άλλο κουνάμε ελαφρά το κοτσανάκι, να βγει...Δημιουργείται ένα κενό....ξεφλουδίζουμε το μανιτάρι.από το κενό προς τα έξω....!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!






Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

ΡΥΖΟΓΑΛΟ


ΡΥΖΟΓΑΛΟ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "ρυζόγαλο"
ΥΛΙΚΑ

* 2 φλυτζ.νερό (400mi)
* 1/2 φλυτζ.ρύζι (5-6 κ.σ.)
* λίγο αλάτι

* 4 φλυτζ.γάλα (800ml)
* 1/3 φλυτζ.ζάχαρη
* 2 κ.σ "γεμάτες". κορν φλάουερ
* 1 βανίλια.....σκόνη κανέλας.....


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό, να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε να μη κολλήσει το ρύζι. Περιμένουμε να πιει το νερό του...(θέλουμε να "σπάσει" το ρύζι, οπότε αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό).

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, με τη ζάχαρη και τη βανίλια...(αφού έχουμε κρατήσει 1/2 φλυτζάνι γάλα). Το ζεσταίνουμε καλά (μη φουσκώσει), να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε το γάλα στο ρύζι και ανακατεύουμε, ενώ έχουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Έχουμε διαλύσει το κορν φλάουερ στο 1/2 φλυτζάνι γάλα και το ρίχνουμε στο ρυζόγαλο, ανακατεύοντας συνεχώς να πήξει και να πάρει κρεμώδη υφή......

Σερβίρουμε σε μπωλάκια πασπαλίζοντας με μπόλικη κανέλα !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ


ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "γαύρος στον φούρνο"
ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό γαύρος
* 2-3 τομάτες φρέσκες και ώριμες
* 2-3 σκελίδες σκόρδο
* 1 μέτριο κρεμμύδι
* ρίγανη...αλάτι...πιπέρι...
* ελαιόλαδο
* 1 λεμόνι σε φέτες ....
* μαϊντανός ψιλοκομμένος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τον γαύρο....τον αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει....
Σε μπώλ : τρίβουμε τις τομάτες...ψιλοκόβουμε το σκόρδο....κόβουμε σε ροδελες το κρεμμύδι....προσθέτουμε αλάτι...πιπέρι....ρίγανη... .ελαιόλαδο και....ανακατεύουμε.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε το μισό περιεχόμενο του μπώλ....
Αραδιάζουμε έναν-έναν γαύρο στη σειρά.....Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα....Πασπαλίζουμε τον μαϊντανό και ρίχνουμε ακόμα λίγο αλατοπίπερο...
Στρώνουμε τις φέτες του λεμονιού...
Ψήνουμε στους 180* για 20' περίπου, να κάνουν τρυφερή-τραγανή κρούστα τα ψαράκια μας!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΚΛΕΦΤΙΚΟ


ΚΛΕΦΤΙΚΟ


ΥΛΙΚΑ

* 2 κιλά περίπου μοσχάρι, κομμένο μεριδούλες
* 3-4 κρεμμύδια
* 4-5 τομάτες
* 2-3 καρότα.....
* 3 σκ. σκόρδο
* 1 ποτήρι αρακάς
* 1/2 κιλό πατατούλες baby
* αλάτι....πιπέρι....
* ρίγανη.....λάδι
* 1 κ.σ. μουστάρδα
* κομμάτια λαδόκολλας και σχοινί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια....τα καρότα....τις τομάτες...
Πλένουμε καλά τις πατατούλες (θα τις χρησιμοποιήσουμε με τη φλούδα).
Σε μια λεκάνη βάζουμε το κρέας και το "τρίβουμε" με αλατοπίπερο και ρίγανη...
Σε άλλη λεκάνη βάζουμε τα λαχανικά και τις πατατούλες, ρίχνουμε το λάδι και τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Φτιάχνουμε τα ατομικά πακετάκια κλέφτικου....
Παίρνουμε κομμάτια λαδόκολλας και μοιράζοντας τα υλικά, βάζουμε σε κάθε κομμάτι λαδόκολλας......κομματάκια κρέας και μείγμα των λαχανικών μας.
Διπλώνουμε κάθε κομμάτι λαδόκολλας  σε πακέτο και το δένουμε με το σχοινί....
Φτιάχνουμε όλα τα υλικά "πακετάκια". Τα βάζουμε σε γάστρα και την κλείνουμε.
Ψήνουμε στον φούρνο, στους 180* για 2 ώρες περίπου !
Ανοίγουμε τα πακέτα προσεκτικά, να μη χάσουμε τα νόστιμα υγρά τους
και σερβίρουμε το κλέφτικο, ζεστό !!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος ή όλο το μοσχαρίσιο κρέας,με αρνάκι....χοιρινό....κοτόπουλο (με ή χωρίς κόκκαλο).


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΡΕΒΥΘΙΑ


ΡΕΒΥΘΙΑ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "ρεβύθια"

ΥΛΙΚΑ


* 1 πακέτο ρεβύθια (500 γρ)
* 1 μεγάλο κρεμμύδι
* 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδριο
* 1 κ.σ. αλεύρι
* χυμός λεμονιού
* αλάτι....πιπέρι....




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια, από το προηγούμενο βράδυ,σε ζεστό νερό, να φουσκώσουν.....
Την επομένη,χύνουμε το βραδινό νερό...τα πλένουμε τρίβοντάς τα, να φύγουν όσο πιο πολλά φλύδια γίνεται......
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα ρεβύθια με ζεστο νερό,να τα σκεπάζει αρκετά, να πάρουν βράση και τα ξαφρίζουμε....

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο....
Τα βράζουμε, για δύο ώρες περίπου...Προσθέτουμε το λάδι και αλατοπιπερώνουμε
Παρακολουθούμε το νερό τους κι αν χρειαστεί προσθέτουμε (ζεστό).....ώστε να είναι πάντα σκεπασμένα.....

Όταν έχουν μαλακώσει, σβήνουμε  τη φωτιά......
Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι,  νεράκι και ζουμί από την κατσαρόλα....
Ανακατεύουμε καλά, να γίνουν χυλός και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Το ρίχνουμε στα ρεβύθια να χυλώσουν....και σερβίρουμε !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΚΟΡΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ


ΣΚΟΡΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ  / 1


ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
* 2-3 τομάτες φρέσκες....ώριμες
* 3-4 σκελίδες σκόρδο
* 3/4 φλυτζ.ελαιόλαδο
* 1 φύλλο δάφνη
* αλάτι...πιπέρι....κανέλλα.....μπαχάρι
* τριμμένη μυζήθρα (ξερή)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και βάζουμε τα σκόρδα χοντροκομμένα να τσιγαριστούν....
Προσθέτουμε τις τομάτες ψιλοκομμένες....το αλατοπίπερο.....τη δάφνη.....μπαχάρι......κανέλλα......
Βράζουμε να δέσει η σάλτσα......και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια (που ήδη έχουμε βράσει και σουρώσει).....
Ανακατεύουμε....και σερβίρουμε με μπόλικη μυζήθρα

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ


ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μακαρόνια σάλτσα τόνου"
* 1 πακέτο μακαρόνια (επιλογής μας)
* 1/2 φλ.ελαιόλαδο
* 1 κρεμμύδι
* 1 σκ.σκόρδο
* 1,5 φλ. τοματάκια ψιλοκ/να
* 4 ροδέλες πράσινης πιπεριάς
* 2 κ.σ.μαϊντανό
* 100 γρ.γραβιέρα σε κύβους
* 1 κονσέρβα τόνος σε λάδι
* αλάτι....πιπέρι....
* 1 κ.σ. βούτυρο
* τυρί τριμμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Αφού "μελώσει" προσθέτουμε, το σκόρδο χοντροκομμένο και τις φέτες πιπεριάς να σωταριστούν.....
Βάζουμε την τομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας, για 10-15'.....
Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο....τον τόνο....και την γραβιέρα κομμένη σε κύβους....
Ανακατεύουμε γλυκά τα υλικά και σβήνουμε τη φωτιά, να πάρει την τελευταία βράση
και να δέσει η σάλτσα μας.

ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ


ΦΛΟΓΕΡΕΣ  ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "φλογέρες με τυρί και ζαμπόν"
ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο φύλλο κρούστας
* 1/2 κιλό τυρί μαλακό
* 1/2 κιλό ζαμπόν φέτες
* ελαιόλαδο για το άλειμμα των
  φύλλων
* λάδι για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το τυρί σε μπαστουνάκια.....
Απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε κατά μήκος σε 3 μέρη....Τα στοιβάζουμε να μη ξεραθούν όσο τα γεμίζουμε.....
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο...το λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο και βάζουμε στην άκρη του, μία φέτα ζαμπόν και ένα μπαστουνάκι τυρί.....Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου, κατά μήκος και τυλίγουμε....Στο τέλος βρέχουμε το φύλλο για να κολλήσει και ακουμπάμε τις φλογέρες με το τελείωμα από κάτω, να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα. Μέχρι να τυλίξουμε όλα τα φύλλα,σκεπάζουμε τις φλογέρες με μια πετσέτα μη ξεραθούν....
Ζεσταίνουμε το λάδι και τις τηγανίζουμε λίγες-λίγες, για να έχουμε τον χρόνο να τις γυρίζουμε,  έως ότου ροδίσουν, χωρίς να "αρπάξουν"....Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι...
Σερβίρονται -κατά προτίμηση- ζεστές !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ


ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "πατάτες με δενδρολίβανο"
ΥΛΙΚΑ

* 1/2 κιλό μικρές πατατούλες
   φούρνου με τη φλούδα
* 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
* 1 κουταλιά βούτυρο
* αλάτι ...πιπέρι.....

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις πατάτες....τις βάζουμε σε κατσαρόλα με παγωμένο νερό...λίγο αλάτι και το δενδρολίβανο....
Βράζουν για 1/2 ώρα περίπου.....
Τις ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι και τις σουρώνουμε.....Στη συνέχεια τις βάζουμε σε ταψάκι....μεταφέρουμε στο ταψί και το βρασμένο δενδρολίβανο...προσθέτουμε το βούτυρο....
Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο, στους 180* φούρνο μας, για 15-20'
μέχρι να "δέσουν" οι πατάτες με το βούτυρο και......
να συνοδέψουν το ψάρι ή το κρέας μας !!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΟΛΟΜΟΣ ΨΗΤΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ


ΣΟΛΟΜΟΣ ΨΗΤΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "σολομός ψητός με πορτοκάλι"

* 4-5 φιλέτα σολομού (500 γρ.    περίπου)
* χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
* χυμός από ένα πορτοκάλι
* αλάτι....πιπέρι.....

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά.....με το αλάτι και το πιπέρι......
Ρίχνουμε σε ένα ταψί λίγο από το υγρό μείγμα....
Έχουμε καθαρίσει και στεγνώσει τον σολομό και τον βάζουμε στο ταψί...
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε στον αέρα...στους 180-200*
για 30' περίπου, μέχρι να ροδοψηθεί...                                                                                              
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : μπορούμε να συνοδεύσουμε τον σολομό με...
Πατατούλες φούρνου με δενδρολίβανο...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !



ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ


ΥΛΙΚΑ

* 1/2 κιλό μικρές πατατούλες φούρνου με τη  φλούδα
* 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
* 1 κουταλιά βούτυρο
* αλάτι ...πιπέρι.....

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις πατάτες....τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με παγωμένο νερό...λίγο αλάτι και το δενδρολίβανο....βράζουν για 1/2 ώρα περίπου.....Τις ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι και τις σουρώνουμε.....Στη συνέχεια τις βάζουμε σε ταψάκι....μεταφέρουμε στο ταψί και το βρασμένο δενδρολίβανο...προσθέτουμε το βούτυρο....Βάζουμε το ταψί στον ήδη ζεστό φούρνο μέχρι να "δέσουν" οι πατάτες με το βούτυρο.....και να συνοδέψουν το ψάρι ή το κρέας μας !!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ


ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ


ΥΛΙΚΑ

* 30 μπισκότα σαβαγιάρ

* 1,5 φλ. τσαγιού έτοιμο εσπρέσο
* 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
* 4 κρόκοι αυγών
* 100 γρμ. ζάχαρη
* 450 γρ. τυρί μασκαρπόνε 
   σε θερμοκρασία δωματίου
* 2 κ.σ. πικρό κακάο σκόνη
* 1 κ.σ. τριμμένη κουβερτούρα
   (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε ένα δυνατό καφέ εσπρέσο, περίπου 1,5 φλιτζάνι. Διαλύουμε τα 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, στον καφέ. όσο είναι ακόμη ζεστός. Αφήνουμε τον καφέ να κρυώσει (εκτός ψυγείου).
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε και ανακατεύουμε καλά. Βουτάμε τα μισά από τα μπισκότα στον καφέ και τα στρώνουμε σε πυρέξ, ή κάποιο άλλο σκεύος. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω στα μπισκότα. Βουτάμε τα υπόλοιπα μπισκότα στον καφέ και τα στρώνουμε πάνω στην κρέμα. Καλύπτουμε τη δεύτερη στρώση μπισκότων με την υπόλοιπη κρέμα. 
 Πασπαλίζουμε με τη σκόνη κακάο και την τριμμένη κουβερτούρα, και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, για περίπου 3 - 4 ώρες !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΑΛΑΤΑ ΚΟΛΣΛΟΟΥ


ΣΑΛΑΤΑ ΚΟΛΣΛΟΟΥ


ΥΛΙΚΑ

* λάχανο ψιλοκομμένο
* καρότα τριμμένα
* πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
* λίγο σέλερι ψιλοκομμένο
* μαγιονέζα
* ξύδι
* 1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή
* αλάτι...πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά, τη μαγιονέζα, το ξύδι, τη ζάχαρη,
και το πιπέρι. Ανακατεύουμε το λάχανο με τα καρότα και το σέλερι
 και αλατίζουμε ελαφρά.
Σε βαθειά σαλατιέρα, βάζουμε τα λαχανικά, την πιπεριά ψιλοκομμένη και
περιχύνουμε με το υγρό μείγμα....Ανακατεύουμε....δοκιμάζουμε και
προσθέτουμε, αν και όσο χρειάζεται, ξύδι...αλάτι... να φέρουμε τη σαλάτα,
στην γεύση που μας αρέσει.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΛΙΚΕΡ ΜΠΑΝΑΝΑ


ΛΙΚΕΡ ΜΠΑΝΑΝΑ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "λικέρ μπανάνα"

ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό μπανάνες
* 800 γρ.ζάχαρη
* 1 λίτρο τσίπουρο
* ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις μπανάνες....Τις κόβουμε σε φέτες...
Σε ένα βάζο φτιάχνουμε στρώσεις από μπανάνα-ζάχαρη-ξύσμα λεμονιού...
Μόλις τελειώσουν τα υλικά,ρίχνουμε και το τσίπουρο.
Κλείνουμε το βάζο καλά......για ένα μήνα !
(15 ημέρες στον ήλιο + 15 ημέρες σε δροσερο μέρος)
Σουρώνουμε το ποτό από διπλό τούλι ή από σουρωτήρι με πυκνή σίτα, ή φίλτρο γαλλικού καφέ.
Βάζουμε το λικέρ σε φιάλη και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος.....
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το τσίπουρο, να μην είναι πάνω από 17% οινόπνευμα, διότι θα "σκεπάσει' το άρωμα της μπανάνας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΛΕΜΟΝΑΔΑ (ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ)

ΛΕΜΟΝΑΔΑ (ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ)

ΥΛΙΚΑ
"λεμονάδα συμπυκνωμένη"

* 2 ποτήρια φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού
* 500γρ ζάχαρη
* 1 ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά ( να μη πάρει βράση). Περιμένουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως....αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει...
 Στύβουμε τα λεμόνια και περνάμε το χυμό από λεπτό σουρωτήρι.
 Ρίχνουμε το σουρωμένο χυμό μέσα στο κρύο  σιρόπι ζάχαρης. Ανακατεύουμε πολύ καλά....
Ρίχνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό σε μπουκάλια (γυάλινα και αποστειρωμένα,αν είναι δυνατόν).....
Την διατηρούμε στο ψυγείο....
Σερβίρουμε σε αναλογία:1/3 χυμό.....2/3 νερό.....(ανακινούμε καλά πριν την χρήση)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !