Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές:

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα πασχαλινά αυγά μας....
Ας δούμε τον τρόπο και μερικά "μυστικα".....

Διαλέγουμε σκούρα αυγά εάν τα βάψουμε μόνο κόκκινα, διότι γίνεται πιο βαθύ το κόκκινο!
Εάν θέλουμε να δώσουμε και άλλα χρώματα, προτιμάμε τα λευκά αυγά.

Πλένουμε με νερό και ξύδι τα αυγά, να καθαρίσουν και να φύγουν οι σφραγίδες.
Τα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου. 
Σε πλατειά κατσαρόλα,με νερό χλιαρό,στρώνουμε μια πετσέτα ή ένα vettex  και βάζουμε μια στρώση αυγά.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν, (χωρίς να κοχλάσουν) για 15-20 λεπτά. Τα βγάζουμε με ένα κουτάλι, στον πάγκο μας, πάνω σε μια πετσέτα....
Τα βάφουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην συσκευασία της βαφής.
Αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε με ένα λαδωμένο πανάκι.....!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!!  

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΑ (νηστίσιμο)

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΑ (νηστίσιμο)


εύκολες και γρήγορες συνταγές "κέικ με μήλα"
ΥΛΙΚΑ

* 1 φαρίνα 500 γρ.
* 1 φλ. ζάχαρη
* 1 φλ.χυμό πορτοκάλι
* 1/2 φλ. λάδι
* 1/2 κ.γλ.σόδα
* 2 μήλα κομμένα μικρά
   κομμάτια
* 1/2 φλ.καφέ κονιάκ
* 1/2  κ.γλ.κανέλλα
* 1/2 φλ. καρύδια
   χοντροκομμένα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα. Ρίχνουμε τα μήλα...την κανέλλα...τα καρύδια...και το κονιάκ.......και λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό (ρευστό) χυλό.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή μια φόρμα κέϊκ και ρίχνουμε το μίγμα.
Ψήνουμε στους 180* για 45' περίπου. (δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί, τρυπώντας με ένα μαχαίρι το κέϊκ....αν βγεί καθαρό είναι έτοιμο) !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το κέϊκ,
                       μετά το λάδωμα αλευρώνουμε το σκεύος....!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ (νηστίσιμα)


ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ (νηστίσιμα)


εύκολεσ και γρήγορες συνταγές "σταφιδόψωμα"
ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά (ή 30 γρ.φρέσκια)
* 3/4 φλυτζ. ζάχαρη
* 1/2 φλυτζ. λάδι
* 1 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 φλυτζ. σταφίδες
* 1κ.γλ.κανέλλα
* ξύσμα πορτοκάλι
* 3/4 χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι ...το αλάτι....την κανέλα και τη μαγιά (αν βάλουμε φρέσκια την θρίβουμε). Τα ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μεγάλο μπωλ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λειώσει (η ζάχαρη). Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ζυμώνοντας μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τειχώματα του μπωλ.Βγάζουμε από τη λεκάνη τη ζύμη, στον πάγκο μας και την ζυμώνουμε καλά. Την κάνουμε μια μπάλα....  Λαδώνουμε ελαφρά το μπώλ και βάζουμε μέσα την μπάλα ζύμης.Σκεπάζουμε και

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "νηστίσιμο κέικ"
ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 1 κούπα σπορέλαιο
* 1 κούπα ζάχαρη
* 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
* 1 κ.γλ. σόδα
* 1 σφηνάκι κονιάκ
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα. Χτυπάμε στο λάδι τη ζάχαρη μέχρι να λειώσει. Ρίχνουμε το κονιάκ, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος τον χυμό. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά...να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Λαδώνουμε καλά μία φόρμα (κουλούρα ή στενόμακρη).... ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180* για 30-40 λεπτά. Είναι έτοιμο
όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι και βγει στεγνό. Ξεφορμάρουμε , αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ : Εάν θέλουμε βάζουμε χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια καβουρντισμένα τα οποία αναμιγνύουμε με το αλεύρι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ............
* 1 κιλό αλεύρι
* 2 φακ.μαγιά
* 1 κ.γλ. αλάτι
* 1 κ.γλ. ζάχαρη
* 3 κ.σ. λάδι
* 2,5 φλ.νερό χλιαρό (ίσως πάρει λίγο ακόμα)


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
* 300 γρ.κιμά
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 1/2 φλ. λάδι
* αλάτι...πιπέρι...κίμινο

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα πιροσκί.... ** Δες συνταγή " ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΡΟΣΚΙ "

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί. Προσθέτουμε τον κιμά,ανακατεύουμε να μη σβολιάσει και ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το κίμινο. Αφήνουμε να σιγοβράσει με τα υγρά του, μέχρι να στεγνώσει τελείως.......
Έχουμε ετοιμάσει τα πιττάκια μας....βάζουμε λίγη γέμιση, και τα τυλίγουμε προσεκτικά, να

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΡΟΣΚΙ


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΡΟΣΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "ζύμη για πιροσκί"
ΥΛΙΚΑ


* 1 κιλό αλεύρι
* 2 φακ.μαγιά
* 1 κ.γλ. αλάτι
* 1 κ.γλ. ζάχαρη
* 3 κ.σ. λάδι
* 2,5 φλ.νερό χλιαρό (ίσως πάρει λίγο ακόμα)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κοσκινίζουμε σε λεκάνη, το αλεύρι με το αλάτι.
Βάζουμε σε μπωλάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και το λάδι και ρίχνουμε το 1/2 φλ.
χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά η μαγιά.Περιμένουμε λίγο, να αφρίσει,
σημάδι πως ενεργοποιήθηκε...Την βάζουμε στο αλεύρι σε λακουβίτσα που έχουμε ανοίξει.
Ανακατεύμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, χλιαρό πάντα....
Ίσως χρειαστεί περισσότερο νεράκι, για να γίνει μια εύπλαστη,
μαλακή ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
Την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ζεστό χώρο, να φουσκώσει.

Όταν είναι έτοιμη, την ζυμώνουμε ξανά  και λαδώνοντας ελαφρά τα χέρια μας
(για να μη κολλάει) κόβουμε κομμάτια ζύμης, (στο μέγεθος μανταρινιού)
 και τα αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα πλάθουμε....και
τα απλώνουμε, με τα δάχτυλα ή με το ραλάκι, σε οβάλ σχήμα...
Γεμίζουμε με τη γέμιση της αρεσκείας μας...Κιμά, Πατάτα, Λουκάνικο, Τυρί..!
Κλείνουμε προσεκτικά, για να μήν ανοίξουν στο τηγάνισμα.

Τηγάνίζουμε σε αρκετό λάδι, γυρίζοντας συχνά τα πιροσκί, μέχρι να ροδοψηθούν !!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΑΛΑΤΑ "ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ"


ΣΑΛΑΤΑ  "ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ"


εύκολες και γρήγορες συνταγές "σαλάτα μεξικάνικη"
ΥΛΙΚΑ

* 250 γρ. μακαρονάκι κοφτό
  (ή...βίδες,φιογκάκι κλπ)
* 2 κονσέρβες τόνο σε λάδι
* 2 φλ.καλαμπόκι (κατ/νο)
* 2 φλ.κόκκινα φασόλια (κονσέρβα)
* 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 2 καρότα
* μαϊντανός.....
* ελαιόλαδο
* 1/2 κ.γλ.πιπέρι ή μπούκοβο
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 8-10 λεπτά. Τα σουρώνουμε χωρίς να πετάξουμε το νερό.
Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες. Στραγγίζουμε την κονσέρβα με τα φασόλια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα, το νερό από τα μακαρόνια, με το πιπέρι  (ή το μπούκοβο για πιο
πικάντικη γεύση) και ρίχνουμε τα φασόλια, τα καρότα και το καλαμπόκι να βράσουν για
10-12'  να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τα μακαρόνια.....προσθέτουμε τα φασόλια, τα καρότα και το καλαμπόκι......τον τόνο.....και τα φρέκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα...Ρίχνουμε και το λάδι και ανακατεύουμε. Διακοσμούμε τη σαλάτα μας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :α) μπορούμε να προσθέσουμε και αρακά....β) προαιρετικά λίγο ξύδι στο τέλος....
γ) όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να  προσθέσουν μαγιονέζα ή γιαούρτι !
(Η σαλάτα, είναι "πρόταση" του φίλου Κώστα....)


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ


ΥΛΙΚΑ

* 1 φαρίνα ( αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
* 1/2 ποτήρι γάλα
* 1/2 ποτήρι λάδι
* λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και το λάδι....Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη φαρίνα ανακατεύοντας στην αρχή και ζυμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη και μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 15'.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και κόβουμε με το χέρι μικρά κομμάτια. Απλώνουμε με τα δάχτυλα ή το ειδικό ρολάκι κάθε κομματάκι σε πιττάκι και προσθέτουμε τη γέμιση.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ


ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπουγατσάκια"
ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο φύλλο κρούστας
* 5 φλυτζάνια γάλα
* 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
* 1 φλυτζάνι ζάχαρη
* 3 αυγά
* 1 βανίλια
* ξύσμα λεμονιού.....μια τσιμπιά αλάτι
* ζάχαρη άχνη (+κακάο)
* λίγο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα (να είναι χλιαρό) και ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα μας.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση, στην φαρδιά πλευρά. Παίρνουμε ένα φύλλο, βουτυρώνουμε ελαφρά και το διπλώνουμε στη μέση (το μάκρος του)..βουτυρώνουμε πάλι.
Βάζουμε κρέμα στην μια άκρη, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε το φύλλο, κάνοντας ένα ρολάκι.Στο τέλος βρέχουμε την άκρη του φύλλου για να κολλήσει. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα......
Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου μας και αραδιάζουμε τα μπουγατσάκια με το τελείωμα του φύλλου από κάτω.....τα αλείφουμε με λίγο βουτυράκι....
Ψήνουμε στους 180* για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε μπορούμε να αναμίξουμε την ζάχαρη με λίγο κακάο !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : --όση ώρα τυλίγουμε τα μπουγατσάκια, έχουμε σκεπασμένα τα φύλλα με μια
                        πετσέτα
                     -- η κρέμα πρέπει να είναι κρύα, μη διαλυθεί το φύλλο....

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Η...."ΑΠΛΗ"


ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Η...."ΑΠΛΗ"


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μακαρονάδα η...απλή"
ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή 10
* 250 γρ. χωριάτικη ξερή μυζήθρα
* 2 κ.σ.βούτυρο
* 1 κ.σ. λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο, αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά.
Τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τρίβουμε την μυζήθρα.
Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα μακαρόνια σε στρώσεις....< μακαρόνια-μυζήθρα >
Καίμε σε τηγανάκι το βούτυρο με το λάδι και ζεματάμε τα μακαρόνια !
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να κρατήσει τα αρώματα του βούτυρου και του τυριού !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : την δοκίμασα σε χωριό της Πελοποννήσου. Ήταν .....απλά πεντανόστιμη !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "κουλουράκια νηστίσιμα"

ΥΛΙΚΑ

* 1 φλ. σπορέλαιο
* 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
* 3/4  φλ. ζάχαρη
* 1 κ.γλ.σόδα (όχι κοφτό)
* 4 φλ. αλεύρι
   (που φουσκώνει μόνο του)
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λεκάνη χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, να λιώσει. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, (πάνω από τη λεκάνη, διότι θα αφρίσει πολύ) και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας, να μη κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακιά και εύπλαστη. Πλάθουμε τα κουλουράκια, σε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Έχουμε στρώσει λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου μας και τα αραδιάζουμε....
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* για 15-20' περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να ξεκολλάνε  από τη λαδόκολλα.
Όσο ψήνεται η μία δόση, πλάθουμε και αραδιάζουμε σε άλλο κομμάτι λαδόκολλας, την επόμενη δόση, να είναι έτοιμη για να τη βάλουμε, αμέσως, στη λαμαρίνα, με μία κίνηση.
Θα γεμίσουμε τρεις λαμαρίνες...(80 τεμάχια περίπου)...!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Κρατάμε σκεπασμένη τη ζύμη, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος.
Πάντα έχουμε, στα υλικά μας, περισσότερο αλεύρι από τη δόση της συνταγής, μήπως χρειαστεί να " δέσουμε " τη ζύμη μας.....!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ


ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ


ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό περίπου καλαμάρια μεγάλα
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 ματσάκι άνιθος
* ρύζι (1 κ.σ. για κάθε καλαμάρι)
* 3 τομάτες ώριμες
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* αλάτι....πιπέρι
* 1/2 ποτ.κρ. κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Κόβουμε τα πλοκάμια....αφαιρούμε το κόκκαλο από την κοιλιά και πετάμε το "μάτι". Τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Τρίβουμε τις τομάτες.....ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα),,,,,ψιλοκόβουμε τον άνιθο....ξεπλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια να σωταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τα πλοκάμια χοντροκομμένα....τα ανακατεύουμε για 1-2' και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε το ρύζι και τις τριμμένες τομάτες.....αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνιθο και ανακατεύουμε τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να γεμίσουμε τα καλαμάρια.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε κάθε καλαμάρι στα 2/3 μόνο (για να έχει χώρο να "φουσκώσει" το ρύζι) και μετά το κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Αραδιάζουμε τα καλαμάρια σε πλατειά κατσαρόλα. Ξεπλένουμε με νεράκι την κατσαρόλα που φιάξαμε τη γέμιιση και το ρίχνουμε πάνω στα καλαμάρια ίσα-ίσα να σκεπαστούν.
Σιγοβράζουμε το φαγητό μας, σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για μία ώρα περίπου, να σπάσει το ρύζι και να μείνει με τα υγρά του χωρίς να στεγνώσει !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΜΠΕΣΑΜΕΛ


ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ.....!

εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπεσαμέλ"
ΥΛΙΚΑ

* 1 lit γάλα
* 3 κ.σ. φυτίνη
* 7-8 κ.σ. "γεμάτες" αλεύρι
* 2-3 αυγά
* μοσχοκάρυδο..... 
* 1 φλυτζ.τυρί τριμμένο
* αλάτι...πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα + το βούτυρο + το αλεύρι....
Σε ένα μπωλάκι σπάμε τα αυγά... να τα έχουμε έτοιμα...
Σε ένα πιατάκι βάζουμε λίγο αλάτι,λίγο μοσχοκάρυδο και πιπέρι...
Έχουμε τρίψει και το τυρί, να είναι έτοιμο σε ένα φλυτζάνι.....
Αφού ετοιμάσαμε όλα τα υλικά.....βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα....
Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνεχώς (θα πάρει λίγη ώρα) μέχρι να πήξει η κρέμα. Στον πρώτο κοχλασμό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα (μη κόψουν).
Όταν έχουν γίνει και τα αυγά "ένα" με την κρέμα, ρίχνουμε το αλατοπίπερο με το μοσχοκάρυδο και τέλος το τριμμένο τυρί !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : είναι μια πεντανόστιμη μπεσαμέλ για παστίτσιο....μουσακά....παπουτσάκια !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ" ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ" ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ


ΥΛΙΚΑ
εεύκολες και γρήγορες συνταγές "παπουτσάκια νηστίσιμα"

* 4 μελιτζάνες φλάσκες
* 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 2 σκελ.σκόρδο
* 2-3 τομάτες φρέσκες ώριμες
* 1 κ.σ. πελτέ
* 2 πατάτες
* ελαιόλαδο
* μαϊντανός...αλάτι....πιπέρι
* 2 τομάτες κομμένες φέτες για να σκεπάσουμε τις μελιτζάνες.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε στη μέση, κάθετα. Τις βάζουμε σε λεκάνη με αλατόνερο για 15'.... Προετοιμάζουμε τα υλικά : Καθαρίζουμε ...... πλένουμε και....κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τρίβουμε τις τομάτες (αφού τις ξεσποριάσουμε), ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό...

Στίβουμε καλά τις μελιτζάνες, τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα πιο πολλά νερά τους και τις σκουπίζουμε. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ψύχα και την κόβουμε σε κυβάκια.... Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να κάψει και τις σωτάρουμε και από τις δυο πλευρές, να μαραθούν ελαφρά. Τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.

Ετοιμάζουμε την γέμιση : Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 1/2 φλ. λάδι και βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο να σωταριστούν...να μελώσουν. Προσθέτουμε την ψύχα από τις μελιτζάνες. Ανακατεύοντας ρίχνουμε και τις τομάτες....και αλατοπιπερώνουμε.. Βράζουν για 5'.. ρίχνουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε, με την γέμιση που ετοιμάσαμε.
Όση γέμιση περισσέψει την ρίχνουμε στο ταψί.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τις κομμένες πατάτες, τον πελτέ, λίγο λαδάκι, αλατοπίπερο και τις ανακατεύουμε. Τις σκορπίζουμε στο ταψί. "Ξεπλένουμε" με ένα ποτήρι νερό το μπωλ και ρίχνουμε το υγρό στο ταψάκι. Σκεπάζουμε τις μελιτζάνες με  τις φέτες τομάτας....Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
 Ανακινούμε το ταψί να στρώσουν τα υλικά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* για 50' περίπου, να μαλακώσουν οι πατάτες, να πάρει χρώμα το φαγητό μας και να μείνει  με το λαδάκι του ! Σερβίρουμε τις μελιτζάνες μας, πασπαλίζοντας, στο πιάτο, ψιλοκομμένο μαϊντανό !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : σιγοψήνουμε στους 180* για να δώσουμε χρόνο στο φαγητό μας να "μελώσει"  
                      γλυκά....χωρίς να αρπάξει !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "αγγινάρες με πατάτες αυγολέμονο"
ΥΛΙΚΑ

* 8-10 αγγινάρες (τρυφερές καρδιές)
* 3 πατάτες
* 2-3 καρότα
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 ματσάκι άνιθο
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
* 250 γρ. αρακάς (προαιρετικά)
* 1 λεμόνι (χυμός)
* 1 αυγό...1 κ.σ. αλεύρι
* αλάτι ..... πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγγινάρες....κόβουμε πολύ κοντά τα κοτσάνια...Αφαιρούμε τα σκληρά φύλλα γύρω-γύρω μέχρι να φθάσουμε στα τρυφερά φύλλα της καρδιάς.Με ένα κουτάλι αφαιρούμε και το χνούδι και τρίβουμε με μια λεμονόκουπα την αγγινάρα και την διατηρούμε σε νερό με λεμόνι.
Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι.....βάζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα να σωταριστούν. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγγινάρες και τον αρακά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ


ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "αρακάς λαδερός"

* 500 γρ.αρακάς (φρέσκος ή      κατεψυγμένος)
* 1 κρεμμ.ξερό
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 2 πατάτες
* 2-3 καρότα
* 1 ματσάκι άνιθο
* 1 κ.σ. πελτέ
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
* αλάτι...πιπέρι....λίγη κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Βάζουμε  τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα καρότα κομμένα ροδέλλες να σωταριστούν ελαφρά και προσθέτουμε τον πελτέ.....Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει ο πελτές και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τον αρακά, συνεχίζοντας για λίγο το ανακάτεμα, να δέσουν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε. τον άνιθο ψιλοκομμένο και το ξυλάκι κανέλας. Αφήνουμε να σιγοβράσει 30-40' περίπου, μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μείνει μόνο με το λαδάκι του.....Να μελώσει !!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ


ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ


ΥΛΙΚΑ
"πιπεριές γεμιστές με φέτα στον φούρνο"


* 10-12 πιπεριές κέρατο
* 250 γρ.τυρί φέτα
* 2 τομάτες ώριμες τριμμένες
* 1/2 φλυτζ.ελαιόλαδο
* αλάτι...πιπέρι...
* μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε. Τις κόβουμε (σαν καπάκι) από την μεριά του κοτσανιού. Καθαρίζουμε από τα σποράκια.
Κόβουμε σε μπαστουνάκια τη φέτα και γεμίζουμε τις πιπεριές.
Τις κλείνουμε με το καπάκι τους και τις αραδιάζουμε σε ταψάκι προσέχοντας να μένει "σφηνωμένο" το καπάκι ώστε να μη φύγει η φέτα.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο στην τριμμένη τομάτα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο....Ανακατεύουμε καλά.και περιχύνουμε το μείγμα στις πιπεριές.

Ψήνουμε στους 180-200* για 40' περίπου να μείνουν οι πιπεριές με το λαδάκι τους...!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ....ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ....ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


έυκολες και γρήγορες συνταγές "πορτοκάλι γλυκό κουταλιού" 
ΥΛΙΚΑ

5 πορτοκάλια
...χοντρόφλουδα
...μεγάλα
1 κιλ. ζάχαρη
1 κ.σ.χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα πορτοκάλια και με έναν τρίφτη ξύνουμε την επιφάνειά τους. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 3 λεπτά και χύνουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε για δυό-τρεις φορές ακόμα και στραγγίζουμε. Με τον τρόπο αυτό ξεπικρίζουμε τα πορτοκάλια. Αφού κρυώσουν, κόβουμε σε

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΛΕΜΟΝΙ........ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΛΕΜΟΝΙ........ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


"λεμόνι γλυκό κουταλιού"
ΥΛΙΚΑ

* 4-5 λεμόνια μεγάλα, χοντρόφλουδα, βιολογικά
* 2 ποτήρια ζάχαρη
* 2 ποτήρια νερό
* 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
* 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λεμόνια. Τα "ξύνουμε" στον τρίφτη (στα ψιλά δοντάκια). Τα κόβουμε λίγο από πάνω κι από κάτω.Τα χαράσσουμε κάθετα σε λωρίδες πάχους 3 - 4 εκατ. και προσεχτικά να μη μας κοπούν τις αφαιρούμε από το λεμόνι. Τις τυλίγουμε, μία-μία και τις συγκρατούμε με οδοντογλυφίδα.
Πρέπει να τις ξεπικρίσουμε.....Υπάρχουν δύο τρόποι.....α) ή βάζουμε σε νερό τις λωρίδες λεμονιού,

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

ΤΥΡΟΠΙΤΑ.....ΚΑΝΤΑΪΦΙ


ΤΥΡΟΠΙΤΑ.....ΚΑΝΤΑΪΦΙ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "τυρόπιττα κανταϊφι"

ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο φύλλο κανταϊφι
* 200 γρ.φέτα
* 200 γρ.γραβιέρα
* 200 γρ,κασέρι (ή ενταμ)
* 200 γρ.ανθότυρο
* 1 λίτρο γάλα φρέσκο
* 6 αυγά
* 1 φλ. σπορέλαιο
* 100 γρ.βούτυρο
* αλάτι.....πιπέρι....
* λίγη φρυγανιά τριμένη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε όλα τα τυριά. Έχουμε ξεπαγώσει το φύλλο και το "ανοίγουμε" σε τρία μέρη.Λιώνουμε το βούτυρο και το αναμιγνύουμε με το σπορέλαιο Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε το 1/3 του φύλλου. Ραντίζουμε με το λάδι και ρίχνουμε τη μισή

ΠΙΠΕΡΙΕΣ (ΚΕΡΑΤΟ) ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ


ΠΙΠΕΡΙΕΣ  (ΚΕΡΑΤΟ)  ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "πιπεριές τηγανιτές"

* πιπεριές (όχι πολύ μεγάλες)
* ελαιόλαδο για το τηγάνι
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε τις πιπεριές να τηγανιστούν.Τις σκεπάζουμε με
αλουμινόχαρτο διότι πιτσιλάνε πολύ.Μετά 1-2 λεπτά αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και γυρίζουμε τις πιπεριές.Τις ξανασκεπάζουμε
και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.'Οταν μαραθούν (χωρίς να καούν) τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα λάδια.Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τις σερβίρουμε......Δεν χρειάζονται τίποτα άλλο....είναι απλά......πεντανόστιμες !!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

ΤΥΡΟΨΩΜΟ


ΤΥΡΟΨΩΜΟ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "τυρόψωμο"

ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ.αλεύρι
* 1.5 ποτ. γάλα
* 1 φακ.μαγιά
* 1/3 ποτ. ελαιόλαδο
* λίγο αλάτι...(μια τσιμπιά)
* 300 γρ. τυρι φέτα (θριμμένη    με τα δάχτυλα)
* 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το γάλα χλιαρό.....τη μαγιά και το αλάτι.Ανακατεύουμε με το χέρι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και περιμένουμε μια ώρα περίπου (εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου) να φουσκώσει. Ρίχνουμε το λάδι και την ξαναζυμώνουμε. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τη ζύμη. Την απλώνουμε και ρίχνουμε τα τυριά.
Διπλώνουμε το ζυμάρι να σκεπάσει τα τυριά και το ξαναπλώνουμε σε όλο το ταψί. Ψήνουμε στους 180-200* για 40 λεπτά περίπου.....μέχρι να ροδίσει !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν θέλουμε, κρατάμε λίγο τυρί και το ρίχνουμε πάνω στη ζύμη, πριν βάλουμε το
                      το τυρόψωμο στον φούρνο.
                     ( Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει λίγο...ανάλογα με τον φούρνο)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ


ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "ντομάτες και πιπεριές γεμιστές"
ΥΛΙΚΑ

* 6-8 τομάτες "γεμάτες" μέτριες
* 2 πιπεριές πράσινες μέτριες
* 2 κουτ.σούπας ρύζι για κάθε τεμάχιο
* 1 κρεμμύδι μεγάλο (ή δύο μέτρια)
* 1 σκελίδα σκόρδο
* μαϊντανός....δυόσμος....λίγη ρίγανη
* 2-3 πατάτες
* 2 κ.γλ. πελτέ
* τριμμένη φρυγανιά.... *ελαιόλαδο...αλατιπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις τομάτες και τις πιπεριές και τις αραδιάζουμε στο ταψί μας,,,,,,
Κόβουμε την επάνω μεριά τους (δημιουργώντας ένα "καπάκι")
Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψύχα από τις τομάτες και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε την "καρδιά" από τις πιπεριές (πετώντας τα σποράκια)....τα βάζουμε όλα σε ένα μπωλ.....Ρίχνουμε λίγη ζάχαρη στην βάση κάθε τομάτας και αλατίζουμε το εσωτερικό στις πιπεριές.......

Σε μικρότερο μπωλάκι βαζουμε το ρύζι με νερό,να μουλιάσει....
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια,το σκόρδο, τον μαϊντανό,τον δυόσμο.....
Σε μια λεκάνη τρίβουμε (στον τρίφτη) την ψύχα από τις τομάτες....και τις πιπεριές......ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα υλικά μας...
Προσθέτουμε το ρύζι (αφού το έχουμε ξεπλύνει και σουρώσει).... ελαιόλαδο, αλατιπίπερο, ρίγανη και το ένα κουταλάκι πελτέ......ανακατεύουμε να "δέσουν" τα υλικά......
Με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε τις τομάτες και τις πιπεριές, (τα 2/3)...Κλείνουμε τα "καπάκια" τους....Όση γέμιση μας περισσέψει την ρίχνουμε στο ταψί, ανάμεσα στις τομάτες.
Στην ίδια λεκάνη κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες (που έχουμε ήδη καθαρίσει και πλύνει).....Προσθέτουμε αλατοπίπερο....λάδι....και το δεύτερο κουταλάκι πελτέ......ανακατεύουμε και τις βάζουμε στο ταψί.....Με ένα ποτήρι νερό "ξεπλένουμε" την λεκάνη και το ρίχνουμε στο φαγητό.
Ρίχνουμε πάνω σε κάθε γεμιστό, λίγο λαδάκι....αλατοπιπερώνουμε... και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά όλο το ταψί !
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200* για μία ώρα περίπου...να "σπάσει" το ρύζι και να μείνει το φαγητό μας με το λαδάκι του !!

Σημείωση: Όταν οι μυρωδιές, του φαγητού που ψήνουμε, γεμίσουν τον χώρο.....το φαγητό μας
                είναι σχεδόν έτοιμο!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

ΦΕΤΑ "ΠΑΝΕ"


ΦΕΤΑ "ΠΑΝΕ"


εύκολες και γρήγορες συνταγές "φέτα πανέ"
ΥΛΙΚΑ

* 300 γρ φέτα (προτιμάμε δοχείου για ομοιόμορφα κομμάτια)
* 1-2 αυγά
* φρυγανιά τριμμένη
* λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια (περίπου ένας πόντος σε πάχος)
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο και βάζουμε σε άλλο πιάτο την φρυγανιά.
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι.....Βουτάμε τα κομμάτια της φέτας πρώτα στο αυγό και μετά στην

ΜΠΡΙΑΜ


ΜΠΡΙΑΜ


ΥΛΙΚΑ
έυκολες και γρήγορες συνταγές "μπριάμ"

* 4-6 μελιτζάνες τσακώνικες ή 3 μεγάλες φλάσκες
* 4 κολοκύθια
* 4-5 πατάτες
* 2 τομάτες
* 1 μεγάλο κρεμμύδι
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1 πράσινη πιπεριά
* 1 φλ. ελαιόλαδο
* 1 φλ.συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
* μαϊντανός.......αλάτι......πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας....
Σε μια μεγάλη λεκάνη κόβουμε σε χοντρές ροδέλες, μελιτζάνες...κολοκύθια....πατάτες....πιπεριά και κρεμμύδι.
Χοντροκόβουμε το σκόρδο.....ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμετον συμπυκνωμένο χυμό,
το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με τα δυό μας χέρια, καλά όλα τα υλικά και τα ρίχνουμε σε βαθύ ταψί.
Με ένα ποτήρι νερό "ξεπλένουμε" την λεκάνη, και το ρίχνουμε στο φαγητό. Ανακινούμε με τα δυό μας χέρια το ταψί, να στρώσουν τα υλικά.
Κόβουμε τις τομάτες ροδέλες και τις σκορπίζουμε στην επιφάνεια του φαγητού.
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε στους 180-200* για μία ώρα περίπου...να μείνει το μπριαμ με το λαδάκι του...(μετά το μισάωρο το ξεσκεπάζουμε για να κάνουν κρούστα τα υλικά και να  πάρει χρώμα το φαγητό μας).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ


ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "φέτα ψητή"
ΥΛΙΚΑ

* 1/2 κιλό φέτα ( προτιμάμε δοχείου για να κοπούν ομοιόμορφα κομμάτια )
* 1 πιπεριά πράσινη σε λεπτές λουρίδες
* 1 τομάτα σε φέτες
* ελαιόλαδο....ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τη φέτα σε κομμάτια 1 εκ.περίπου.
Σε κομμάτια αλουμινόχαρτου τοποθετούμε από ένα κομμάτι τυρί.
Ραντίζουμε με το λάδι...πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη και βάζουμε από
πάνω μία φέτα τομάτας και 2-3 λουρίδες πιπεριάς.
Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο καλά, σε πουγγί......
Ψήνουμε στους 180-200* για 20 λεπτά περίπου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΥΡΙ


ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΥΡΙ


Διαλέξτε τυρί της αρεσκείας σας.....
Γραβιέρα....κεφαλογραβιέρα....ημίσκληρο.....κασέρι.....φέτα
εύκολες και γρήγορες συνταγές "σαγανάκι τυρί"
Κόβουμε σε φέτες το τυρί που έχουμε προτιμήσει....( ή ζητάμε να μας το κόψουν εκεί που το αγοράζουμε )
Σέ ένα πιάτο έχουμε νερό ή και γάλα και σε άλλο πιάτο αλεύρι..
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι να ζεσταθεί.
Βουτάμε κάθε κομμάτι στο νερό (ή το γάλα)......μετά στο αλεύρι να καλυφθεί και από τις δυο μεριές.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας ( γίνεται εύκολα με δυο πηρούνια ) και από τις δυο μεριές, μέχρι να χρυσίσουν....
Σερβίρεται ζεστό...



ΣΗΜΕΙΩΣΗ : αν θέλουμε συνοδεύουμε το τυρί με λεμόνι...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
* 1 φαρίνα
* 1/2 ποτήρι γάλα
* 1/2 ποτήρι λάδι
* λίγο αλάτι
~ Για το άλειμμα
* 1 κρόκο αυγού και 1 κ.σ. γάλα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
* 1 ποτήρι τρίμμα φέτας
* 1/2 ποτήρι ανθότυρο
* 1 αυγό
* λίγο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και το λάδι....Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη φαρίνα ανακατεύοντας στην αρχή και ζυμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη και μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 15'.
Ανακατεύουμε τα τυριά, το πιπέρι και το αυγό με ένα πηρούνι.......
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και κόβουμε με το χέρι μικρά κομμάτια. Απλώνουμε με τα δάχτυλα ή το ειδικό ρολάκι κάθε κομματάκι σε πιτάκι.Βάζουμε πάνω λίγη γέμιση,το διπλώνουμε και πατάμε τις άκρες με ένα πηρούνι......
Απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μας λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια.
Χτυπάμε σε ένα μπωλάκι τον κρόκο του αυγού με τη μία κουταλιά της σούπας γάλα....και αλείφουμε τα τυροπιτάκια.
Ψήνουμε στους 170-180* για μισή ώρα περίπου (μέχρι να ροδίσουν !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΣΑΛΑΤΑ.... "ΡΟΚΑ-ΞΥΝΟΜΗΛΟ"


ΣΑΛΑΤΑ.... "ΡΟΚΑ-ΞΥΝΟΜΗΛΟ"

ΥΛΙΚΑ

* 1 γαλλική σαλάτα ή ένα τρυφερό μαρούλι
* 1 ματσ.ρόκα
* 1 ξυνόμηλο
* 1 κ.σ. κουκουνάρι
* ελαιόλαδο......ξύδι
* (αλάτι...... εάν και όσο θέλει ο καθένας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λαχανικά.
Σε μπωλ κόβουμε τη σαλάτα και τη ρόκα. Ρίχνουμε το κουκουνάρι. Προσθέτουμε λάδι και ξύδι και ανακατεύουμε.
 Κόβουμε το ξυνόμηλο σε ροδέλες και διακοσμούμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΠΑΤΑΤΕΣ "ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ" .... ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΠΑΤΑΤΕΣ "ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ" .... ΣΤΟΝ  ΦΟΥΡΝΟ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "πατάτες τηγανιτές...στον φούρνο"


ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό πατάτες
* 1 ποτ.κρ. ελαιόλαδο
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες, (σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα νερά) όπως θα τις κόβαμε για τηγάνισμα.
Σε ένα ταψί στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολας. Ρίχνουμε τις πατάτες απλωτά και τις ραντίζουμε με
το ελαιόλαδο.....ανακατεύουμε,
να λαδωθούν όλες οι πατάτες.....Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε στον φούρνο....
Ψήνουμε στον αέρα.....στους 180* για μισή ώρα περίπου.....Παρακολουθούμε να κάνουν τραγανή κρούστα και να πάρουν το χρώμα της τηγανιτής πατάτας !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : αποφεύγουμε τα μυρωδικά στο ταψί,διότι θα θυμίζουν πατάτες φούρνου....Μπορούμε όμως, όταν τις βγάλουμε από τον
φούρνο να ρίξουμε λίγη ρίγανη, ή και τυρί τριμμένο !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ "ΜΑΡΟΥΛΙ-ΚΑΡΥΔΙΑ"

ΣΑΛΑΤΑ "ΜΑΡΟΥΛΙ-ΚΑΡΥΔΙΑ"


ΥΛΙΚΑ

* 1 μαρούλι τρυφερό
* 1 τομάτα
* 1 φλυτζάνι κρουτόν
* 1/2 φλ.καρύδια
* ελαιόλαδο......ξύδι μπαλσάμικο
* (αλάτι...... εάν και όσο θέλει ο καθένας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λαχανικά.
Σε μπωλ βάζουμε το μαρούλι κομμένο με το χέρι.......την τομάτα κομμένη σε κύβους......τα καρύδια χοντροκομμένα.
Χτυπάμε το λάδι με το ξύδι και  περιχύνουμε τη σαλάτα.
Προσθέτουμε  τα κρουτόν.....Σερβίρουμε !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "γαρίδες σαγανάκι"
ΥΛΙΚΑ

8-10 γαρίδες μεγάλες
3-4 τομάτες ώριμες
1 κρεμμύδι μικρό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
150-200 γρ.φέτα
αλάτι....πιπέρι.... άνιθο (ή μαϊντανό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες ( αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα και βγάζουμε το έντερο) κρατώντας το κεφάλι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, βάζουμε τις γαρίδες, τις γυρίζουμε  και από τις δυο μεριές, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο....αλάτι (προσεχτικά διότι θα ρίξουμε και τη φέτα)...πιπέρι...
Σωτάρουμε για 2-3'και σβήνουμε με το ούζο.
Αφαιρούμε τις γαρίδες και φιάχνουμε τη σάλτσα....προσθέτοντας τις τομάτες τριμμένες και λίγο άνιθο...(ή μαϊντανό)
Βράζει η σάλτσα μας μέχρι να πήξει......Ξαναβάζουμε τις γαρίδες....τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε
την φέτα τριμμένη......Αφήνουμε να λιώσει το τυρί και να δέσουν τα υλικά. Σερβίρονται ζεστές......!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ


           εύκολες και γρήγορες συνταγές "ζύμη για πίτσα"
ΥΛΙΚΑ

* 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1,5 ποτήρι νερό χλιαρό
* 1 φακελ.μαγιά
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.γλ.αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά....Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και να "αφρίσει" η μαγιά.....
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας... Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα
μέχρι να έχουμε στα χέρια μας μια ζύμη μαλακιά, λεία και εύπλαστη.
Την σκεπάζουμε και περιμένουμε μια ώρα περίπου να "ανέβει".
Την βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε με τα δάχτυλα....
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε την ζύμη απλώνοντας περισσότερο -πάντα με τα δάχτυλα- να πιάσει τις άκρες
του σκεύους.....Η βάση της πίτσας είναι έτοιμη για να βάλουμε τα υλικά που μας αρέσουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : α) αντί να λαδώσουμε το ταψί μπορούμε να στρώσουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας....
                 β) μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και να φιάξουμε 2 πίτσες στα ειδικά σκεύη,με
                    διάμετρο 30 εκ.
                 γ) ζύμη που θα περισσέψει μένει τυλιγμένη σε μεμβράνη, στο ψυγείο 2-3 ημέρες
                    ή στην κατάψυξη 1-2 μήνες
                 δ) πάντα έχουμε κοντά μας περισσότερο αλεύρι, από αυτό της συνταγής, μήπως χρειαστεί
                    να "δέσουμε τη ζύμη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !