Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα πασχαλινά αυγά μας....
Ας δούμε τον τρόπο και μερικά "μυστικα".....

Διαλέγουμε σκούρα αυγά εάν τα βάψουμε μόνο κόκκινα, διότι γίνεται πιο βαθύ το κόκκινο!
Εάν θέλουμε να δώσουμε και άλλα χρώματα, προτιμάμε τα λευκά αυγά.

Πλένουμε με νερό και ξύδι τα αυγά, να καθαρίσουν και να φύγουν οι σφραγίδες.
Τα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου. 
Σε πλατειά κατσαρόλα,με νερό χλιαρό,στρώνουμε μια πετσέτα ή ένα vettex  και βάζουμε μια στρώση αυγά.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν, (χωρίς να κοχλάσουν) για 15-20 λεπτά. Τα βγάζουμε με ένα κουτάλι, στον πάγκο μας, πάνω σε μια πετσέτα....
Τα βάφουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην συσκευασία της βαφής.
Αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε με ένα λαδωμένο πανάκι.....!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!!  

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΑ (νηστίσιμο)

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΑ (νηστίσιμο)


ΥΛΙΚΑ

* 1 φαρίνα 500 γρ.
* 1 φλ. ζάχαρη
* 1 φλ.χυμό πορτοκάλι
* 1/2 φλ. λάδι
* 1/2 κ.γλ.σόδα
* 2 μήλα κομμένα
   λεπτές φέτες
* 1/2 φλ.καφέ κονιάκ
* 1/2  κ.γλ.κανέλα
* 1/2 φλ. καρυδόψυχα
   χοντροκομμένη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα. Ρίχνουμε την κανέλα...τα καρύδια...και το κονιάκ.......και λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια από τα μήλα, τινάζουμε καλά το περίσσιο αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή μια φόρμα κέϊκ και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στους 180* για 45' περίπου. (δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί, τρυπώντας με ένα μαχαίρι το κέϊκ....αν βγεί καθαρό είναι έτοιμο) !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το κέϊκ,
                       μετά το λάδωμα της φόρμας, πασπαλίζουμε με αλεύρι το σκεύος....!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ (νηστίσιμα)


ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ (νηστίσιμα)


 "σταφιδόψωμα"
ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά (ή 30 γρ.φρέσκια)
* 3/4 φλυτζ. ζάχαρη
* 1/2 φλυτζ. λάδι
* 1 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 φλυτζ. σταφίδες
* 1κ.γλ.κανέλλα
* ξύσμα πορτοκάλι
* 3/4 φλ. χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι ...το αλάτι....την κανέλα και τη μαγιά (αν βάλουμε φρέσκια τη θρίβουμε). Τα ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μεγάλο μπωλ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λειώσει (η ζάχαρη). Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ζυμώνοντας μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τειχώματα του μπωλ.Βγάζουμε από τη λεκάνη τη ζύμη, στον πάγκο μας και την ζυμώνουμε. Την κάνουμε μια μπάλα....  Λαδώνουμε ελαφρά το μπώλ και βάζουμε μέσα την μπάλα ζύμης.
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "νηστίσιμο κέικ"
ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 1 κούπα σπορέλαιο
* 1 κούπα ζάχαρη
* 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
* 1 κ.γλ. σόδα
* 1 σφηνάκι κονιάκ
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ  χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το κονιάκ, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος τον χυμό, στον οποίο διαλύουμε  τη σόδα. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά...να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Λαδώνουμε καλά μία φόρμα (κουλούρα ή στενόμακρη).... ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180* για 30-40 λεπτά. Είναι έτοιμο
όταν βυθίσουμε στο κέϊκ ένα μαχαίρι και βγει στεγνό. Ξεφορμάρουμε , αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ : Εάν θέλουμε βάζουμε χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια καβουρντισμένα τα οποία αναμιγνύουμε στο αλεύρι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ............
* 1 κιλό αλεύρι
* 2 φακ.μαγιά
* 1 κ.γλ. αλάτι
* 1 κ.γλ. ζάχαρη
* 3 κ.σ. λάδι
* 2,5 φλ.νερό χλιαρό (ίσως πάρει λίγο ακόμα)


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
* 300 γρ.κιμά
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 1/2 φλ. λάδι
* αλάτι...πιπέρι...κύμινο

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα πιροσκί.... ** Δες συνταγή " ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΡΟΣΚΙ "

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά  και βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σωταριστεί. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε να μη σβολιάσει
και ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το κύμινο. Αφήνουμε να σιγοβράσει με τα δικά του υγρά, μέχρι να στεγνώσει τελείως.......
Έχουμε ετοιμάσει τη ζύμη και ανοίγουμε τα πιτάκια μας....Βάζουμε σε κάθε πιτάκι γέμιση και τυλίγουμε προσεκτικά, να κλειστεί καλά η γέμιση στη ζύμη, μην αδειάσει στο τηγάνισμα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουνε....Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξει το περίσσιο λάδι τους.
Τα σερβίρουμε ζεστά !!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΡΟΣΚΙ


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΡΟΣΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "ζύμη για πιροσκί"
ΥΛΙΚΑ


* 1 κιλό αλεύρι
* 2 φακ.μαγιά
* 1 κ.γλ. αλάτι
* 1 κ.γλ. ζάχαρη
* 3 κ.σ. λάδι
* 2,5 φλ.νερό χλιαρό (ίσως πάρει λίγο ακόμα)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κοσκινίζουμε σε λεκάνη, το αλεύρι με το αλάτι.
Βάζουμε σε μπωλάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και το λάδι και ρίχνουμε το 1/2 φλ.
χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά η μαγιά.Περιμένουμε λίγο, να αφρίσει,
σημάδι πως ενεργοποιήθηκε...Την βάζουμε στο αλεύρι σε λακουβίτσα που έχουμε ανοίξει.
Ανακατεύμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, χλιαρό πάντα....
Ίσως χρειαστεί περισσότερο νεράκι, για να γίνει μια εύπλαστη,
μαλακή ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
Την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ζεστό χώρο, να φουσκώσει.

Όταν είναι έτοιμη, την ζυμώνουμε ξανά  και λαδώνοντας ελαφρά τα χέρια μας
(για να μη κολλάει) κόβουμε κομμάτια ζύμης, (στο μέγεθος μανταρινιού)
 και τα αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα πλάθουμε....και
τα απλώνουμε, με τα δάχτυλα ή με το ραλάκι, σε οβάλ σχήμα...
Γεμίζουμε με τη γέμιση της αρεσκείας μας...Κιμά, Πατάτα, Λουκάνικο, Τυρί..!
Κλείνουμε προσεκτικά, για να μήν ανοίξουν στο τηγάνισμα.

Τηγάνίζουμε σε αρκετό λάδι, γυρίζοντας συχνά τα πιροσκί, μέχρι να ροδοψηθούν !!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΑΛΑΤΑ "ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ"


ΣΑΛΑΤΑ  "ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ"


εύκολες και γρήγορες συνταγές "σαλάτα μεξικάνικη"
ΥΛΙΚΑ

* 250 γρ. μακαρονάκι κοφτό
  (ή...βίδες,φιογκάκι κλπ)
* 2 κονσέρβες τόνο σε λάδι
* 2 φλ.καλαμπόκι (κατ/νο)
* 2 φλ.κόκκινα φασόλια (κονσέρβα)
* 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 2 καρότα
* μαϊντανός.....
* ελαιόλαδο
* 1/2 κ.γλ.πιπέρι ή μπούκοβο
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 8-10 λεπτά. Τα σουρώνουμε χωρίς να πετάξουμε το νερό.
Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες. Στραγγίζουμε την κονσέρβα με τα φασόλια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα, το νερό από τα μακαρόνια, με το πιπέρι  (ή το μπούκοβο για πιο
πικάντικη γεύση) και ρίχνουμε τα φασόλια, τα καρότα και το καλαμπόκι να βράσουν για
10-12'  να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τα μακαρόνια.....προσθέτουμε τα φασόλια, τα καρότα και το καλαμπόκι......τον τόνο.....και τα φρέκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα...Ρίχνουμε και το λάδι και ανακατεύουμε. Διακοσμούμε τη σαλάτα μας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :α) μπορούμε να προσθέσουμε και αρακά....β) προαιρετικά λίγο ξύδι στο τέλος....
γ) όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να  προσθέσουν μαγιονέζα ή γιαούρτι !
(Η σαλάτα, είναι "πρόταση" του φίλου Κώστα....)


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ



ΥΛΙΚΑ

* 1 φαρίνα ( αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
* 1/2 ποτήρι γάλα
* 1/2 ποτήρι λάδι
* λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και το λάδι....Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη φαρίνα ανακατεύοντας στην αρχή και ζυμώνοντας στη συνέχεια μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη και μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15'.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και κόβουμε με το χέρι μικρά κομμάτια. Απλώνουμε με τα δάχτυλα ή το ειδικό ρολάκι κάθε κομματάκι σε πιτάκι και προσθέτουμε τη γέμιση.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ


ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπουγατσάκια"
ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο φύλλο κρούστας
* 5 φλυτζάνια γάλα
* 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
* 1 φλυτζάνι ζάχαρη
* 3 αυγά
* 1 βανίλια
* ξύσμα λεμονιού.....μια τσιμπιά αλάτι
* ζάχαρη άχνη (+κακάο)
* λίγο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα (να είναι χλιαρό) και ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα μας.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, και τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση, στη φαρδιά πλευρά. Παίρνουμε ένα φύλλο, βουτυρώνουμε ελαφρά και το διπλώνουμε στη μέση (το μάκρος του)..βουτυρώνουμε πάλι.
Βάζουμε κρέμα στην μια άκρη, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε το φύλλο, κάνοντας ένα ρολάκι. Στο τέλος βρέχουμε την άκρη του φύλλου για να κολλήσει. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα......
Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου μας και αραδιάζουμε τα μπουγατσάκια με το τελείωμα του φύλλου από κάτω.....Τα αλείφουμε με λίγο βουτυράκι....
Ψήνουμε στους 180* για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε μπορούμε να αναμίξουμε στη ζάχαρη λίγο κακάο !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : --όση ώρα τυλίγουμε τα μπουγατσάκια, έχουμε σκεπασμένα τα φύλλα με μια
                        πετσέτα, μη ξεραθούν.....
                     -- η κρέμα πρέπει να είναι κρύα, μη διαλυθεί το φύλλο....

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Η...."ΑΠΛΗ"


ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Η...."ΑΠΛΗ"


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μακαρονάδα η...απλή"
ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή 10
* 250 γρ. χωριάτικη ξερή μυζήθρα
* 2 κ.σ.βούτυρο
* 2 κ.σ. λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο, αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά.
Τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τρίβουμε τη μυζήθρα.
Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα μακαρόνια σε στρώσεις....μακαρόνια-μυζήθρα-μακαρόνια....κοκ
'Καίμε' σε τηγανάκι το βούτυρο με το λάδι και ζεματάμε τα μακαρόνια !
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να κρατήσει τα αρώματα του βούτυρου και του τυριού !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : την δοκίμασα σε χωριό της Πελοποννήσου. Ήταν .....απλά πεντανόστιμη !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "κουλουράκια νηστίσιμα"

ΥΛΙΚΑ

* 1 φλ. σπορέλαιο
* 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
* 3/4  φλ. ζάχαρη
* 1 κ.γλ.σόδα (όχι κοφτό)
* 4 φλ. αλεύρι
   (που φουσκώνει μόνο του)
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λεκάνη χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, να λιώσει. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, (πάνω από τη λεκάνη, διότι θα αφρίσει πολύ) και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας, να μη κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακιά και εύπλαστη. Πλάθουμε τα κουλουράκια, σε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Έχουμε στρώσει λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου μας και τα αραδιάζουμε....
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* για 15-20' περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να ξεκολλάνε  από τη λαδόκολλα.
Όσο ψήνεται η μία δόση, πλάθουμε και αραδιάζουμε σε άλλο κομμάτι λαδόκολλας, την επόμενη δόση, να είναι έτοιμη για να τη βάλουμε, αμέσως, στη λαμαρίνα, με μία κίνηση.
Θα γεμίσουμε τρεις λαμαρίνες...(80 τεμάχια περίπου)...!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Κρατάμε σκεπασμένη τη ζύμη, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος.
Πάντα έχουμε, στα υλικά μας, περισσότερο αλεύρι από τη δόση της συνταγής, μήπως χρειαστεί να " δέσουμε " τη ζύμη μας.....!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ


ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ



ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό περίπου καλαμάρια μεγάλα
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 ματσάκι άνιθος
* ρύζι (1 κ.σ. για κάθε καλαμάρι)
* 3 τομάτες ώριμες
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* αλάτι....πιπέρι
* 1/2 ποτ.κρ. κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Κόβουμε τα πλοκάμια....αφαιρούμε το κόκκαλο από την κοιλιά και πετάμε το "μάτι". Τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Τρίβουμε τις τομάτες.....ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα),,,,,ψιλοκόβουμε τον άνιθο....ξεπλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια να σωταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τα πλοκάμια χοντροκομμένα....τα ανακατεύουμε για 1-2' και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε το ρύζι και τις τριμμένες τομάτες.....αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνιθο και ανακατεύουμε τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να γεμίσουμε τα καλαμάρια.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε κάθε καλαμάρι στα 2/3 μόνο (για να έχει χώρο να "φουσκώσει" το ρύζι) και μετά το κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Αραδιάζουμε τα καλαμάρια σε πλατειά κατσαρόλα. Ξεπλένουμε με νεράκι την κατσαρόλα που φιάξαμε τη γέμιιση και το ρίχνουμε πάνω στα καλαμάρια ίσα-ίσα να σκεπαστούν.
Σιγοβράζουμε το φαγητό μας, σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για μία ώρα περίπου, να σπάσει το ρύζι και να μείνει με τα υγρά του χωρίς να στεγνώσει !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΜΠΕΣΑΜΕΛ


ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ.....!

εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπεσαμέλ"
ΥΛΙΚΑ

* 1 lit γάλα
* 3 κ.σ. βούτυρο
* 7-8 κ.σ. "γεμάτες" αλεύρι
* 2-3 αυγά
* μοσχοκάρυδο..... 
* 1 φλυτζ.τυρί τριμμένο
* αλάτι...πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα + το βούτυρο + το αλεύρι....
Σε ένα μπωλάκι σπάμε τα αυγά... να τα έχουμε έτοιμα...
Σε ένα πιατάκι βάζουμε λίγο αλάτι, λίγο μοσχοκάρυδο και πιπέρι...
Έχουμε τρίψει και το τυρί, να είναι έτοιμο σε ένα φλυτζάνι.....

Αφού ετοιμάσαμε όλα τα υλικά.....βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά την κατσαρόλα
με το γάλα, το αλεύρι και το βούτυρο....
Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνεχώς (θα πάρει λίγη ώρα) μέχρι να πήξει η κρέμα.
Στον πρώτο κοχλασμό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά ανακατεύοντας πολύ γρήγορα, μη "κόψουν".
Όταν τα αυγά γίνουν "ένα" με την κρέμα, ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και τέλος το τριμμένο τυρί.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : είναι μια πεντανόστιμη μπεσαμέλ για παστίτσιο....μουσακά....μελιτζάνες "παπουτσάκια"..... !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ



εύκολες και γρήγορες συνταγές "αγγινάρες με πατάτες αυγολέμονο"
ΥΛΙΚΑ

* 8-10 αγγινάρες (τρυφερές καρδιές)
* 3 πατάτες
* 2-3 καρότα
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 ματσάκι άνιθος
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
* 250 γρ. αρακάς (προαιρετικά)
* 1 λεμόνι (χυμός)
* 1 αυγό...1 κ.σ. αλεύρι
* αλάτι ..... πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγγινάρες....κόβουμε πολύ κοντά τα κοτσάνια...Αφαιρούμε τα σκληρά φύλλα γύρω-γύρω μέχρι να φθάσουμε στα τρυφερά φύλλα της καρδιάς.Με ένα κουτάλι αφαιρούμε, εσωτερικά, το χνούδι και τρίβουμε την αγγινάρα με μια λεμονόκουπα....
Τις διατηρούμε σε νερό με λεμόνι.
Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι.....βάζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα να σωταριστούν. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγγινάρες και τον αρακά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά.....

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ


ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "αρακάς λαδερός"

* 500 γρ.αρακάς (φρέσκος ή      κατεψυγμένος)
* 1 κρεμμ.ξερό
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 2 πατάτες
* 2-3 καρότα
* 1 ματσάκι άνιθο
* 1 κ.σ. πελτέ
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
* αλάτι...πιπέρι....λίγη κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Βάζουμε  τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα καρότα κομμένα ροδέλλες να σωταριστούν ελαφρά και προσθέτουμε τον πελτέ.....Ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει ο πελτές και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τον αρακά, συνεχίζοντας για λίγο το ανακάτεμα, να δέσουν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά ρίχνουμε. τον άνιθο ψιλοκομμένο και το ξυλάκι κανέλας. Αφήνουμε να σιγοβράσει 30-40' περίπου, μέχρι να πιεί τα υγρά του και να μείνει μόνο με το λαδάκι του.....Να μελώσει !!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ....ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ....ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


έυκολες και γρήγορες συνταγές "πορτοκάλι γλυκό κουταλιού" 
ΥΛΙΚΑ

* 5 πορτοκάλια
...χοντρόφλουδα
...μεγάλα
* 1 κιλ. ζάχαρη
* 3-4 κ.σ.χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα πορτοκάλια και με έναν τρίφτη ξύνουμε ελαφρά, την επιφάνειά τους. Τα βάζουμε -ολόκληρα- σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 3 λεπτά και χύνουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε για δυό-τρεις φορές ακόμα και στραγγίζουμε. Με τον τρόπο αυτό ξεπικρίζουμε τα πορτοκάλια.
Αφού κρυώσουν, κόβουμε σε κάθε πορτοκάλι  ένα κομμάτι από το επάνω μέρος και ένα από το κάτω. Στη συνέχεια το κόβουμε σταυρωτά- κάθετα σε 6-8 κομμάτια .....Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε από κάθε κομμάτι, τις σκληρές ίνες, αρκετή ψύχα  (κρατώντας λίγη ψύχα στη σάρκα)  και πετάμε  τα κουκούτσια που ίσως υπάρχουν.

Σε κατσαρόλα, κάνουμε στρώσεις πορτοκάλια-ζάχαρη εναλλάξ και τελειώνουμε με στρώση ζάχαρης. Αφήνουμε για 12-14 ώρες να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα υγρά τους τα πορτοκάλια. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. Δεν ανακατεύουμε...απλά ανακινούμε την κατσαρόλα για να μην "πιάσει". Όταν "δέσει" το σιρόπι, αποσύρουμε το γλυκό...περιμένουμε να μετριάσει η θερμοκρασία του και γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΛΕΜΟΝΙ........ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΛΕΜΟΝΙ........ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "λεμόνι γλυκό κουταλιού"
ΥΛΙΚΑ

* 4-5 λεμόνια μεγάλα, χοντρόφλουδα,
    (προσοχή ! ακέρωτα)
* 2 ποτήρια ζάχαρη
* 2 ποτήρια νερό
* 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
* 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λεμόνια. Τα "ξύνουμε" ελαφρά, στον τρίφτη (στα ψιλά δοντάκια). Τα κόβουμε λίγο από πάνω κι από κάτω.Τα χαράσσουμε κάθετα σε λωρίδες πάχους 3 - 4 εκατ. και - προσεχτικά να μη μας κοπούν - τις αφαιρούμε από το λεμόνι. Τις τυλίγουμε, μία-μία και τις συγκρατούμε με οδοντογλυφίδα.
Πρέπει να τις ξεπικρίσουμε.....Υπάρχουν δύο τρόποι.....
α) ή βάζουμε σε νερό τις λωρίδες λεμονιού, για 24 ώρες.
β) ή τις βράζουμε σε νερό για 20 λεπτά.....

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

ΤΥΡΟΠΙΤΑ.....ΚΑΝΤΑΪΦΙ


ΤΥΡΟΠΙΤΑ.....ΚΑΝΤΑΪΦΙ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "τυρόπιττα κανταϊφι"

ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο φύλλο κανταϊφι
* 200 γρ.φέτα
* 200 γρ.γραβιέρα
* 200 γρ,κασέρι (ή ενταμ)
* 200 γρ.ανθότυρο
* 1 λίτρο γάλα φρέσκο
* 6 αυγά
* 1 φλ. σπορέλαιο
* 100 γρ.βούτυρο
* αλάτι.....πιπέρι....
* λίγη φρυγανιά τριμένη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε όλα τα τυριά. Έχουμε ξεπαγώσει το φύλλο και το "ανοίγουμε" σε τρία μέρη.Λιώνουμε το βούτυρο και το αναμιγνύουμε με το σπορέλαιο Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και στρώνουμε το 1/3 του φύλλου. Ραντίζουμε με το λάδι και ρίχνουμε τη μισή

ΠΙΠΕΡΙΕΣ (ΚΕΡΑΤΟ) ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ


ΠΙΠΕΡΙΕΣ  "ΚΕΡΑΤΟ"  ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "πιπεριές τηγανιτές"

* πιπεριές (όχι πολύ μεγάλες)
* ελαιόλαδο για το τηγάνι
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τις αραδιάζουμε να τηγανιστούν.
Τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, διότι πιτσιλάνε πολύ.
Μετά 1-2 λεπτά αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και γυρίζουμε τις πιπεριές.Τις ξανασκεπάζουμε
και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.'Οταν μαραθούν (χωρίς να καούν) τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα λάδια.Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τις σερβίρουμε......Δεν χρειάζονται τίποτα άλλο....είναι απλά......πεντανόστιμες !!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

ΤΥΡΟΨΩΜΟ


ΤΥΡΟΨΩΜΟ


ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ.αλεύρι
* 1.5 ποτ. γάλα
* 1 φακ.μαγιά
* 1/3 ποτ. ελαιόλαδο
* λίγο αλάτι...(μια τσιμπιά)
* 300 γρ. τυρι φέτα
   (θριμμένη    με τα δάχτυλα)
* 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το γάλα χλιαρό.....τη μαγιά και το αλάτι.Ανακατεύουμε με το χέρι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και περιμένουμε μια ώρα περίπου (εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου) να φουσκώσει. Προσθέτουμε το λάδι και την ξαναζυμώνουμε. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τη ζύμη. Την απλώνουμε και ρίχνουμε τα τυριά.
Διπλώνουμε το ζυμάρι να σκεπάσει τα τυριά και το ξαναπλώνουμε σε όλο το ταψί. Ψήνουμε στους 180-200* για 40 λεπτά περίπου.....μέχρι να ροδίσει !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν θέλουμε, κρατάμε λίγο τυρί και το ρίχνουμε πάνω στη ζύμη, πριν βάλουμε το
                      το τυρόψωμο στον φούρνο.
                     ( Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει λίγο...ανάλογα με τον φούρνο)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

ΦΕΤΑ "ΠΑΝΕ"


ΦΕΤΑ "ΠΑΝΕ"


εύκολες και γρήγορες συνταγές "φέτα πανέ"
ΥΛΙΚΑ

* 300 γρ φέτα (προτιμάμε δοχείου για ομοιόμορφα κομμάτια)
* 1-2 αυγά
* φρυγανιά τριμμένη
* λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια (περίπου ένας πόντος σε πάχος)
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο και βάζουμε σε άλλο πιάτο τη φρυγανιά.
Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι.....
Βουτάμε τα κομμάτια της φέτας πρώτα στο αυγό και μετά τα πανάρουμε στη φρυγανιά.
Τα αραδιάζουμε στο λάδι και αφήνουμε να τηγανιστούν για 1-2' από κάθε μεριά, μέχρι να ροδίσουν.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ : αν ανακατέψουμε στη φρυγανιά λίγη ρίγανη και πάπρικα καυτερή....θα έχουμε έναν πικάντικο μεζέ, για το ουζάκι ή το κρασάκι μας !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

ΜΠΡΙΑΜ


ΜΠΡΙΑΜ


ΥΛΙΚΑ
έυκολες και γρήγορες συνταγές "μπριάμ"

* 4-6 μελιτζάνες τσακώνικες ή 3 μεγάλες φλάσκες
* 4 κολοκύθια
* 4-5 πατάτες
* 2 τομάτες
* 1 μεγάλο κρεμμύδι
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1 πράσινη πιπεριά
* 1 φλ. ελαιόλαδο
* 1 φλ.συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
* μαϊντανός.......αλάτι......πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας....
Σε μια μεγάλη λεκάνη κόβουμε σε χοντρές ροδέλες, μελιτζάνες...κολοκύθια....πατάτες....πιπεριά και κρεμμύδι.
Χοντροκόβουμε το σκόρδο.....ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμετον συμπυκνωμένο χυμό,
το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με τα δυό μας χέρια, καλά όλα τα υλικά και τα ρίχνουμε σε βαθύ ταψί.
Με ένα ποτήρι νερό "ξεπλένουμε" την λεκάνη, και το ρίχνουμε στο φαγητό. Ανακινούμε με τα δυό μας χέρια το ταψί, να στρώσουν τα υλικά.
Κόβουμε τις τομάτες ροδέλες και τις σκορπίζουμε στην επιφάνεια του φαγητού.
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε στους 180-200* για μία ώρα περίπου...να μείνει το μπριαμ με το λαδάκι του...(μετά το μισάωρο το ξεσκεπάζουμε για να κάνουν κρούστα τα υλικά και να  πάρει χρώμα το φαγητό μας).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ


ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "φέτα ψητή"
ΥΛΙΚΑ

* 1/2 κιλό φέτα (προτιμάμε δοχείου για να  κοπούν ομοιόμορφα κομμάτια)
* 1 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
* 1 τομάτα σε φέτες
* ελαιόλαδο....ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τη φέτα σε κομμάτια 1,5 εκ.περίπου.
Σε κομμάτια αλουμινόχαρτου τοποθετούμε από ένα κομμάτι τυρί.
Ραντίζουμε με το λάδι...πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη και βάζουμε από
πάνω μία φέτα τομάτας και 2-3 ροδελες πιπεριάς.
Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο καλά, σε πουγγί......
Ψήνουμε στους 180-200* (ανάλογα τον φούρνο) για 20' περίπου.
Τη σερβίρουμε ζεστή, αρωματική και πικάντικη !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΥΡΙ


ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΤΥΡΙ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "σαγανάκι τυρί"


ΥΛΙΚΑ

* τυρί
* αλεύρι
* νερό
* λάδι






ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγουμε τυρί της αρεσκείας μας.....

Γραβιέρα....κεφαλογραβιέρα....regato.....
Κόβουμε σε φέτες το τυρί που έχουμε επιλέξει....
( ή ζητάμε να μας το κόψουν εκεί που το αγοράζουμε )
Σε ένα πιάτο έχουμε νερό και σε άλλο πιάτο αλεύρι..
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λάδι να ζεσταθεί καλά...
Βουτάμε κάθε κομμάτι στο νερό......μετά στο αλεύρι
να καλυφθεί και από τις δυο μεριές.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας συχνά τα κομμάτια
(γίνεται εύκολα με δύο πηρούνια ) και από τις δυο μεριές,
μέχρι να ροδοψηθούν....!
Σερβίρεται ζεστό...!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : αν θέλουμε, συνοδεύουμε το τυρί με φέτες λεμόνι...



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΑΛΑΤΑ.... "ΡΟΚΑ-ΞΥΝΟΜΗΛΟ"


ΣΑΛΑΤΑ.... "ΡΟΚΑ-ΞΥΝΟΜΗΛΟ"

ΥΛΙΚΑ

* 1 γαλλική σαλάτα ή ένα τρυφερό μαρούλι
* 1 ματσ.ρόκα
* 1 ξυνόμηλο
* 1 κ.σ. κουκουνάρι
* ελαιόλαδο......ξύδι
* (αλάτι...... εάν και όσο θέλει ο καθένας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λαχανικά.
Σε μπωλ κόβουμε τη σαλάτα και τη ρόκα. Ρίχνουμε το κουκουνάρι. Προσθέτουμε λάδι και ξύδι και ανακατεύουμε.
 Κόβουμε το ξυνόμηλο σε ροδέλες και διακοσμούμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ "ΜΑΡΟΥΛΙ-ΚΑΡΥΔΙΑ"

ΣΑΛΑΤΑ "ΜΑΡΟΥΛΙ-ΚΑΡΥΔΙΑ"


ΥΛΙΚΑ

* 1 μαρούλι τρυφερό
* 1 τομάτα
* 1 φλυτζάνι κρουτόν
* 1/2 φλ.καρύδια
* ελαιόλαδο......ξύδι μπαλσάμικο
* (αλάτι...... εάν και όσο θέλει ο καθένας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα λαχανικά.
Σε μπωλ βάζουμε το μαρούλι κομμένο με το χέρι.......την τομάτα κομμένη σε κύβους......τα καρύδια χοντροκομμένα.
Χτυπάμε το λάδι με το ξύδι και  περιχύνουμε τη σαλάτα.
Προσθέτουμε  τα κρουτόν.....Σερβίρουμε !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ



ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "γαρίδες σαγανάκι"
ΥΛΙΚΑ

* 8-10 γαρίδες μεγάλες
* 3-4 τομάτες ώριμες
* 1 κρεμμύδι μικρό
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1 σφηνάκι ούζο
* 150-200 γρ.φέτα
* αλάτι....πιπέρι.... 
* άνιθος ή μαϊντανός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες....αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα και βγάζουμε το εντεράκι, από τη ράχη...κρατώντας το κεφάλι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνιι και αραδιάζουμε τις γαρίδες.
Τις γυρίζουμε  και από τις δυο μεριές, μέχρι να κοκκινίσουν.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο....αλάτι  (προσεχτικά διότι θα ρίξουμε και τη φέτα)...πιπέρι...
Σωτάρουμε να μελώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το ούζο. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ,
αφαιρούμε τις γαρίδες και φτιάχνουμε τη σάλτσα....προσθέτοντας τις τομάτες τριμμένες και λίγο άνιθο...(ή μαϊντανό)
Βράζει η σάλτσα μας μέχρι να πήξει......Βάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα....τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη......
Αφήνουμε να λιώσει το τυρί και να δέσουν τα υλικά. Σερβίρονται ζεστές......!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ


ζύμη για πίτσα
ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
* 1,5 ποτήρι νερό χλιαρό
* 1 φακελ.μαγιά
* 3 κ.σ. ελαιόλαδο
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.γλ.αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά....
Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν. Προσθέτουμε το λάδι.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι -όσο πάρει- μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά,
που να μη κολλάει στα χέρια και να απλώνεται εύκολα.
Τη σκεπάζουμε και περιμένουμε μια ώρα περίπου να "ανέβει".
Τη βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε με τα δάχτυλα....
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τη ζύμη απλώνοντας περισσότερο -πάντα με τα δάχτυλα- να πιάσει τις άκρες του σκεύους.....
Η βάση της πίτσας είναι έτοιμη για να βάλουμε τα υλικά που μας αρέσουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :  α) μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη ρίγανη...
β) αντί να λαδώσουμε το ταψί μπορούμε να στρώσουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας....
γ) μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και να φτιάξουμε 2 πίτσες στα ειδικά σκεύη, με
διάμετρο 30 εκ
δ) ζύμη που θα περισσέψει μένει τυλιγμένη σε μεμβράνη, στο ψυγείο 2-3 ημέρες
ή στην κατάψυξη 1-2 μήνες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !