Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ


ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ


έυκολες και γρήγορες συνταγές "χταποδάκι στιφάδο"
ΥΛΙΚΑ

* 1 χταπόδι 1-1,5 κιλό
* 1/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
* 1 σκ.σκόρδο
* 1 κ.σ.πελτέ
* 2/3 ποτ. κρ. ξύδι
* 1/2 φλ.ελαιόλαδο
* 1 φύλλο δάφνης
* αλάτι...πιπέρι...


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα κρεμμυδάκια, όπως είναι, με τα φλούδια, σε λεκάνη με νερό (για να μη...κλάψουμε πολύ! ) και τα καθαρίζουμε. Τα διατηρούμε σε καθαρό νερό.
Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε το χταπόδι.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να σιγοβράσει στα υγρά που θα βγάλει, μέχρι να τα πιει....
Βγάζουμε το χταπόδι σε ξύλο κοπής και το κόβουμε μεγάλα κομμάτια.

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι. Έχουμε στραγγίξει τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Όσο ζεσταίνεται το λάδι, αυτά σωτάρονται και όταν πάρουν χρώμα, βάζουμε και το σκόρδο, κομμένο στη μέση.
Τα γυρίζουμε, να αναδείξουν το άρωμά τους και προσθέτουμε το χταπόδι.
Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3' και σβήνουμε με το ξύδι.
Όταν εξατμιστεί η έντονη μυρωδιά του, βάζουμε τον πελτέ και τον διαλύουμε, με το κουτάλι
στον πάτο της κατσαρόλας. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το φύλλο δάφνης και μισοσκεπάζουμε το φαγητό μας, με ζεστό νεράκι.
Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να "δέσει" και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού μας !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν μαγειρέψουμε φρέσκο χταπόδι....προσέχουμε στο αλάτισμα του φαγητού, διότι το χταπόδι, "κρατάει" ακόμα το αλάτι της θάλασσας !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΣΑΛΑΤΑ (ΤΑΜΠΟΥΛΕ)


ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΣΑΛΑΤΑ (ΤΑΜΠΟΥΛΕ)

Το πληγούρι είναι σπασμένο σιτάρι. 'Εχει χαμηλές τιμές σε
χοληστερόλη και νάτριο. Είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων
για διαβητικούς, διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.


εύκολες και γρήγορες συνταγές "πλιγούρι σαλάτα (ταμπουλέ)"
ΥΛΙΚΑ

* 1 φλ. πλιγούρι
* 4 φλ.νερό χλιαρό
* 2 τομάτες μέτριες
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 κρεμμύδι μέτριο
* 1 φλ.μαϊντανός
* 2 κ.σ. δυόσμος
* 1 πιπεριά πράσινη μέτρια
* 1 λεμόνι χυμός
* 1/3 φλ.ελαιόλαδο
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ, το πλιγούρι με το νερό, να μουλιάσει.
Το περιμένουμε δύο ώρες να φουσκώσει.
Το σουρώνουμε και το γυρίζουμε στη σαλατιέρα.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό,τον δυόσμο, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.
Ξεσποριάζουμε τις τομάτες και την πιπεριά και τις κόβουμε κυβάκια.
Ρίχνουμε στο πλιγούρι, όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε
το λάδι και τον χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε.
Σκεπάζουμε τη σαλάτα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Πριν την σερβίρουμε, ανακατεύουμε και πάλι καλά !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ME ΠΑΤΑΤΕΣ


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ME ΠΑΤΑΤΕΣ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπακαλιάρος πλακί με πατάτες"

* 4-5 κομμάτια μπακαλιάρος παστός
* 1 φλ. ελαιόλαδο
* 3 τομάτες ώριμες
* 1 τομάτα
* 3 σκ.σκόρδο
* 3-4 πατάτες μέτριες
* 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
* 1 κ.σ. πελτέ
* 2 φύλλα δάφνης
* μαϊντανός......πιπέρι.....αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο...(δες συνταγή " ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ " )
Τρίβουμε τις τομάτες. Χοντροκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε ροδέλλες τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στρογγυλές.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο...Ρίχνουμε και την τριμμένη τομάτα.Λιώνουμε τον πελτέ με ένα φλυτζάνι ζεστό νεράκι και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε τον μισό μαϊντανό και αλατοπίπερο (προσέχουμε το

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "κροκέτες μπακαλιάρου"
ΥΛΙΚΑ


* 500 γρ.περίπου μπακαλιάρος παστός φιλέτο
  (καθαρή ψύχα περίπου 250 γρ.)
* 1 φλ. μπύρα
* 1,5 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 1 κ.σ. ούζο 
* 1 κ.σ. ελαιόλαδο
* φρεσκοτρμμένο πιπέρι
* 2 κ.σ.ψιλοκομμένος μαϊντανός
* λάδι για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο ( Δες συνταγή "ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ" )
Αφαιρούμε την πέτσα και κόκκαλα που πιθανόν να έχει.

Με το χέρι κόβουμε σε μικρές μπουκιές, το καθαρό ψαχνό (χωρίς κόκκαλα και χωρίς πέτσα)

του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου.....Τον βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε...... 

την μπύρα....το ελαιόλαδο....το ούζο....τον μαϊντανό....
και όσο αλεύρι μας πάρει, να γίνει ένα πηχτό κουρκούτι, που να στέκει στο κουτάλι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας, να δέσουν και τα αφήνουμε 30' στο ψυγείο.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε, μικρές κουταλιές από το χυλό.....

Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά. Γυρίζουμε συχνά τις κροκέτες, όσο τηγανίζονται,
για να ψηθούν μέχρι μέσα, χωρίς να "αρπάξουν".....
Όταν κάνουν ροδόχρυση κρούστα, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις ακουμπάμε σε 
ταψάκι, όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξει το περίσσιο λάδι.

Σερβίρονται ζεστές και τις συνοδεύουμε με σκορδαλιά ! (Δες συνταγή "ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ")

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "σκορδαλιά"
ΥΛΙΚΑ


* 6 πατάτες μέτριες
* 6 σκελίδες σκόρδου
* 3 κ.σ.ξύδι
* 1 λεμόνι (χυμός)
* 1,5 φλ. ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες...Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό...
Καθαρίζουμε τα σκόρδα......στίβουμε το λεμόνι.....

Σε ένα μίξερ (μαχαίρια) βάζουμε τα σκόρδα με λίγο λάδι....και τα κόβουμε.
Περνάμε τις πατάτες από τον μύλο του πουρέ, ή τις πολτοποιούμε με το multi.....
Προσθέτουμε στα σκόρδα τις λυωμένες πατάτες....το μισό ελαιόλαδο / λεμόνι / ξύδι
και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν σε ομοιογενή κρέμα.....
Ρίχνουμε λίγο-λίγο.....λάδι...λεμόνι....ξύδι....μέχρι να φέρουμε την σκορδαλιά
στην γεύση που αρέσει στον καθένα μας !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : α) οι πατάτες να είναι ζεστές.... β) σε κάθε πατάτα αναλογεί μια σκελίδα σκόρδο...



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ


ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "καλαμαράκια τηγανιτά"
ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό καλαμάρια μέτρια
* 1/2 φλ. ξύδι
* αλάτι
* αλεύρι
* λάδι για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(Αν έχουμε αγοράσει κατεψυγμένα, τα αποψύχουμε σε θερμοκρασία δωματίου.)

ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ τα καλαμαράκια........
Χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα....Αφαιρούμε από το σώμα την μεμβράνη
και το κόκκαλο και από τα πλοκάμια το μελάνι και το "μάτι".
Ακουμπάμε στο ξύλο κοπής ένα-ένα σώμα, κάνουμε μια ελαφριά κάθετη τομή,
στη μια πλευρά και ανοίγουμε το καλαμάρι.

Βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό, τα σώματα και τα πλοκάμια....

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ


ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Το ταχίνι είναι σησαμοπολτός. 
Πλούσιο σε καλής ποιότητας λίπος (ω6).
Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. 


εύκολες και γρήγορες συνταγές "χορτόσουπα με ταχίνι"
ΥΛΙΚΑ

* 2-3 κολοκυθάκια
* 2 πατάτες μέτριες
* 2 καρότα
* 2 κλωναράκια σέλινο
* 1 κρεμμύδι μέτριο
* 1 τομάτα ώριμη
* αλάτι...πιπέρι...
* χυμός λεμονιού
* 2 κ.σ. ταχίνι
* 1/3 φλ.ζυμαρικό ψιλό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας.
Κόβουμε σε κυβάκια τα κολοκυθάκια...τα καρότα...τις πατάτες...την τομάτα...
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σέλινο...
Τα βάζουμε (εκτός του σέλινου), σε κατσαρόλα και ρίχνουμε 1lit νερό ζεστό.
Σε μέτρια φωτιά περιμένουμε να πάρουν βράση...Χαμηλώνουμε τη φωτιά,

ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ (νηστίσιμο)


ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ (νηστίσιμο)


εύκολες και γρήγορες συνταγές "κέικ με ταχίνι (νηστίσιμο)"
ΥΛΙΚΑ

* 1 φλ. ταχίνι
* 1 φλ. ζάχαρη
* 1 κ.γλ.κανέλλα
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 πορτοκάλι χυμός
* 3 κ.σ. καρύδι αλεσμένο
* 1,5 φλ.νερό χλιαρό
* 1,5 κ.γλ.μπέϊκιν πάουντερ
* 2.5-3 φλ.αλεύρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμιγνύουμε το μπέϊκιν πάουντερ στο αλεύρι.
Διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.

Βάζουμε σε λεκάνη τα υγρά υλικά.....το ταχίνι και τον χυμό πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, να λιώσει...

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΔΙΧΡΩΜΑ (χωρίς αυγά)


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΔΙΧΡΩΜΑ (χωρίς αυγά)


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπισκότα δίχρωμα (χωρίς αυγά)"
ΥΛΙΚΑ

* 1 φαρίνα (500γρ)
* 3/4 φλ.ζάχαρη
* 3/4 φλ.λάδι
* 1/2 φλ.χυμός πορτοκάλι
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 βανίλια
* 1 κ.γλ. μπέϊκιν πάουντερ
* αλάτι 1/2 κ. γλ. κοφτό
* 3 κ.σ. κακάο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπωλ, βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να μη "φαίνεται"
η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.
Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι, το μπέϊκιν και το αλάτι.
Ρίχνουμε στα υγρά υλικά, το αλεύρι, λίγο-λίγο...
Ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις. Όταν έχουμε έναν σφιχτό χυλό,
τον χωρίζουμε στα δύο για να φτιάξουμε τις δύο ζύμες.
Στον ένα χυλό προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
Στον δεύτερο χυλό, κοσκινίζουμε το κακάο.

Συνεχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι (και στους δύο χυλούς) και να ζυμώνουμε,
μέχρι να δέσουν σε  μαλακιά και εύπλαστη ζύμη, που να μη κολλάει στα χέρια.

Σε καθαρό και όχι αλευρωμένο πάγκο, πλάθουμε, (ή κόβουμε με κουπ) τα μπισκότα,
"παίζοντας" με τις δίχρωμες ζύμες και φτιάχνουμε όποια σχέδια μας αρέσουν.

Στην λαμαρίνα του φούρνου μας, στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε
τα μπισκότα, όχι πολύ κοντά, διότι θα φουσκώσουν....

Ψήνουμε στους 180* για 15' περίπου, να πάρουν χρώμα, χωρίς να χάσουν
την υγρασία τους, για να παραμείνουν "ευχάριστα" τραγανά, όταν κρυώσουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Θα γίνουν 40 κομμάτια περίπου, ανάλογα με το μέγεθος που θα τους
                  δώσουμε. Τα διατηρούμε (αφού κρυώσουν) σε κλειστό δοχείο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ


ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "σουβλάκια με κεφτεδάκια"

(για 6 σουβλάκια)

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ :
* 250 γρ. κιμάς
* 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
* 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
* 2 κ.σ. μαϊντανός
* 1 κ.σ. λάδι
* 1 αυγό
* 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
* αλάτι...πιπέρι...
* αλεύρι για το αλεύρωμα
* λάδι για το τηγάνισμα
~~~~~~~~~~~
* 18-20 ντοματίνια (περίπου 250 γρ.)
* 1 πιπεριά πράσινη
* 1 πιπεριά κόκκινη
* 1 κρεμμύδι
* ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
~~~~~~~~~~~~~
* 6 "καλαμάκια" μεταλλικά ή ξύλινα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε μπωλ και τα ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε και αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια.
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τα τηγανίζουμε, να κάνουν τραγανή κρούστα.

Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι να ζεσταθεί...
Αραδιάζουμε πρώτα τα κομμάτια του κρεμμυδιού και τα σωτάρουμε
μέχρι να μελώσουν....Τα βγάζουμε σε ταψάκι....

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ


ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

Εκλεκτός θαλασσινός μεζές για ουζάκι και όχι μόνο !

ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "χταπόδι ξυδάτο"

ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ
* 1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
* 1 φύλλο δάφνης
* 1/2 φλ.ξύδι
* κόκκοι πιπέρι
~~~~~~~~~~~~~
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
* 2/3 φλ.ελαιόλαδο
* 1/3 φλ.ξύδι
* ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το χταπόδι....αφαιρούμε το "μάτι"....το πλένουμε καλά.
Το βάζουμε  σε κατσαρόλα βαθειά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να βγάλει τα υγρά του.
Προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης, το πιπέρι και το μισό φλυτζάνι ξύδι..
Μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
(για να προλάβει να μαλακώσει, ίσως χρειαστεί, προς το τέλος, να συμπληρώσουμε νεράκι
ή ακόμα καλλίτερα λίγο κρασί...)

Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, και αφού κρυώσει λίγο,
το κόβουμε σε κομμάτια μπουκιάς και το βάζουμε σε δοχείο (με καπάκι).
Αναμιγνύουμε σε μπωλ το λάδι με το ξύδι και τη ρίγανη και περιχύνουμε το χταπόδι.
Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Πριν το σερβίρουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο νωρίτερα, για να υγροποιηθεί το λάδι,
το οποίο πήζει στην χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου.
"Φρεσκάρουμε" το χταποδάκι μας, με λίγο λαδόξυδο !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !


ΛΑΓΑΝΑ


ΛΑΓΑΝΑ

Το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας !!



εύκολες και γρήγορες συνταγές "λαγάνα"
ΥΛΙΚΑ

* 400 γρ.αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά
* 3 κ.σ. λάδι
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.γλ.αλάτι
* 1 φλ.νερό χλιαρό
* σουσάμι
* 1/2 κ.γλ.γλυκάνισο (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε το γλυκάνισο, ή το βράζουμε σε λίγο νερό
για 2' και κρατάμε ένα φλυτζανάκι μυρωδάτο υγρό.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη με δύο τρόπους !
Α' ΤΡΟΠΟΣ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε λεκάνη.
Σε μπωλάκι βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "ταραμοκεφτέδες"
ΥΛΙΚΑ

*  150 γρ ταραμάς
*  ψύχα από μία φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί
* 1 κρεμμύδι μεγάλο
* άνιθος
* μαϊντανός
* ρίγανη
* λάδι για τηγάνισμα
* αλεύρι για αλεύρωμα...

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα αρωματικά χορταρικά μας και το κρεμμύδι.
Μουλιάζουμε σε νερό, το μπαγιάτικο ψωμί (σε φέτες). 
Αφαιρούμε την κόρα, και στύβουμε καλά τη βρεγμένη ψύχα.
Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε όλα τα υλικά....(ταραμά, ψύχα. κρεμμύδι, αρωματικά φυτά)
και τα ζυμώνουμε καλά....ώστε να πλάθονται εύκολα σε κεφτέδες.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο μια ώρα, να δέσουν τα υλικά.

Πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε....τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.....
και τους τηγανίζουμε σε ζεστό  λάδι....
Τους γυρίζουμε 2-3 φορές, να κάνουν τραγανή κρούστα.
Τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας 
να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.....

Τους σερβίρουμε, ζεστούς και λαχταριστούς !!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : * Ο ταραμάς είναι αλμυρός....δεν βάζουμε καθόλου αλάτι στη ζύμη.
* Το ψωμί τραβάει την αλμύρα του ταραμά,γι' αυτό, δεν κάνουμε ..."τσιγκουνιές" ! 


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ


ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι"
ΥΛΙΚΑ

* 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
* 1 κρεμμύδι μεγάλο
* 1 φλ. τοματάκια κονκασέ
* 1 κ.σ. πελτέ
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* 2 φύλλα δάφνης
* 1/2 φλυτζάνι ξύδι ή κρασί
* αλάτι...πιπέρι...
* 1,5 φλ. κοφτό μακαρονάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα, 
σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαζί με το ένα φύλλο δάφνης, να σιγοβράσει στα υγρά του. μέχρι να τρυπιέται με το πηρούνι.
Αφού κρυώσει λίγο, το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε κομμάτια. 

Στην κατσαρόλα μας ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Όταν μελώσει, βάζουμε το χταπόδι και τα σωτάρουμε όλα μαζι για 2-3'.
Σβήνουμε με το ξύδι και αφού εξατμιστεί η έντονη μυρωδιά του, βάζουμε τον πελτέ και τον διαλύουμε στη βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τα τοματάκια και το δεύτερο φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε 4 φλυτζάνια ζεστό νερό....
Αλατοπιπερώνουμε....και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε συχνά μη κολλήσει.
Μετά από 8-10' σβήνουμε τη φωτιά...θέλουμε το φαγητό μας να έχει ζουμάκι, για να μη "λασπώσει" το ζυμαρικό. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε
και αφήνουμε το φαγητό μας για μισή ώρα περίπου, να "δέσει".... μυρωδιές και αρώματα !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "γαρίδες με κρασί"
ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό γαρίδες με το κέλυφος
* 3 σκ. σκόρδο κομμένες στη μέση
* 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
* 1 φλυτζ.κρασί λευκό
* αλάτι...πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το έντερο, τις πλένουμε καλά  και τις στραγγίζουμε.
Τις βάζουμε σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα σκόρδα, να βγάλουν τα υγρά τους 
και να σωταριστούν με αυτά. Αφαιρούμε τα σκόρδα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και τσιγαρίζουμε τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσουν και 
από τις δυο μεριές.....Ανακινούμε και αλατοπιπερώνουμε.
Σβήνουμε με το κρασί....
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, τις σερβίρουμε ζεστές...!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "χαλβάς σιμιγδάλι" 
ΥΛΙΚΑ


* 1 φλυτζάνι σπορέλαιο (ή ελαιόλαδο)
* 2 φλυτζάνια ζάχαρη
* 3 φλυτζάνια σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό κατ'επιλογή)
* 4+1/2 φλυτζάνια νερό
* 1 βανίλια
* 1 ξυλάκι κανέλας...
*  κανέλα σκόνη...ξύσμα ή μια φέτα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε κατσαρολάκι βάζουμε : νερό+ζάχαρη+ξύλο κανέλλας+βανίλια+ξύσμα ή φέτα λεμονιού...
Ανακατεύουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3'...(αφαιρούμε την κανέλα και τη φέτα λεμονιού)
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε (όχι να κάψει) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, να καβουρντιστεί και να πάρει το χρώμα που μας αρέσει...(ανοιχτό "μελί " ή πιο σκούρο)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσεκτικά !! (διότι θα πιτσιλίσει)  έχοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα με το καπάκι της, ρίχνουμε το σιρόπι
στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι...λίγο-λίγο...
 Όταν σταματήσει ο "αναβρασμός" ανακατεύουμε καλά το μείγμα που έχει πήξει ήδη.....
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα ή φορμάκια, αφού τα πασπαλίσουμε με κανέλα.
Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε και πάλι με κανέλα......( και με σουσάμι αν μας αρέσει !)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :α) μπορούμε να προσθέσουμε - αφού πήξει το σιμιγδάλι μας - κουκουνάρι
                   ή αμύγδαλα καβουρντισμένα....σταφίδες.....
                   β) εάν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα χαλβά...απλά αλλάζουμε το
                   φλυτζάνι με μεγαλύτερη ή μικρότερη "μεζούρα"

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ


ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "πατατοσαλάτα" 
ΥΛΙΚΑ

* 4-5 πατάτες
* 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 τομάτα
* 1 πιπεριά πράσινη
* ελιές
* λίγο μαϊντανό
* ελαιόλαδο.....αλάτι.....

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε μπωλ.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά.Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. 
Κόβουμε ροδέλλες την πιπεριά.Την τομάτα την κόβουμε όπως στην τοματοσαλάτα. Ρίχνουμε στο μπωλ τα κρεμμυδάκια την πιπεριά και την τομάτα.Προσθέτουμε το λάδι κα το αλάτι και ανακατεύουμε.....Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και διακοσμούμε με τις ελίτσες.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

TAΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "ταραμοσαλάτα"
ΥΛΙΚΑ

* 200 γρ ταραμάς
* Ψύχα από μισή φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί
* 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
* 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
* χυμό από 2 λεμόνια (βάζουμε όσο επιθυμούμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά...το κρεμμύδι....και το μισό ελαιόλαδο...
Χτυπάμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο λίγο και εναλλάξ το ψωμί,το λεμόνι,και το ελαιόλαδο....
μέχρι να γίνει μια ωραία "μαλακιά" κρέμα στην γεύση που ο καθένας μας επιθυμεί....

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΣΑΛΑΤΑ


ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΑ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "μαυρομάτικα σαλάτα"

ΥΛΙΚΑ

* 500γρ μαυρομάτικα φασόλια
* 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
* μαϊντανός
* ρίγανη......αλάτι.....ξύδι
* 1/2 φλυτζ.ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα φασόλια για 2 ώρες......τα σουρώνουμε....
Σε κατσαρόλα με ζεστό νερό και αλάτι, ρίχνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για  μια ώρα περίπου, να μαλακώσουν χωρίς να χυλώσουν.
Τα σουρώνουμε πάλι...να στραγγίξουν.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ....και προσθέτουμε......το κρεμμύδι κομμένο ροδέλες.....ρίγανη....λίγο αλάτι.....το ελαιόλαδο και αρκετό ξύδι......ανακατεύουμε τα υλικά...
Αφήνουμε τη σαλάτα για λίγη ώρα να "δέσουν" οι γεύσεις και σερβίρουμε....
ρίχνοντας από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό....!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ


ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "γίγαντες πλακί"
ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο φασόλια γίγαντες (500 γρ)
* 2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
* 2-3 καρότα σε ροδέλες
* σέλινο και μαϊντανό χοντροκομμένα
* 1 πιπεριά κόκκινη σε ροδελες
* αλάτι....πιπέρι
* 2 κουτ.σούπας πελτέ
* 3/4 φλυτζ.ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ,μουλιάζουμε τους γίγαντες,σε μια λεκάνη με μπόλικο ζεστό νερό.....
Το επόμενο πρωί.....τους ξεπλένουμε καλά....και τους στραγγίζουμε....

KAΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΠΙΛΑΦΙ


KAΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΠΙΛΑΦΙ
"καλαμαράκια πιλάφι"


ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ. καλαμαράκια
* 1 κρεμμύδι
* 1 σκελ.σκόρδο
* 3-4 τομάτες τριμμένες
* 1/2 φλ.ελαιόλαδο
* 1/2 φλ.κρασί λευκό...ή 1 σφην. ούζο
* 2 φύλλα δάφνης...1 φέτα λεμόνι
* αλάτι...πιπέρι....
* 2 φλ.ρύζι για πιλάφι
* 5 φλ.νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια. Τα κόβουμε κομμάτια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Τρίβουμε τις τομάτες....χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βάζουμε τα καλαμαράκια σε πλατειά κατσαρόλα, να βγάλουν και να πιουν τα νερά τους....

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ


ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπρόκολο με ζυμαρικό και τυριά"
ΥΛΙΚΑ

* 400 γρ.μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)
* 1.5 φλ. ζυμαρικό μικρό (επιλογής μας)
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* 2 σκ.σκόρδο
* 3 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο
* 1 φέτα λεμόνι
* 1 φλ.τυρί φέτα
* 1 φλ. ανθότυρο
* πιπέρι....πάπρικα....αλάτι (προσεκτικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το μπρόκολο. Κρατάμε μόνο τους ανθούς και τους κόβουμε σε
μικρά μπουκετάκια....Τα πλένουμε καλά....
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό, ελαφρά αλατισμένο και τη φέτα λεμονιού....
Όταν πάρει βράση, το αφήνουμε για 5-6' στη φωτιά, και το αποσύρουμε.
Θέλουμε να τρυπιέται το κοτσανάκι του,χωρίς να διαλύεται ο ανθός.
Γυρίζουμε το μπρόκολο σε σουρωτήρι και του ρίχνουμε κρύο νερό, για να σταματήσει
ο βρασμός και να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Αφήνουμε να στραγγίξει.....

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Θέλουμε να "κρατάνε".
Τα στραγγίζουμε, αφήνοντας λίγα υγρά...δεν θέλουμε να "στεγνώσουν".
(Τα υγρά θα βοηθήσουν τα τυριά μας, να πάρουν κρεμώδη υφή....)

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

ΠΙΤΣΑΚΙΑ με σπιτική ζύμη


ΠΙΤΣΑΚΙΑ με σπιτική ζύμη 


ΥΛΙΚΑ
(περίπου 30 τεμάχια)

εύκολες και γρήγορες συνταγές "πιτσάκια με σπιτική ζύμη"
~ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
* 500 γρ.αλεύρι
* 1 φακ. μαγιά
* 1/2 κ.γλ.αλάτι
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.σ. λάδι
* 1.5 φλ. νερό χλιαρό

~  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

* 300 γρ.αλλαντικό της αρεσκείας μας
* 300 γρ. μαλακό τυρί τριμμένο
* 2 τομάτες
* 1 πιπεριά
* κέτσαπ και ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη, το αλεύρι με το αλάτι.
Σε μπωλάκι, ρίχνουμε το μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό... το λάδι...τη μαγιά  και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και περιμένουμε 5' να αφρίσει η μαγιά, σημάδι πως ενεργοποιήθηκε.
Δημιουργούμε στο κέντρο του αλευριού, μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά.
Παίρνουμε το αλεύρι από γύρω,προς το κέντρο και ανακατεύουμε...

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


ΥΛΙΚΑ

2 κιλά περίπου αγριογούρουνο

ΜΙΚΡΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
2 φλ.ξύδι
νερό
2 κ.σ.χοντρό αλάτι

ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "αγριογούρουνο στη γάστρα"
1 φλ.ξύδι
3 φλ. κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
μπαχάρι κόκκοι
πιπέρι κόκκοι
1 κ.σ. αλάτι χοντρό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
2-3 καρότα ροδέλες
4-5 κάστανα βρασμένα
πιπέρι....ρίγανη

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ
2 κ.σ.λάδι
2 κ.σ.μέλι
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ σ.μαϊντανό
αλάτι...πιπέρι...

ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
1 κιλό πατάτες
λάδι...ρίγανη...αλάτι
~~~~~~~~~~
1 λεμόνι χυμός
2 πορτοκάλια χυμός
1 φλ.κρασί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

'Εχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη μας, να ανοίξει, το κρέας, σε πλατύ κομμάτι,
για να μπορέσουμε να το γεμίσουμε και να το τυλίξουμε σε ρολλό.

Βάζουμε το κρέας, σε λεκάνη με την μικρή μαρινάδα, αφού έχουμε ανακατέψει τα υλικά
καλά για να λιώσει το αλάτι......Το αφήνουμε 5-6 ώρες, να καλύπτεται συνέχεια με τα υγρά.
Το βγάζουμε, το στραγγίζουμε και πετάμε τη μαρινάδα. Με αυτόν τον τρόπο, φεύγει το

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ


ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "πιροσκί με λουκάνικο"
(περίπου 20 τεμάχια)

* 500 γρ.αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά
* 1/2 κ.γλ. αλάτι
* 1 κ.γλ. ζάχαρη
* 1 κ.σ. λάδι
* 1+1/3 φλ.νερό χλιαρό (ίσως πάρει λίγο ακόμα)
* λουκάνικα βραστά (κοκτέϊλ ή τ.Φρανκφούρτης)

* Λάδι για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη, το αλεύρι με το αλάτι.
Βάζουμε σε μπωλάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και το λάδι και ρίχνουμε το 1/3 φλ.
χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά η μαγιά.Περιμένουμε λίγο, να αφρίσει, και την
βάζουμε στο αλεύρι σε λακουβίτσα που έχουμε ανοίξει.
Ανακατεύμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, χλιαρό πάντα....

ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΙΚΡΑ


ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΙΚΡΑ


ΥΛΙΚΑ
(περίπου 25 κομμάτια)

εύκολες και γρήγορες συνταγές "πεϊνιρλί μικρά"
ΖΥΜΗ
* 500 γρ. αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά σκόνη (ή 30γρ μπυρομαγιά)
* 1/2 κ.γλ.αλάτι
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.σ. λάδι
* 1.5 φλ.νερό χλιαρό


ΓΕΜΙΣΗ
* Αλλαντικό της αρεσκείας μας
* Τυρί μαλακό (κασέρι, edam, γραβιέρα...)
* Βούτυρο

*Κρόκος αυγού με λίγο νεράκι, για την επάλειψη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, σε λεκάνη.
Σε μπωλάκι, βάζουμε μισό φλυτζάνι από το νερό, χλιαρό, και ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά, και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και περιμένουμε 5' να αφρίσει η μαγιά, σημάδι πως ενεργοποιήθηκε.
Δημιουργούμε στο κέντρο του αλευριού, μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό....Παίρνουμε το αλεύρι από γύρω,
προς το κέντρο και ζυμώνουμε. Έχουμε κοντά μας λίγο χλιαρό νερό,για να προσθέσουμε
-αν χρειαστει- ώστε να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.