ΠΙΤΑ ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "πίτα σπετζοφάι" |
ΖΥΜΗ
* 200 γρ. αλεύρι
* 100 γρ. βούτυρο
* λίγο αλάτι
* νερό χλιαρό όσο πάρει
* 2 κρόκοι αυγών για το άλειμμα
ΓΕΜΙΣΗ
* 2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα
* 1/4 κιλού πανσέτα χοιρινή ψιλοκομμένη
* 2 κρεμμύδια σε ροδέλλες
* 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
* 1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη
* 1 πιπεριά πράσινη ροδέλλες
* 2 τομάτες κομμένες κυβάκια
* 1/2 φλ.ελαιόλαδο....
* μαϊντανός.....αλάτι....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΖΥΜΗ : σε ένα μπώλ βάζουμε το αλεύρι...το αλάτι και το βούτυρο.....με τα δάχτυλα ψιχουλιάζουμε τα υλικά.....Έχουμε κοντά μας χλιαρό νερό και υγραίνοντας, συνεχώς, το χέρι, ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, εύπλαστο ζυμάρι....που να μη κολλάει στα χέρια.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί, όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
ΓΕΜΙΣΗ : Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά.. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα κομμάτια της πανσέτας, να τσιγαριστούν και να ροδίσουν και προσθέτουμε τα λουκάνικα. Βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο... και τις πιπεριές....
Σωτάρουμε για 2'-3' να μαραθούν τα λαχανικά...και ρίχνουμε τις τομάτες (τις έχουμε ξεφλουδίσει και ξεσποριάσει) και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο....Αλατίζουμε, αν και όσο χρειάζεται, διότι τα λουκάνικα έχουν αρκετό αλάτι...
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά......
ΠΙΤΑ : Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια...ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο, 2 φύλλα, μεγαλύτερα από το άνοιγμα του ταψιού μας. Λαδώνουμε και στρώνουμε το ένα φύλλο, να περισσεύει από το ταψί.....
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο.....Την απλώνουμε και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ενώνουμε τις άκρες των φύλλων και τις "στρουφίζουμε, προς τα μέσα, σε κόθρο...
Τρυπάμε με μυτερό μαχαιράκι, ή με οδοντογλυφίδα, την επιφάνεια, σε διάφορα σημεία, για να "ανασαίνει" η πίτα μας όσο ψήνεται....Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με λίγο νερό και την αλείφουμε.
Ψήνουμε στους 180* για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να ξεκολλάει
από τα τοιχώματα του ταψιού!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου