ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Την λαχταριστή σουσαμένια απόλαυση, τη συνοδεύουμε
με τυράκι και έχουμε ένα γευστικό κολατσιό....!
* 250 γρ.αλεύρι
* 200 ml νερό
* 10 γρ.μαγιά φρ. (ή 1/2 φακελάκι)
* 1 κ.σ.λάδι
* μια τσιμπιά αλάτι
* μια πρέζα ζάχαρη
* 100 γρ.σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανίτσα, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι....
Διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά με τη ζάχαρη...
Ανοίγουμε στο αλεύρι, μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και το λάδι
Φέρνουμε το αλεύρι από γύρω-γύρω στο κέντρο της λεκάνης και ανακατεύουμε...
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό (χλιαρό) λίγο-λίγο (όσο πάρει)
και να ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη, που να μη κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας, με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Στην συνέχεια, τη βγάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο μας και ξαναζυμώνουμε ....
Την κόβουμε σε κομμάτια,σε μέγεθος μεγάλου μανταρινιού....
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι, πάχους 1.εκ και μακρύ, περίπου 20 εκ.(αν τα θέλουμε πιο μεγάλα,
κόβουμε μεγαλύτερα κομμάτια τη ζύμη και πλάθουμε μακρύτερα κορδόνια).
Ρίχνουμε το σουσάμι σε ταψάκι....
Γεμίζουμε νερό ένα μπωλ.....
Βουτάμε γρήγορα-γρήγορα κάθε κορδόνι στο νερό και το "πετάμε" στο σουσάμι......
Ρολάρουμε να κολλήσει το σουσάμι στη ζύμη και κλείνουμε το κορδόνι σε Ο....
Αραδιάζουμε τα κουλούρια μας, στη λαμαρίνα του φούρνου μας, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
(Η δόση μας, γεμίζει ακριβώς μια λαμαρίνα....12 τεμάχια)
Ψήνουμε στους 180* για 30' περίπου...
να ροδοψηθούν απ' έξω και να μείνουν μαλακά μέσα !!
Τα απολαμβάνουμε ζεστά με τυράκι....!!!
Όταν κρυώσουν, τα διατηρούμε σε σακκουλίτσα τροφίμων, να μή ξεραθούν....
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα κουλουριών και να μη τα ψήσουμε όλα. Τα διατηρούμε (άψητα) στην κατάψυξη και όποτε θέλουμε βγάζουμε....ψήνουμε.....και έχουμε ολόφρεσκα και ζεστά σουσαμένια κουλουράκια...!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου