ΚΟΥΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΔΕΡΑ
Τα κουκιά τα τρώμε ή ξερά ή χλωρά.
Είναι καρπός πλούσιος σε πρωτεϊνες, ω3, ω6 λιπαρά.
Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση, διότι αν λείπει
από τον οργανισμό μας το ένζυμο G6PD, μπορεί να
προκαλέσουν δηλητηρίαση (κυάμωση).
ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "κουκιά φρέσκα λαδερά" |
* 500 γρ.κουκιά φρέσκα
* 1 πράσο (το λευκό μέρος)
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1/2 ματσάκι άνιθο
* 1/2 φλ.ελαιόλαδο
* αλάτι...πιπέρι...
* 1 λεμόνι χυμός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κουκιά από τις ίνες.
Τα πλένουμε και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει, να ζεματιστούν για 5'.
Τα γυρίζουμε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο και τα ψιλοκόβουμε.
Σε πλατειά κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε, να μελώσουν.
Προσθέτουμε τα κουκιά και αλατο-πιπερώνουμε.
Ρίχνουμε ζεστό νερό να τα σκεπάσει και περιμένουμε να πάρουν βράση.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε.
Μετά τα 15' προσθέτουμε και τον άνιθο.Ανακινούμε.....
Όταν το φαγητό μας, μείνει με το λαδάκι του, είναι έτοιμο.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μισή ώρα, να "δέσει" τα υλικά του.
Σερβίρουμε !!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
χρειάζεται προσοχή... αν τα φαμε με γαλα, τυρι κλπ συναφη , ελεγε η γιαγια μου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή