ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
Α. ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΑ
* 60 γρ.μαγιά φρέσκια
* λίγο χλιαρό νερό
* μια πρέζα ζάχαρη
* λίγο αλεύρι
Β. ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑ
* 1 κ.γλ.μαχλέπι κοπανισμένο
* 1 κ.γλ.μαστίχα κοπανισμένη
Γ. ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
* 1-1,2 κιλ. περίπου αλεύρι για τσουρέκια
* 1.5 φλυτζ.ζάχαρη
* 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
* 5 αυγά
* 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
* ξύσμα πορτοκαλιού
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ......Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου !
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
*Ετοιμάζουμε τη μαγιά.....
Σε ένα μπωλ θρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα, βάζουμε μια πρέζα ζάχαρη και τα λιώνουμε με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι να φτιάξουμε έναν μέτριο χυλό.
Σκεπάζουμε και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φυσαλίδες, σημάδι πως ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
*Ξεκινάμε την παρασκευή της ζύμης......
Σε μεγάλη λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα -ένα τα αυγά.....την ενεργοποιημένη μαγιά....το γάλα...το ξύσμα πορτοκαλιού.... τη μαστίχα...το μαχλέπι.... και λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας, μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακιά και να μη κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιάσει τον όγκο της. Είναι έτοιμη όταν την πατήσουμε με το δάχτυλο και μείνει το βαθούλωμα.
Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, όπου θα πλάσουμε τα τσουρέκια και την
ζυμώνουμε γλυκά, μέχρι να γίνει λεία και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε 4-6 ίσα κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε το τσουρέκι μας) και κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε (κοτσίδες...κουλούρες).......
Αραδιάζουμε τα τσουρέκια μας στις λαμαρίνες του φούρνου μας, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αραιά, ώστε να έχουν το χώρο να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν....Τα σκεπάζουμε και περιμένουμε να διπλασιάσουν τον όγκο τους (περίπου 30').
Χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο, απαλά, τα τσουρέκια.
Πασπαλίζουμε αμύγδαλα φιλέ....και τα βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160* για 40-45 λεπτά....μέχρι να ροδίσουν και να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα. Δεν πρέπει να παραψηθούν, μη στεγνώσουν !
Στο σημείο αυτό, που τα έχουμε ξεφουρνίσει, αν θέλουμε, μπήγουμε στη ζεστή ζύμη και το κόκκινο αυγό. Όταν κρυώσει το τσουρέκι, θα το έχει "αγκαλιάσει" !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Για επιτυχημένα τσουρέκια πρέπει να δίνουμε χρόνο στη ζύμη μας και
να τη δουλεύουμε, με υπομονή. Τα υλικά να είναι σε θερμοκρασίες δωματίου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "τσουρέκια" |
* 60 γρ.μαγιά φρέσκια
* λίγο χλιαρό νερό
* μια πρέζα ζάχαρη
* λίγο αλεύρι
Β. ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑ
* 1 κ.γλ.μαχλέπι κοπανισμένο
* 1 κ.γλ.μαστίχα κοπανισμένη
Γ. ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
* 1-1,2 κιλ. περίπου αλεύρι για τσουρέκια
* 1.5 φλυτζ.ζάχαρη
* 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
* 5 αυγά
* 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
* ξύσμα πορτοκαλιού
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ......Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου !
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
*Ετοιμάζουμε τη μαγιά.....
Σε ένα μπωλ θρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα, βάζουμε μια πρέζα ζάχαρη και τα λιώνουμε με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι να φτιάξουμε έναν μέτριο χυλό.
Σκεπάζουμε και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φυσαλίδες, σημάδι πως ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
*Ξεκινάμε την παρασκευή της ζύμης......
Σε μεγάλη λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα -ένα τα αυγά.....την ενεργοποιημένη μαγιά....το γάλα...το ξύσμα πορτοκαλιού.... τη μαστίχα...το μαχλέπι.... και λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας, μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακιά και να μη κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιάσει τον όγκο της. Είναι έτοιμη όταν την πατήσουμε με το δάχτυλο και μείνει το βαθούλωμα.
Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, όπου θα πλάσουμε τα τσουρέκια και την
ζυμώνουμε γλυκά, μέχρι να γίνει λεία και εύπλαστη. Τη χωρίζουμε σε 4-6 ίσα κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε το τσουρέκι μας) και κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε (κοτσίδες...κουλούρες).......
Αραδιάζουμε τα τσουρέκια μας στις λαμαρίνες του φούρνου μας, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αραιά, ώστε να έχουν το χώρο να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν....Τα σκεπάζουμε και περιμένουμε να διπλασιάσουν τον όγκο τους (περίπου 30').
Χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο, απαλά, τα τσουρέκια.
Πασπαλίζουμε αμύγδαλα φιλέ....και τα βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160* για 40-45 λεπτά....μέχρι να ροδίσουν και να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα. Δεν πρέπει να παραψηθούν, μη στεγνώσουν !
Στο σημείο αυτό, που τα έχουμε ξεφουρνίσει, αν θέλουμε, μπήγουμε στη ζεστή ζύμη και το κόκκινο αυγό. Όταν κρυώσει το τσουρέκι, θα το έχει "αγκαλιάσει" !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Για επιτυχημένα τσουρέκια πρέπει να δίνουμε χρόνο στη ζύμη μας και
να τη δουλεύουμε, με υπομονή. Τα υλικά να είναι σε θερμοκρασίες δωματίου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
Θα δοκιμάσω τη συνταγή και θα σου πω τί κατάφερα.Ελπίζω να τα πετύχω!
ΑπάντησηΔιαγραφή