ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ
Η.....θεραπευτική, με μεγάλη θρεπτική αξία.
"κοτόσουπα" |
* 1 κοτόπουλο 1,2-1,5 κιλό
* 2-3 πατάτες
* 1 κρεμμύδι
* 3-4 καρότα
* 1 ματσάκι σέλινο
* 2 κ.σ. λάδι
* 1/2 φλ. ρύζι
* αλάτι...πιπέρι...
* 1 τομάτα ώριμη (προαιρετικά)
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
* 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
* χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας.
Καθαρίζουμε σχολαστικά το κοτόπουλο και το πλένουμε καλά.
Το βάζουμε σε βαθειά κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό, να το σκεπάσει.
Αλατίζουμε ελαφρά...Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Όταν κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά...ξαφρίζουμε, μισοσκεπάζουμε την
κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, για μισή ώρα περίπου. Το κοτόπουλό μας είναι
έτοιμο, όταν "χωρίσουν" τα μπουτάκια, από το σώμα και "τρυπιέται' εύκολα
το στήθος. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα....
Σουρώνουμε τον ζωμό, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τα λαχανικά μας
και το λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτια.
Όταν μαλακώσει το σέλινο και το καρότο, αφαιρούμε τα λαχανικά, με τρυπητή
κουτάλα και τα βάζουμε κοντά στο κοτόπουλο.
Έχουμε πλύνει το ρύζι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα....Ανακατεύουμε.
Όταν "σπάσει" (να μην ασπρίζει η "καρδιά" του), αποσύρουμε την κατσαρόλα
και αφήνουμε το φαγητό μας, να "ηρεμήσει"........
Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε αυγοκόβουμε τη σούπα μας:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους.
Βάζουμε (χτυπώντας πάντα) τον χυμό του λεμονιού και ζωμό, από το κοτόπουλο, να ταιριάξουν (όσο γίνεται)
οι θερμοκρασίες του αυγολέμονου και της σούπας.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα, ανακατεύοντας γρήγορα, μή κόψει !
Αν δεν θέλουμε το αυγολέμονο, προσθέτουμε μόνο τον χυμό λεμονιού.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
περιεργως πώς, μου αρεσει μονο όταν ειμαι άρρωστη... βασικα τοτε την τσακιζω (το μονο φαγητο πουμπορω να φαω) και φυσικα...γινομαι καλα... αποδεδειγμένο κατ επαναληψη !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή