Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Πατροπαράδοτο γλύκισμα, που τις γιορτινές ημέρες στολίζει 
το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας και γεμίζει με το άρωμα
της κανέλας και του γαρύφαλλου τα σπίτια μας !

δείτε το βίντεο της συνταγής ΕΔΩ

ΥΛΙΚΑ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "μελομακάρονα"
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
* 500 ml σπορέλαιο (2 ποτήρια) ή
 (250 ml σπορέλαιο και 250 ml ελαιόλαδο)
* 200 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  (1 ποτήρι)
* 100 γρ.ζάχαρη άχνη (1 φλυτζ.)
* 50 ml κονιάκ (1 σφηνάκι)
* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 2 κ.γλ.μπέϊκιν πάουντερ
* 1 κ.γλ.σόδα
* ξύσμα 2 πορτοκαλιών
* 1/2 κ.γλ.τριμμένο γαρύφαλλο
* 1 κ.γλ.κανέλα τριμμένη
εύκολες και γρήγορες συνταγές "μελομακάρονα"
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
* 3 ποτήρια νερό
* 2 ποτήρια ζάχαρη
* 300 γρ. μέλι (1 ποτήρι)
* 2 ξυλάκια κανέλας
*1 φέτα πορτοκάλι με τη φλούδα

~200 γρ.χοντροκομμένο καρύδι~

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε κατσαρόλα και όταν πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5'...Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύοντας να διαλυθεί....
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.....αφαιρούμε το πορτοκάλι.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Ρίχνουμε  σε λεκάνη το λάδι...το ξύσμα πορτοκαλιού...το κονιάκ...και την άχνη....
Κρατάμε το ποτήρι με τον χυμό πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη και διαλύουμε
στον χυμό τη σόδα...Ανακατεύουμε το αφρισμένο υγρό και το προσθέτουμε στα υλικά.....
Βάζουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο....

Ανακατεύουμε το υγρό μείγμα, να ενωθούν τα υλικά....
Αναμιγνύουμε στο αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ  και το ρίχνουμε στη λεκάνη.
Με απαλές-ήρεμες κινήσεις, ανακατεύουμε, με τα χέρια, μέχρι να μή βλέπουμε το αλεύρι...
Δεν θέλει περισσότερο ζύμωμα...Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή, απαλή, λαδερή...
και να μή κολλάει στα χέρια μας.

Παίρνουμε λίγη - λίγη ζύμη, φτιάχνουμε μπαλάκια και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μας, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Με ένα πηρουνάκι, τσιμπάμε τα μελομακάρονα, ή τα ακουμπάμε και τα πατάμε
ελαφρά στον τρίφτη μας, δίνοντας σχέδια....
Ψήνουμε στους 180* σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30'
μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

ΜΕΛΩΜΑ
Στο κρύο σιρόπι, βάζουμε τα ζεστά μελομακάρονα, λίγα-λίγα...για 10''
 από κάθε μεριά...(ή μετράμε αργά, μέχρι το....πέντε)
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι.....

Σημείωση : 
1. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα, για να μελώσουν σωστά.
2. Στο σωστό μέλωμα βοηθάει και το χάραγμα-σχέδιο.
3. Αν τα θέλουμε περισσότερο μελωμένα....τα βάζουμε (ζεστά) σε ταψάκι,
    τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 2-3' από κάθε μεριά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !

2 σχόλια:

  1. το αγαπημένο μου γλυκό, αυτό αλλά και κατεψυγμένα γλυκά έχει το www.papa-pastry.com/el , τσεκάρετε και σεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και σε ποση ωρα θα ειναι ετοιμα; θα ειναι γευστικα τουλασχιστον σαν κατεψυγμενα γλυκα. εγω εμπιστευομαι μονο απο εδω www.papa-pastry.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή