Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Παραμονή Χριστουγέννων, στη Ζάκυνθο, κόβουν με ιεροτελεστία, 
τη Χριστουγεννιάτικη Κουλούρα ή αλλιώς "Κουλούρα τση γωνιας"
με το "ηύρημα"......Κόβεται από το γηραιότερο μέλος της οικογένειας
πάνω από τη φωτιά στο τζάκι ή σε κάποια γωνία του σπιτιού, αφού
τη σταυρώσει με κρασί ή λάδι. 

εύκολες συνταγές "κουλούρα χριστουγεννιάτικη Ζακύνθου"
ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό αλεύρι
* 3 φακ. μαγιά (3x8γρ.)
* 1 φλ.κρασί κόκκινο
* 1,5-2 φλ.(περίπου) νερό
* 1 φλ. ζαχαρη
* 1/3 φλ. λάδι
* 1 σφηνάκι κονιάκ
* 2 κ.γλ.κανέλα σκόνη
* 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμ.
* 1 φλ.σταφίδες ξανθές
* 1 φλ.σταφίδες μαύρες
* 1 φλ.καρυδόψυχα χοντρ/μένη
* 1 φακ.κουκουνάρι (50 γρ.)
* 1 κ.γλ.γλυκάνισο
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1/2 κ.γλ.αλάτι
+ το ΕΥΡΗΜΑ !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
σουσάμι...καρύδια...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
1 κ.γλ.μέλι...4 κ.γλ.νερό
ζάχαρη ή ζαχαρωτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η κουλούρα μας είναι στη βάση του, ένα γλυκό ψωμί.
Τα υλικά μας....πολλά !
Ξεκινάμε την εκτέλεση της συνταγής με τη...συγκέντρωση στον πάγκο μας, όλων των υλικών.

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και τη μαγιά..Ανακατεύουμε...Ρίχνουμε το κρασί χλιαρό και ένα
φλυτζάνι χλιαρό νερό...Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο από το υπόλοιπο
νερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Τη "μαζεύουμε" στο κέντρο της λεκάνης...τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε, περίπου μια
ώρα (εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου) να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο
της. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και την ξαναζυμώνουμε...καλά.

Βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο τη ζύμη και τη "δουλεύουμε" πασπαλίζοντας -αν χρειαστεί-
με λίγο αλεύρι, για να μη κολλάει στα χέρια....
Πλάθουμε το ζυμάρι σε ρολό και ενώνουμε τις άκρες σε κουλούρα.
"Κρύβουμε" το "εύρημα" σε κάποιο σημείο της ζύμης...
Σε ταψάκι 40 εκ/διαμ. στρώνουμε λαδόκολλα και ακουμπάμε την κουλούρα. Σκεπάζουμε πάλι
και την αφήνουμε να φουσκώσει. Αφού διπλασιάσει το μέγεθός της...την πασπαλίζουμε με σουσάμι και μπήγουμε περιμετρικά μεγάλα κομμάτια καρυδόψυχας

Ψήνουμε στους 180-190* για μια ώρα περίπου, να φουσκώσει και να ροδίσει.
Τη βγάζουμε από το ταψί μαζί με την λαδόκολλα και την ακουμπάμε σε σχάρα, για να μη κρατήσει
υγρασία....Διαλύουμε το μέλι με το νερό (ζεστό) και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια της
κουλούρας....Σκορπίζουμε ζάχαρη λευκή ή μικρά ζαχαρωτά που θα δώσουν εορταστική εικόνα στη χριστουγεννιάτικη κουλούρα μας..!!
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα...!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : φροντίζουμε το ταψί μας, να είναι μεγάλο, ώστε να έχει περιθώριο να φουσκώσει η κουλούρα...χωρίς να  "σμίξει" στο κέντρο και να διατηρήσει το σχήμα Ο...!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!

2 σχόλια:

  1. Πόση ώρα την αφήνουμε να φουσκώσει αφού βάλουμε τα υλικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο ίδιο Χριστοψωμο (εγώ το κάνω Χριστοψωμο, εν προκειμένω κουλούρα) , έβαλα ένα φακελάκι μαγιά... Απλά, μετά το πρώτο ζύμωμα κ μετά 40' το ξαναζυμωσα κ μετά άφησα να φουσκώσει για να το ψήσω... Έγινε τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή