ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Φάγαμε το καρπούζι μας....δροσιστήκαμε....!!!
Θα πετάξουμε τις φλούδες ;;; Όχι αυτή τη φορά !
Θα φτιάξουμε γλυκό κουταλιού !!!
ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό καρπούζι (καθαρισμένο)
* 750 ζάχαρη
* 3 λεμόνια χυμός
* 2 βανίλιες
* χυμός 1/2 λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε χοντρόφλουδο καρπούζι.
Το κόβουμε και καθαρίζουμε τις φέτες από το κόκκινο μέρος, αφήνοντας πολύ λίγο επάνω στη λευκή σάρκα. Αφαιρούμε από το λευκό μέρος του καρπουζιού και την πράσινη εξωτερική φλούδα ....Στο σημείο αυτό, ζυγίζουμε τις φέτες και υπολογίζουμε το βάρος της
ζάχαρης στα 3/4 του βάρους του καθαρισμένου καρπουζιού.
Κόβουμε τις φέτες σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά, διότι θα τα..."χάσουμε" στον βρασμό...
Βάζουμε τα κομμάτια σε λεκάνη και ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει. Προσθέτουμε και τον
χυμό των τριών λεμονιών. Γεμίζουμε νερό μια μικρότερη λεκανίτσα και την ακουμπάμε
πάνω στα φετάκια του καρπουζιού, για να παραμείνουν μέσα στο νερολέμονο.
Τα αφήνουμε δύο ώρες να....μουλιάσουν....
(Αυτή η διαδικασία γίνεται για να παραμείνουν τραγανές οι μπουκιές του γλυκού μας)
Μετά τις δύο ώρες, ξεπλένουμε τα κομμάτια του καρπουζιού και τα αφήνουμε να
στραγγίξουν καλά.....Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σκορπίζουμε επάνω τη ζάχαρη.
Σε χαμηλή φωτιά, περιμένουμε να λιώσει και να υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Θα ξεκινήσει ο βρασμός.....από εκείνη τη στιγμή, μετράμε 15' και αποσύρουμε.
Αφήνουμε το γλυκό μας όλη τη νύχτα, να βγάλει τα υγρά του και την επομένη μέρα,
ξαναβράζουμε, για λίγο, να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τις βανίλιες
και τον χυμό του μισού, ζουμερού, λεμονιού....(το φυσικό μας συντηρητικό!)
Αφού κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια !!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Δεν βράζουμε πολύ το καρπούζι, διότι θα συρρικνωθεί....θα "χαθεί" το μέγεθός του.
Εάν, την επομένη μέρα, κρίνουμε πως τα κομμάτια είναι έτοιμα αλλά το σιρόπι θέλει
αρκετό βράσιμο ακόμα για να δέσει, τα αφαιρούμε, με μια τρυπητή κουτάλα, δένουμε
το σιρόπι και τα ξαναβάζουμε μέσα.....
Αφήνουμε το γλυκό μας να ηρεμήσει και το βάζουμε στα βαζάκια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
Φάγαμε το καρπούζι μας....δροσιστήκαμε....!!!
Θα πετάξουμε τις φλούδες ;;; Όχι αυτή τη φορά !
Θα φτιάξουμε γλυκό κουταλιού !!!
"καρπούζι γλυκό κουταλιού" |
ΥΛΙΚΑ
* 1 κιλό καρπούζι (καθαρισμένο)
* 750 ζάχαρη
* 3 λεμόνια χυμός
* 2 βανίλιες
* χυμός 1/2 λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε χοντρόφλουδο καρπούζι.
Το κόβουμε και καθαρίζουμε τις φέτες από το κόκκινο μέρος, αφήνοντας πολύ λίγο επάνω στη λευκή σάρκα. Αφαιρούμε από το λευκό μέρος του καρπουζιού και την πράσινη εξωτερική φλούδα ....Στο σημείο αυτό, ζυγίζουμε τις φέτες και υπολογίζουμε το βάρος της
ζάχαρης στα 3/4 του βάρους του καθαρισμένου καρπουζιού.
Κόβουμε τις φέτες σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά, διότι θα τα..."χάσουμε" στον βρασμό...
Βάζουμε τα κομμάτια σε λεκάνη και ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει. Προσθέτουμε και τον
χυμό των τριών λεμονιών. Γεμίζουμε νερό μια μικρότερη λεκανίτσα και την ακουμπάμε
πάνω στα φετάκια του καρπουζιού, για να παραμείνουν μέσα στο νερολέμονο.
Τα αφήνουμε δύο ώρες να....μουλιάσουν....
(Αυτή η διαδικασία γίνεται για να παραμείνουν τραγανές οι μπουκιές του γλυκού μας)
Μετά τις δύο ώρες, ξεπλένουμε τα κομμάτια του καρπουζιού και τα αφήνουμε να
στραγγίξουν καλά.....Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σκορπίζουμε επάνω τη ζάχαρη.
Σε χαμηλή φωτιά, περιμένουμε να λιώσει και να υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Θα ξεκινήσει ο βρασμός.....από εκείνη τη στιγμή, μετράμε 15' και αποσύρουμε.
Αφήνουμε το γλυκό μας όλη τη νύχτα, να βγάλει τα υγρά του και την επομένη μέρα,
ξαναβράζουμε, για λίγο, να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τις βανίλιες
και τον χυμό του μισού, ζουμερού, λεμονιού....(το φυσικό μας συντηρητικό!)
Αφού κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια !!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Δεν βράζουμε πολύ το καρπούζι, διότι θα συρρικνωθεί....θα "χαθεί" το μέγεθός του.
Εάν, την επομένη μέρα, κρίνουμε πως τα κομμάτια είναι έτοιμα αλλά το σιρόπι θέλει
αρκετό βράσιμο ακόμα για να δέσει, τα αφαιρούμε, με μια τρυπητή κουτάλα, δένουμε
το σιρόπι και τα ξαναβάζουμε μέσα.....
Αφήνουμε το γλυκό μας να ηρεμήσει και το βάζουμε στα βαζάκια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου