Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ .....ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΥΛΙΚΑ

----Για το προζύμι......
εύκολες και γρήγορες συνταγές "λαζαράκια"
* 1/2 φλ.χλιαρό νερό
* 1 φακ.μαγιά
*  λίγο αλεύρι

----Για τη ζύμη......
* 1 κιλό αλεύρι
* 1/2 φλ.ζάχαρη
* 1/2 φλ.λάδι
* 1 φλ.χλιαρό νερό
* 1 κ.γλ.αλάτι
* 1 κ.γλ.κανέλλα
* 1,5 φλ.σταφίδες
* γαρύφαλλα και σταφίδες για το στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το προζύμι.....σε μεγάλο μπωλ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο να φουσκώσει.....(ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου)
Σε λεκάνη χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη...προσθέτουμε παραπάνω από το μισό αλεύρι...το αλάτι...και την κανέλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και  ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το προζύμι (το οποίο έχει ήδη φουσκώσει).
Ζυμώνουμε φέρνοντας προς το κέντρο το αλεύρι από γύρω-γύρω....Προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι (όσο χρειαστεί) μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία και εύπλαστη...Βάζουμε τις σταφίδες, και ζυμώνουμε πάλι....Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο της.
Αφού φουσκώσει, κόβουμε μπαλάκια ζύμης και τα πλάθουμε, φτιάχνοντας ανθρωπάκια με τα χεράκια τους προς τα μέσα να αγκαλιάζουν το σώμα....Με δυο γαρύφαλλα φτιάχνουμε τα ματάκια τους και με μια σταφίδα το στόμα. Τα αραδιάζουμε  σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να "ξεκουραστούν" για μισή ώρα και τα ψήνουμε στους 180* για 15-20'......μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσέχουμε να μη μας καούν......!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !


1 σχόλιο:

  1. Δεν θα ξεχασω ποτε, μαθημα λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο. Μπαίνει η καθηγητρια και μας λεει : Αχ παιδακια, σας εφερνα λαζαρακια σημερα να τα δειτε, αλλά στο τραινο, καθώς ερχομουν, μ ' επιασε μια λιγουρα και τα εφαγα... " Αντε να ξεχασουμε το μαθημα αυτό μετα - και τα λαζαρακια φυσικα :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή