ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
ΥΛΙΚΑ
* 60 αμπελόφυλλα
* 1.5 φλ. ρύζι νυχάκι
* 1.5 φλ. ελαιόλαδο
* 2 φλ. νερό
* 2 λεμόνια χυμός
* 2 κρεμμύδια μέτρια
* 4-5 κρεμμ/κια φρέσκα τρυφερά
* 1 φλ. άνιθος
* 1/2 φλ. μαϊντανός
* αλάτι...πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
*Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε σε βραστό, αλατισμένο νερό για 2-3' και τα σουρώνουμε. Κόβουμε τα κοτσανάκια, που ίσως υπάρχουν σε κάθε φύλλο.
* Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άλμη, τα βγάζουμε προσεκτικά από το βάζο (είναι τυλιγμένα σε ματσάκια) και τα βάζουμε σε λεκάνη με άφθονο κρύο νερό. Τα ξεχωρίζουμε, ένα-ένα φύλλο και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Ξεχωρίζουμε 5-6 (τα πιο σκληρά) αμπελόφυλλα, για να τα στρώσουμε στη βάση τής κατσαρόλας.
Μουλιάζουμε το ρύζι για 15' σε κρύο νερό, το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνιθο και τον μαϊντανό. Στύβουμε τα λεμόνια.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μισό λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα σωτάρουμε να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2'.
Βάζουμε το ρύζι και το γυρίζουμε στην κατσαρόλα μέχρι να λαδωθεί. Ρίχνουμε το νερό, τον άνιθο, τον μαϊντανό, τον μισό χυμό από τα στυμμένα λεμόνια και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε, μέχρι το ρύζι να πιεί τα υγρά του. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Στη βάση πλατειάς κατσαρόλας, στρώνουμε τα φύλλα που ξεχωρίσαμε.
Από τα υπόλοιπα φύλλα....Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και το ακουμπάμε στον πάγκο μας, με την λεία επιφάνεια από κάτω.
Βάζουμε επάνω μια κουταλιά γέμιση, γυρίζουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε το ντολμαδάκι, ρολλάροντας το φύλλο.
Το ακουμπάμε στην κατσαρόλα, με τη διπλωμένη άκρη από κάτω. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα, τοποθετώντας τα ντολμαδάκια κυκλικά, το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε πάνω στα ντολμαδάκια. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο (το τοποθετούμε ανάποδα) και προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε για 40' περίπου, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους. Αφού κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε το πιάτο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με δροσερό γιαούρτι ή σως γιαουρτιού*
*Σως γιαουρτιού:
1 κεσεδάκι (250 γρ.) γιαούρτι
1 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. άνιθος ψιλοκομμένος
Ανακατεύουμε πολύ καλά, να ενωθούν τα υλικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η συσκευασία στο γυάλινο βάζο, με καθαρό βάρος 250γρ. περιέχει 70 περίπου αμπελόφυλλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
"ντολμαδάκια γιαλαντζι" |
* 60 αμπελόφυλλα
* 1.5 φλ. ρύζι νυχάκι
* 1.5 φλ. ελαιόλαδο
* 2 φλ. νερό
* 2 λεμόνια χυμός
* 2 κρεμμύδια μέτρια
* 4-5 κρεμμ/κια φρέσκα τρυφερά
* 1 φλ. άνιθος
* 1/2 φλ. μαϊντανός
* αλάτι...πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
*Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε σε βραστό, αλατισμένο νερό για 2-3' και τα σουρώνουμε. Κόβουμε τα κοτσανάκια, που ίσως υπάρχουν σε κάθε φύλλο.
* Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άλμη, τα βγάζουμε προσεκτικά από το βάζο (είναι τυλιγμένα σε ματσάκια) και τα βάζουμε σε λεκάνη με άφθονο κρύο νερό. Τα ξεχωρίζουμε, ένα-ένα φύλλο και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Ξεχωρίζουμε 5-6 (τα πιο σκληρά) αμπελόφυλλα, για να τα στρώσουμε στη βάση τής κατσαρόλας.
Μουλιάζουμε το ρύζι για 15' σε κρύο νερό, το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνιθο και τον μαϊντανό. Στύβουμε τα λεμόνια.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μισό λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα σωτάρουμε να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2'.
Βάζουμε το ρύζι και το γυρίζουμε στην κατσαρόλα μέχρι να λαδωθεί. Ρίχνουμε το νερό, τον άνιθο, τον μαϊντανό, τον μισό χυμό από τα στυμμένα λεμόνια και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε, μέχρι το ρύζι να πιεί τα υγρά του. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Στη βάση πλατειάς κατσαρόλας, στρώνουμε τα φύλλα που ξεχωρίσαμε.
Από τα υπόλοιπα φύλλα....Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και το ακουμπάμε στον πάγκο μας, με την λεία επιφάνεια από κάτω.
Βάζουμε επάνω μια κουταλιά γέμιση, γυρίζουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε το ντολμαδάκι, ρολλάροντας το φύλλο.
Το ακουμπάμε στην κατσαρόλα, με τη διπλωμένη άκρη από κάτω. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα, τοποθετώντας τα ντολμαδάκια κυκλικά, το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε πάνω στα ντολμαδάκια. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο (το τοποθετούμε ανάποδα) και προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε για 40' περίπου, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους. Αφού κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε το πιάτο και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με δροσερό γιαούρτι ή σως γιαουρτιού*
*Σως γιαουρτιού:
1 κεσεδάκι (250 γρ.) γιαούρτι
1 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. άνιθος ψιλοκομμένος
Ανακατεύουμε πολύ καλά, να ενωθούν τα υλικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η συσκευασία στο γυάλινο βάζο, με καθαρό βάρος 250γρ. περιέχει 70 περίπου αμπελόφυλλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Αυτά είναι τα σωστά ντολμαδάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφή