ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
(για 12 μεγάλα τυροπιτάκια)
(για 12 μεγάλα τυροπιτάκια)
ΖΥΜΗ
* 200 γρ. γιαούρτι
* 50 γρ. βούτυρο
* 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
* 1 κ.γλ. μπέΙκιν πάουντερ
* 1 πρέζα αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ
* 150 γρ. φέτα
* 100 γρ. ανθότυρο
* 1 αυγό
ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ
* 1 αυγό (κρόκος)
* 1 κ.γλ. νερό
* λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκανίτσα, βάζουμε το γιαούρτι και το βούτυρο, που το έχουμε σε θερμοκρασία
δωματίου...Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε...Προσθέτουμε το μπέϊκιν
πάουντερ και το αλάτι...Ζυμώνουμε τα υλικά, προσθέτοντας λίγο λίγο το υπόλοιπο
αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη, που να μη κολλάει στα χέρια μας.
Τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση...
Σε μπωλ θρίβουμε τα τυριά. Βάζουμε και το αυγό.
Ανακατεύουμε να "δέσουν" τα υλικά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
Τα κάνουμε μπαλίτσες και τα ακουμπάμε στον πάγκο μας,
Απλώνουμε κάθε "μπαλίτσα" με τα δάχτυλα, σε πιτάκι... Ακουμπάμε σε κάθε πιτάκι,
γέμιση, στο κάτω μέρος και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Πατάμε γύρω-γύρω την ένωση καλά και κάνουμε σχεδιάκια με ένα πηρούνι, ή με το
ειδικό, οδοντωτό, κοφτάκι.
Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια στη λαμαρίνα του φούρνου μας, όπου έχουμε στρώσει
λαδόκολλα. Χτυπάμε τον κρόκο με το νεράκι...και με ένα πινελάκι, αλείφουμε τα
τυροπιτάκια. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν βάλουμε).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180* για μισή ώρα περίπου, μέχρι
να χρυσοροδίσουν !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
παραλείπουμε το μπέϊκιν πάουντερ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
λαχταριστα!!
ΑπάντησηΔιαγραφή