ΚΟΛΛΥΒΑ (στάρι)
Τα κόλλυβα τα φτιάχνουμε σε μνημόσυνα, υπέρ αναπαύσεως ψυχών.
Τα υλικά έχουν κάποιο συμβολισμό... Το σιτάρι συμβολίζει τις ψυχές...
Το ρόδι, την λαμπρότητα τού παραδείσου...Η φρυγανιά, το 'ελαφρύ'
χώμα....Ο μαϊντανός τη χλωρότητα τού παραδείσου (εν τόπω χλοερώ)
....και η ζάχαρη τη γλυκειά προσδοκία, ανάστασης νεκρών !
* 500 γρ. σιτάρι (σκληρό-αποφλοιωμένο)
* 250 γρ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη
* 250 γρ.αμύγδαλο λευκό ψημένο
* 100 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο
* 1 ρόδι (τα σπόρια)
* 250 γρ.σταφίδες ξανθές
* 1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
* 2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
* 1 κ.γλ. κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο
* 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
* 100 γρ. στραγάλι αφράτο τριμμένο
* 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
* 2 φλ. ζάχαρη άχνη
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
* κουφετάκια ασημένια ζαχαρωτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
(αρχίζουμε την προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα, για να προλάβει το σιτάρι να στεγνώσει καλά, όλη νύχτα.)
Καθαρίζουμε το σιτάρι. Το βάζουμε σε λεκάνη και ρίχνουμε νερό, ζεστό, να το σκεπάσει αρκετά. Μετά από 2-3 ώρες, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα βαθειά. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό, να το σκεπάσουμε και πάλι, αρκετά. Το βράζουμε μέχρι να "σπάσει" για 1.5-2 ώρες (ανάλογα με την ποιότητα του σταριού.)
Αφού βράσει το σιτάρι μας, το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε και το αφήνουμε μια ώρα να στραγγίξει καλά.
Στρώνουμε σε μεγάλη επιφάνεια μια καθαρή μπουρνουζοπετσέτα και από πάνω ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο. Απλώνουμε και σκορπίζουμε, το καλο-στραγγισμένο σιτάρι. Το σκεπάζουμε με ρολό κουζίνας και το αφήνουμε, αρκετές ώρες (όλη νύχτα) να στεγνώσει.
Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε με το χέρι τους σπόρους, για να "αναπνέει". Όταν το στάρι δεν κολλάει στα χέρια μας, είναι έτοιμο.
Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε με το χέρι τους σπόρους, για να "αναπνέει". Όταν το στάρι δεν κολλάει στα χέρια μας, είναι έτοιμο.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
Αμύγδαλα : τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε στον φούρνο μας, μέχρι αν πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν (για να παραμείνουν τραγανά) και τα κόβουμε στη μέση ή και στα τέσσερα.
Καρυδόψυχα : τη χοντροκόβουμε στο μπλέντερ.
Σουσάμι : το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι και το καβουρντίζουμε, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν κρυώσει, το ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ.
Σταφίδες : τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια, που ίσως υπάρχουν και τις μουλιάζουμε σε νερό για μια ώρα. Τις σουρώνουμε να στραγγίξουν καλά και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Περιμένουμε να στεγνώσουν και τις ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας.
Στραγάλι : το ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ να γίνει σκόνη.
Μαϊντανός : τον πλένουμε, τον ταμπονάρουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσει και τον ψιλοκόβουμε.
Ρόδι : το καθαρίζουμε και κρατάμε τα σπόρια.
Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το σιτάρι και προσθέτουμε... : την καρυδόψυχα, τα αμύγδαλα, τη φρυγανιά, το σουσάμι, τις σταφίδες, το ρόδι, τον μαϊντανό, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το σιτάρι σε δίσκο...πιατέλα...ή μπωλ...
Το σκεπάζουμε με το τριμμένο στραγάλι. Απλώνουμε από πάνω χαρτί κουζίνας και πατάμε ελαφρά το στραγάλι, να "κάτσει". Πασπαλίζουμε από πάνω αρκετή ζάχαρη άχνη, να καλύψει πολύ καλά, το στραγάλι, και πάλι με χαρτί κουζίνας, πατάμε τη ζάχαρη, να στρώσει ομοιόμορφα.
Φτιάχνουμε έναν σταυρό ή τα αρχικά ονόματος και στολίζουμε και την υπόλοιπη επιφάνεια, με τα ασημένια κουφετάκια ή με αμύγδαλα...σταφίδες...σπόρους ροδιού...κ.ά.
ΚΑΛΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου