Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Φτιάχνουμε σπιτικό κοντοσούβλι με φρέσκο, μαριναρισμένο, χοιρινό κρέας.

"χοιρινό κοντοσούβλι στη γάστρα"
ΥΛΙΚΑ

* 2 κιλά χοιρινή ελιά χ.κ.
* 3 πιπεριές πράσινες
* 4 ντομάτες
* 1 φλ. κρασί
* 3/4 φλ. λάδι
* 1 κ.σ. ρίγανη
* 1/2 κ.γλ. κύμινο
* αλάτι...πιπέρι
* δίχτάκι ρολού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη μας, να κόψει την ελιά σε κομμάτια, για κοντοσούβλι (ξέρει αυτός..)
Ζητάμε να μας δώσει και δίχτυ, από αυτό που φτιάχνει το ρολό.
Αν δεν μαρινάραμε το κρέας, θα μπορούσε να μας το φτιάξει στο ειδικό μηχάνημα. όμως αφού το προτιμάμε μαριναρισμένο, θα το φτιάξουμε στο σπίτι, στον δικό μας κύλινδρο ή σε....αυτοσχέδιο*
Μαρινάρισμα
Πλένουμε τις τομάτες και τις πιπεριές και τις κόβουμε στα τέσσερα, αφού πετάξουμε σπόρια και κοτσανάκια.
Σε λεκανίτσα βάζουμε το κρέας.Το πασπαλίζουμε με το κύμινο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και τρίβουμε καλά. Προσθέτουμε τις τομάτες και τις πιπεριές, το λάδι και το κρασί. Ανακατεύουμε τα κομμάτια, να πιάσουν τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Ετοιμασία
Περνάμε το δίχτυ στον κύλινδρο. Από το άνοιγμα τοποθετούμε μέσα στον κύλινδρο, τα κομμάτια του κρέατος, βάζοντας: κρέας-ντομάτα-πιπεριά-ντομάτα και πάλι κρέας...μέχρι να γεμίσει το σκεύος. Τραβάμε από τη μια μεριά τού κύλινδρου, λίγο το δίχτυ να κλείσει και σπρώχνουμε από την κάτω μεριά το κρέας, μέσα στο δίχτυ. Τραβάμε στις δύο άκρες 2-3 κάθετες κλωστές και το δίχτυ σφίγγει και αγκαλιάζει το κοντοσούβλι μας.....Είναι έτοιμο....!

Ψήσιμο
Βάζουμε σε γάστρα το κοντοσούβλι. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200* για 1,5 ώρα περίπου. Ανοίγουμε τη γάστρα, γυρίζουμε το κοντοσούβλι, το "βρέχουμε" με το ζουμάκι του και τού ρίχνουμε ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο με ανοιχτή τη γάστρα, για 30-40' ακόμα, μέχρι να κάνει ροδοψημένη, κρατσανή κρούστα. Αφαιρούμε το δίχτυ, χωρίζουμε τα κομμάτια, τα βάζουμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα σερβίρουμε ζεστά.
Συνοδεύονται με λεμονάτες πατάτες φούρνου ή τηγανιτές πατάτες και πλούσια πράσινη σαλάτα!


Σημείωση:  * Πώς θα φτιάξουμε τον αυτοσχέδιο κύλινδρο....
Παίρνουμε ένα μπουκάλι (πλαστικό) νερού 1.5 lt...Κόβουμε τη βάση και το επάνω μέρος, ώστε να έχουμε το ίσιο μέρος τού μπουκαλιού. Ο κύλινδρός μας είναι έτοιμος, να τού περάσουμε, (ντύσουμε) εξωτερικά το δίχτυ και να τον γεμίσουμε εωτερικά με το μαριναρισμένο χοιρινό μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

1 σχόλιο: