Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ

"γαλακτομπούρεκο"
* 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450γρ.)
* 1 lit. γάλα
* 5 αυγά (1 ολόκληρο+4 κρόκοι)
* 3/4 φλ. ζάχαρη
* 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
* 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
* 2 βανίλιες
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος για το άλειμμα
ΣΙΡΟΠΙ
* 3 ποτήρια ζάχαρη
* 2 ποτήρια νερό
* ξυλάκι κανέλας
* μισό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά για το γλυκό μας....
Σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, έχουμε ρευστοποιήσει το βούτυρο για το 
άλειμμα των φύλλων.
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τους τέσσερις κρόκκους, από τα ασπράδια.
Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι 30 εκ.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το στρώνουμε στη βάση του ταψιού, αφήνοντας 
να περισσεύει το υπόλοιπο, έξω από το ταψί...Χρησιμοποιούμε τα 2/3 των φύλλων
"ντύνοντας" περιμετρικά όλο το ταψάκι.
Λαδώνουμε καλά κάθε φύλλο....
ΚΡΕΜΑ
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε τις βανίλιες και το 
ξύσμα πορτοκαλιού. Ακουμπάμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. 
Όταν ζεσταθεί καλά το γάλα (να κάψει χωρίς να φουσκώσει) ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, 
ανακατεύοντας, να μη σβολιάσει....Αφού δέσει η κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε π ο λ ύ γρήγορα, να μη "κόψουν".
Αφού γίνουν "ένα" με την κρέμα προσθέτουμε και το βούτυρο.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε στο ταψί την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί, πάνω στην κρέμα,
βουτυρώνοντας ένα-ένα.
Απλώνουμε στρωτά και τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε, σπρώχνοντας 
τις άκρες τους, γύρω-γύρω στο ταψί και κάτω από την κρέμα, να μη φαίνονται....
Χαράσσουμε σε κομμάτια, χωρίς να φτάνει το μαχαίρι, στη βάση του ταψιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180* για μία ώρα περίπου, μέχρι
να ροδοψηθούν τα φύλλα. 
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε σε κατσαρολάκι  το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 8' περίπου.....Προς το τέλος, στύβουμε το λεμόνι στο σιρόπι....
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
Στο κρύο γλυκό, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι, λίγο-λίγο, με βαθειά κουτάλα.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο 4-5 ώρες να "τραβήξει" και σερβίρουμε !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : τα ασπράδια των αυγών, μπορούμε να τα χτυπήσουμε σε μαρέγκα και να 
φτιάξουμε μπεζέδες....εργολάβους.....


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου