ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Αφράτη καρυδόπιτα σε ελαφρύ μυρωδάτο σιρόπι !
ΥΛΙΚΑ
* 3 φλ. (350 γρ.) καρυδόψυχα
* 10 αυγά
* 1 φαλ. μπέϊκιν πάουντερ
* 1 πορτοκάλι χυμός και ξύσμα
* 3/4 φλ. φρυγανιά τριμμένη
* 2/3 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
* 1 βανίλια
* 2 κ.γλ. κανέλλα
* 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
* 1 κ.σ. βούτυρο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
* 3 φλ. ζάχαρη
* 4 φλ. νερό
* ξυλάκι κανέλας
* 2 φέτες λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στον πάγκο μας.
Χοντροκόβουμε την καρυδόψυχα και την αναμιγνύουμε με το μπέϊκιν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180"
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε προσεκτικά -σε δύο μπωλ- τα σπράδια και τους κρόκους.
Θέλουμε τα ασπράδια "καθαρά" χωρίς ίχνος κρόκου, για να δέσει η μαρέγκα μας.
Το μπωλ για τα ασπράδια, να είναι στεγνό και κατά προτίμηση ανοξείδωτο.
Χτυπάμε με το μίξερ, τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια μαρέγκα
Στο άλλο μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι
και τη φρυγανιά.
Ρίχνουμε την καρυδόψυχα λίγη-λίγη στην μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά...απαλά....
Ενώνουμε τα υλικά των δύο μπωλ αναμιγνύοντας με απαλές κινήσεις.
Έχουμε βουτυρώσει καλά ένα ταψάκι (30 εκ.) και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στους 180* για 35-40' να φουσκώσει και να ροδοψηθεί.
Βγάζουμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο....την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
και την κόβουμε σε κομμάτια....
Ετοιμάζουμε το ΣΙΡΟΠΙ....
αφού πάρουν βράση, τα περιμένουμε 8'
Αφαιρούμε την κανέλα και το λεμόνι και με βαθειά κουτάλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο
το ζεστό σιρόπι, στην κρύα καρυδόπιτα.
Αφήνουμε το γλυκό μας 5-6 ώρες να "τραβήξει" το σιρόπι του.
Βάζουμε κομμάτια καρύδι σε κάθε κομμάτι ή πασπαλίζουμε με χοντροκομμένη
καρυδόψυχα και σερβίρουμε !
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου