Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Κυδώνι...το "Χρυσό Μήλο"  του Φθινοπώρου ....
Στη  μυθολογία συνδέεται με την Αφροδίτη... και γι' αυτό,
ονομάζεται και καρπός,της Ομορφιάς και του Έρωτα!


εύκολες και γρήγορες συνταγές "κυδώνι γλυκό κουταλιού"
ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό ψύχα κυδώνι ( από 2 κιλά
   περίπου, κυδώνια)
* 800 γρ.ζάχαρη
* 1,5 ποτ.νερό
* 1 βανίλια
* 1 λεμόνι (χυμός)
* 3 κλαρ.αρμπαρόριζα
* 100 γρ.αμύγδαλα λευκά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγουμε κυδώνια μεγάλα, κίτρινα, σκληρά και χωρίς λεκέδες ή περίεργες στάμπες.
Κόβουμε κάθε κυδώνι στα τέσσερα και το καθαρίζουμε απο φλούδες και σπόρια..
Έχουμε έτοιμο σε λεκάνη νερό, όπου εχουμε ρίξει χυμό λεμονιού και βάζουμε τα καθαρισμένα
κομμάτια, για να μή μαυρίσουν, μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.
Τα κόβουμε σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια (σαν λεπτές, ψιλοκομμένες πατάτες για τηγάνισμα)
'Οσο κρατάει αυτή η διαδικασία, φροντίζουμε το νερό να σκεπάζει τα τεμαχισμένα κυδώνια...
Όταν τελειώσουμε, τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε πλατειά κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό...
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10' και ρίχνουμε τη ζάχαρη..
Συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
Προσθέτουμε τα κλαράκια της αρμπαρόριζας (δεμένα)... τη βανίλια... 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
και βράζουμε για 5' ακόμα.Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα....
Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.....
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο το γλυκό μας και το βάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια!

(Για τρόπους αποστείρωσης βλέπουμε στην κατηγορία " ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ..."  στην αρχική σελίδα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τσεκάρουμε το δέσιμο του σιροπιού....όταν έχει κρυώσει το γλυκό μας...
Θέλουμε το σιρόπι να μη είναι ρευστό σαν νερό αλλά και να μην έχει την μορφή μελιού...
~~Στην πρώτη περίπτωση, το βράζουμε για 8-10' ακόμα..
~~Στη δεύτερη περίπτωση, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, ανακατεύουμε με ξύλινη
κουτάλα, γλυκά μη "τραυματίσουμε " το κυδώνι και σιγοβράζουμε για 2-3'.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

3 σχόλια:

  1. θυμάμαι τη μανούλα μου με μυρωδιές, σαν παιδί μοσχοβόλαγε το σπίτι γλυκό κυδώνι και αρμπαρρόριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω τρωω παντως μια κουταλια καθε μεσημερι..ετσι για να γλυκανω ....το υπολοιπο της ημερας....:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I love this sweet, please send to Istanbul !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή