Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ

"μαρμελάδα κυδώνι"
ΥΛΙΚΑ

* 1300 ψύχα κυδωνιού
   (8 κυδώνια)
* 3 φλ. νερό
* 1 κιλό ζάχαρη
* 2 βανίλιες
* 3-4 φύλλα αρμπαρόριζα
* 1 λεμόνι χυμός
* 3 μανταρίνια χυμός
* 1 φλ. χυμός σπόρων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αγοράζουμε κυδώνια κίτρινα, καθαρά χωρίς στάμπες και χτυπήματα.
Τα πλένουμε καλά, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα καθαρίζουμε από 
τις φλούδες και τους εσωτερικούς σπόρους. Βάζουμε τα κομμάτια από
το κυδώνι σε λεκάνη με νερό όπου έχουμε ρίξει χυμό λεμονιού.
Πετάμε τις εξωτερικές φλούδες και κρατάμε το εσωτερικό καθάρισμα,
το οποίο και βάζουμε σε τούλι και το δένουμε σε πουγγάκι.
(οι σπόροι έχουν πολλή πηκτίνη και θα βοηθήσουν στο δέσιμο της μαρμελάδας)
Παίρνουμε τα κομμάτια κυδωνιού και τα τρίβουμε με τον τρίφτη σε 
πλατειά κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά 
για 15-20' μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
Παράλληλα βράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι, το πουγγάκι με τους σπόρους για 
30' περίπου και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στο σημείο αυτό έχουμε δύο επιλογές.....
Αν θέλουμε τελείως "λεία" την μαρμελάδα, αφού κρυώσει λίγο, την περνάμε
στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε.
Αν θέλουμε να "φαίνεται" το κυδώνι, απλά το αφήνουμε ως έχει...'Η πολτοποιούμε στο 
μπλέντερ τη μισή ποσότητα κυδωνιού και αναμιγνύουμε....
Όποια εκδοχή και να διαλέξουμε συνεχίζουμε ως εξής....
Έχουμε την κυδωνόψυχα στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά...
Προσθέτουμε το χυμό από τους βρασμένους σπόρους (η φυσική πηκτίνη μας)
τον χυμό μανταρινιών, τη ζάχαρη, και τις βανίλιες.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 25-30' περίπου, (ανακατεύοντας συχνά, προσέχοντας 
μη "πιάσει") μέχρι να αρχίσει να "δένει" το σιρόπι της μαρμελάδας.
Πριν το τέλος, βάζουμε την αρωματική αρμπαρόριζα και τον χυμό λεμονιού. 
Βράζουν όλα μαζί για 5' ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.....

Έχουμε έτοιμα -ζεστά- αποστειρωμένα βαζάκια και τα γεμίζουμε, δύο πόντους κάτω από 
το άνοιγμα. Τα κλείνουμε καλά, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα έχουμε "κονσερβοποιήσει" οπότε τα διατηρούμε για αρκετό χρόνο.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : # Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, κάνουμε το τεστ του
κρύου πιάτου. Έχουμε βάλει στην κατάψυξη ένα πιατάκι...το βγάζουμε...ακουμπάμε επάνω 
μια κουταλιά, ζεστής μαρμελάδας και τη "χωρίζουμε" στη μέση με το κουτάλι.
Εάν δεν κυλήσει να "σμίξει".....η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη !
# Για τον τρόπο αποστείρωσης των γυάλινων δοχείων, βλέπουμε στην κατηγορία
"ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ..." στην αρχική μας σελίδα....

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου