Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΠΑΤΑΤΕΣ  ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ
"πατάτες ογκρατέν με μπέϊκον"

* 1 κιλό πατάτες
*  200 γρ. μπέϊκον
* 1 φλ. γάλα
* 1 φλ. κρέμα γάλακτος
* 250 γρ, τυρί edam τριμμ.
* 2 αυγά
* 1/2 κ. γλ πάπρικα καπνιστή
* αλάτι...πιπέρι
* λίγο λάδι και λίγη φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε ροδέλες σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν όσο ετοιμάζουμε τα άλλα υλικά.
Κόβουμε χοντρά κομμάτια το μπέϊκον, το βάζουμε σε τηγανάκι και το σωτάρουμε για λίγο.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ ή ταψάκι (30εκ. περίπου) και πασπαλίζουμε τη φρυγανιά. Γυρίζουμε ανάποδα 
το σκεύος και τινάζουμε όση φρυγανιά δεν έχει κολλήσει.

Στρώνουμε στο πυρέξ μια στρώση πατάτες. Πασπαλίζουμε την πάπρικα. Ρίχνουμε τυρί, σκορπίζουμε 
ομοιόμορφα μπέϊκον και ξανά τυρί. Βάζουμε δεύτερη στρώση πατάτες, πάλι τυρί - μπέϊκον - τυρί.
Σε μπωλ ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε...
Βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το υγρό μείγμα σε όλη την επιφάνεια του φαγητού, να το καλύψει ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε αρκετό τυρί.... 
Βάζουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* στη δεύτερη σχάρα και σιγοψήνουμε 
για 50' περίπου, μέχρι να "δέσει" η κρέμα και να κάνει ροδοψημένη κρούστα.
Πριν το βγάλουμε, γυρίζουμε τον φούρνο στις κάτω αντιστάσεις και ψήνουμε για 10-15' ακόμα.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει, για να μπορέσουμε να το
κόψουμε εύκολα και να το σερβίρουμε !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι πατάτες είναι αρκετές για δύο στρώσεις.
Καπνιστή πάπρικα, (ταιριάζει γευστικά, πολύ με το μπέϊκον) βάζουμε μόνο στην πρώτη στρώση πατάτας, 
διότι έχει έντονη μυρωδιά. Βέβαια μπορούμε να την παραλείψουμε ή να την αντικαταστήσουμε με άλλο 
μυρωδικό της αρεσκείας μας. Στη συνταγή χρησιμοποιήσαμε οβάλ πυρέξ 35x24 εκ.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου