Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ" ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ" ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ


ΥΛΙΚΑ
εεύκολες και γρήγορες συνταγές "παπουτσάκια νηστίσιμα"

* 4 μελιτζάνες φλάσκες
* 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 2 σκελ.σκόρδο
* 2-3 τομάτες φρέσκες ώριμες
* 1 κ.σ. πελτέ
* 2 πατάτες
* ελαιόλαδο
* μαϊντανός...αλάτι....πιπέρι
* 2 τομάτες κομμένες φέτες για να σκεπάσουμε τις μελιτζάνες.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε στη μέση, κάθετα. Τις βάζουμε σε λεκάνη με αλατόνερο για 15'....
Προετοιμάζουμε τα υλικά : Καθαρίζουμε ...... πλένουμε και....κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τρίβουμε τις τομάτες (αφού τις ξεσποριάσουμε), ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό...

Στύβουμε καλά τις μελιτζάνες, τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα πιο πολλά νερά τους και τις σκουπίζουμε. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι την ψύχα και την κόβουμε (την ψύχα) σε κυβάκια....
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τις σωτάρουμε και από τις δυο πλευρές, να μαραθούν ελαφρά. Τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση : Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 1/2 φλ. λάδι και βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο να σωταριστούν...να μελώσουν. Προσθέτουμε την ψύχα από τις μελιτζάνες. Ανακατεύοντας ρίχνουμε και τις τομάτες....και αλατοπιπερώνουμε.. Βράζουν για 5'.. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε, με την γέμιση που ετοιμάσαμε.
Όση γέμιση περισσέψει τη ρίχνουμε στο ταψί.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τις κομμένες πατάτες, με τον πελτέ, λίγο λαδάκι, αλατοπίπερο και τις ανακατεύουμε. Τις σκορπίζουμε στο ταψί, ανάμεσα στις μελιτζάνες. "Ξεπλένουμε" με ένα ποτήρι νερό το μπωλ και ρίχνουμε το υγρό στο ταψάκι. Σκεπάζουμε τις μελιτζάνες με  τις φέτες τομάτας....Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
 Ανακινούμε το ταψί να στρώσουν τα υλικά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* για 50' περίπου, να μαλακώσουν οι πατάτες, να πάρει χρώμα το φαγητό μας και να μείνει  με το λαδάκι του ! Σερβίρουμε τις μελιτζάνες μας, πασπαλίζοντας, στο πιάτο, ψιλοκομμένο μαϊντανό !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : σιγοψήνουμε στους 180* για να δώσουμε χρόνο στο φαγητό μας να "μελώσει"  
                      γλυκά....χωρίς να αρπάξει !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

4 σχόλια:

  1. Δεν είναι αυτές νηστίσημες!!! Είναι ''παπουτσάκια'' ΧΩΡΙΣ Μπεσαμέλ!!!Και ΔΕΝ χρειάζεται να ψηθούν για 50 λεπτά εφ'όσον έχουν σωταριστεί.Και για τις πατάτες ΠΡΙΝ σωτάρουμε τα υλικά τις ''ψευτοτηγανίζουμε'' και μετά σωτάρουμε ΌΛΑ τα υλικά.Στον φούρνο χρειάζεται να ψηθεί ΜΟΝΟ 25-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο)και 3 λεπτά πρίν το βγάλουμε ρίχνουμε ψιλοκομένο μαϊντανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ, γιατί τα παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ μπορεί να έχουν φέτα, ενώ οι συγκεκριμένες μελιτζάνες είναι παπουτσάκια (εφόσον γεμίζονται) νηστίσιμες (εφόσον δεν έχουν τυρί). Η ονομασία είναι πολύ σωστή και προσωπικά ευχαριστώ πολύ για την καταχώρισή της, γιατί έψαχνα μία συνταγή που να πλησιάζει σε κείνη που έκανε η μητέρα μου όταν ζούσε και μόνο εδώ την βρήκα! Ειδικά αυτό το "ξεπλένουμε με νερό το μπωλ" με συγκίνησε πολύ γιατί έτσι ακριβώς το έκανε κι η μαμά μου. Συγχρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα ήθελα να προσθέσω ότι κι έμένα οι συνταγες σου μου θυμίζουν "μαμά". Σε ευχαριστώ γι'αυτό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή