Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΨΩΜΑΚΙΑ (ΦΡΑΤΖΟΛΑΚΙΑ) ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΨΩΜΑΚΙΑ (ΦΡΑΤΖΟΛΑΚΙΑ) ΜΕ ΕΛΙΕΣ


"ψωμάκια (φρατζολάκια) με ελιές"
ΥΛΙΚΑ
(για 8-10 φρατζολάκια)

* 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
* 1 φακ. μαγιά σκόνη
* 1 φλ. νερό (200 ml περίπου)
* 150 γρ. ελιές χ.κ.
* 2 κ.σ. λάδι
* 1 κ.γλ. αλάτι
* 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
* σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χλιαρό. Προσέχουμε τη θερμοκρασία 
του νερού, μην είναι ζεστό και μας "κάψει" τη μαγιά.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας. Τη βγάζουμε σε 
αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6' πασπαλίζοντας συχνά με αλεύρι, 
μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακιά και λεία. Την κάνουμε μια "μπάλα"... και τη βάζουμε μέσα στην -ελαφρά λαδωμένη- λεκάνη. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και κουβέρτα, για να δημιουργήσουμε ζεστό περιβάλλον και να βοηθήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Όταν διπλασιάσει τον όγκο της, τη βγάζουμε πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε.
Την κόβουμε σε 6 ή 8 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα ψωμάκια μας)....
Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι. Το απλώνουμε με τα δάχτυλα. Ακουμπάμε στη ζύμη ελιές και τη διπλώνουμε να τις σκεπάσει. Ζυμώνουμε ελαφρά και τους δίνουμε το σχήμα μικρής φρατζόλας. Τα χαράσσουμε ελαφρά.
Αραδιάζουμε τα ψωμάκια στην λαμαρίνα του φούρνου μας και τα σκεπάζουμε. Όταν φουσκώσουν, τα αλείφουμε με λαδάκι και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180* για 40' περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν "φρέσκο ψωμί" !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : όταν "δουλεύουμε" ζύμη, πάντα έχουμε δίπλα μας περίσσιο αλεύρι, μήπως χρειαστεί να τη "στρώσουμε".


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου