ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "κοτόπουλο με χυλοπίττες" |
* 1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου
* 1 κρεμμύδι μεγάλο
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1/2 φλ.λάδι
* 1/2 φλ.συμπ.χυμό τομάτας
* 1 κ.σ.πελτέ
* 1/2 ποτ.κρ.κρασί
* χυλοπίττες
* αλάτι...πιπέρι...μια πρέζα ζάχαρη
* ξυλάκι κανέλας...2-3 γαρύφαλλα...
* 3-4 μπαχάρια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε σχολαστικά το κοτόπουλο και το κόβουμε μερίδες. Σε πλατειά κατσαρόλα αραδιάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. 'Οταν πιουν τα νερά τους, αρχίζουν να τσιγαρίζονται στο βουτυράκι που έβγαλαν....προσθέτουμε το λάδι και τα σωτάρουμε να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές....άν "πιάσουν" και λίγο, να κάνουν κρούστα ακόμα καλλίτερα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα σε πιάτο, και ρίχνουμε
ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και τα σκόρδα να σωταριστούν ελαφρά.Βάζουμε τον πελτέ, τον λιώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε και την τομάτα.
Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, τα διπλογυρίζουμε να "κοκκινίσουν" αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κρασί. Αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε δύο ποτήρια ζεστό νερό. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη και τα κανελογαρύφαλλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αν χρειαστεί (βλέπουμε την αναλογία νερού-χυλοπίτας πιο κάτω) προσθέτουμε στη σάλτσα, νεράκι ζεστό, μή σταματήσει ο βρασμός. Ρίχνουμε τις χυλοπίττες, ανακατεύουμε και βράζουμε για 5'-7'.............
Κλείνουμε τη φωτιά, χωρίς να κατεβάσουμε το φαγητό. Βάζουμε τα κομμάτια τού κοτόπουλου ξανά μέσα, σκεπάζουμε και αφήνουμε γύρω στα 15' να "δέσουν" μυρωδιές και γεύσεις !
Σημείωση:
Αναλογία χυλοπίττας - σάλτσας για να μη λασπώσουν οι χυλοπίττες μας είναι.........
1 κούπα σάλτσας = 1/2 κούπα χυλοπίττες.....2 κούπες σάλτσας = 1 κούπα χυλοπίττες ...κ.ο.κ !
Στο σερβίρισμα, αν μας αρέσει, ρίχνουμε και τριμμένο τυράκι από πάνω !
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
Μαγείρεψα τη συνταγη σου σημερα Κυριακη! Πολυ νοστιμη!!
ΑπάντησηΔιαγραφή