Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΙΚΡΑ


ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΙΚΡΑ


ΥΛΙΚΑ
(περίπου 25 κομμάτια)

εύκολες και γρήγορες συνταγές "πεϊνιρλί μικρά"
ΖΥΜΗ
* 500 γρ. αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά σκόνη (ή 30γρ μπυρομαγιά)
* 1/2 κ.γλ.αλάτι
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.σ. λάδι
* 1.5 φλ.νερό χλιαρό


ΓΕΜΙΣΗ
* Αλλαντικό της αρεσκείας μας
* Τυρί μαλακό (κασέρι, edam, γραβιέρα...)
* Βούτυρο

*Κρόκος αυγού με λίγο νεράκι, για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, σε λεκάνη.
Σε μπωλάκι, βάζουμε μισό φλυτζάνι από το νερό, χλιαρό, και ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά, και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και περιμένουμε 5' να αφρίσει η μαγιά, σημάδι πως ενεργοποιήθηκε.
Δημιουργούμε στο κέντρο του αλευριού, μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό....Παίρνουμε το αλεύρι από γύρω,
προς το κέντρο και ζυμώνουμε. Έχουμε κοντά μας λίγο χλιαρό νερό, για να προσθέσουμε
-αν χρειαστει- ώστε να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε δυνατά, το ζύμωμα, για 5'.
Τη βάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος
να φουσκώσει. Θα χρειαστεί μία ώρα περίπου.
Τη βγάζουμε ξανά, σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε γλυκά....

ΓΕΜΙΣΗ
Κόβουμε το αλλαντικό σε μικρά, στενόμακρα κομμάτια.
Τρίβουμε το τυρί...'Εχουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ...
Κόβουμε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
Το απλώνουμε με τα δάχτυλα, ή με το ρολλάκι, σε οβάλ σχήμα.
Βάζουμε τριμμένο τυρί στο κέντρο και ένα κομμάτι αλλαντικό.
Διπλώνουμε λίγο ζυμάρι, προς τα μέσα, στις δύο άκρες,  να κρατήσει το αλλαντικό
και σηκώνουμε τις μεγάλες πλευρές, ενώ ταυτόχρονα πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν.
Στο άνοιγμα που δημιουργήθηκε, βάζουμε κι άλλο τυρί, κι ένα κομματάκι βούτυρο.

Αραδιάζουμε τα πεϊνιρλάκια, στη λαμαρίνα του φούρνου μας, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού, με λίγο νεράκι και αλείφουμε εξωτερικά τη ζύμη.
ψήνουμε στους 180* για μισή ώρα περίπου...μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Δεν τα ψήνουμε περισσότερο, για να παραμείνουν μαλακά, κι όταν κρυώσουν!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : μπορούμε να μη τα ψήσουμε όλα, ή να φτιάξουμε περισσότερα και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου