ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Πεντανόστιμος μεζές από την Πόλη !!
Το όνομά του, από τις τούρκικες λέξεις....
ciğer και sarmaş = συκώτι τυλιχτό
(από το ρήμα sarmak που σημαίνει "τυλίγω")
ΥΛΙΚΑ
* 1 συκωταριά μέτρια
εύκολες και γρήγορες συνταγές "τζιγεροσαρμάδες με πατάτες" |
* 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 φλ. άνιθος
* 1/2 φλ. μαϊντανός
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 1 κ.σ. δυόσμος (αποξ/νος)
* 1/2 φλ.λάδι
* 1/2 φλ. ρύζι
* 1 φλ.νερό
* αλάτι...πιπέρι...
* 3 πατάτες μέτριες
* ρίγανη
* 1/3 φλ. λάδι
* αλάτι...πιπέρι...
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία
Πλένουμε τη συκωταριά και την ζεματάμε σε βραστό νερό για 5'.
Την βγάζουμε σε ξύλο κοπής, αφαιρούμε τα νεύρα και τα περιττά μέρη,
την κόβουμε σε μικρά κομματάκια και την στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνιθο, τα
φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και
τις διατηρούμε σε νερό. Πλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε.
Σε πλατειά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι, να ζεσταθεί.
Βάζουμε το ξερό κρεμμύδι να σωταριστεί και προσθέτουμε την συκωταριά.
Την σωτάρουμε 2-3' και βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια..Ρίχνουμε και το ρύζι.
Γυρίζουμε τα υλικά μας, να μελώσουν και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνιθο
και τον δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το νερό.
Σιγοβράζουμε τη γέμιση, μέχρι να πιει τα υγρά της, χωρίς να στεγνώσει.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Μπόλιες
Όσο σιγοβράζει η γέμιση, ετοιμάζουμε τις μπόλιες.
Αφαιρούμε από τη μπόλια, τα χοντρά κομμάτια...τις σφραγίδες....
Βάζουμε σε λεκάνη χλιαρό νερό και την βουτάμε. Την αφήνουμε λίγα
λεπτά και χύνουμε το νερό...Επαναλαμβάνουμε ακόμα δυο φορές.
Με αυτόν τον τρόπο "ανοίγει" και μαλακώνει. Την στραγγίζουμε.
Απλώνουμε τη μπώλια στο τραπέζι και την κόβουμε σε τετράγωνα (όσο
γίνεται) κομμάτια, σε μέγεθος παλάμης. Ακουμπάμε την μπώλια στην παλάμη
μας και βάζουμε 1-2 κουταλιές γέμισης. Ανεβάζουμε γύρω-γύρω την μπόλια,
και κλείνουμε τη γέμιση. Αραδιάζουμε σε ταψάκι, τα σαρμαδάκια μας, με το
δίπλωμα από κάτω, να ακουμπάει στο ταψί.
Πατάτες
Βάζουμε σε λεκανίτσα τις πατάτες με το λάδι, την ρίγανη και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε και τις μπήγουμε στα κενά, ανάμεσα στους τζιγεροσαρμάδες.
Με την λαδορίγανη που έχει μείνει στη λεκανίτσα, αλείφουμε, με ένα πινελάκι
τους σαρμάδες μας. Το υπόλοιπο, το ραντίζουμε στο ταψί.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και το ψήνουμε στους 200* για μιάμιση ώρα, να
μαλακώσουν οι πατάτες. Μετά ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για
μισή ώρα, περίπου, μέχρι να ροδοψηθει το φαγητό μας.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε υγρά, διότι το φαγητό μας θα βγάλει τα δικά του !
Σημείωση:
*Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε και 2 αυγά στη γέμιση.
*Μπορούμε επίσης, να μη κόψουμε τη μπόλια, σε μικρά κομάτια, αλλά σε δύο μεγάλα και να στρώσουμε στο ταψί το ένα, να απλώσουμε τη γέμιση, να σκεπάσουμε με το άλλο (σαν πίτα)
και να ψήσουμε έναν μεγάλο τζιγεροσαρμά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
Πω πω !!! μας ανοιξατε την ορεξη!!
ΑπάντησηΔιαγραφή