Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Τον μουσακά τον συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή,
στην Τουρκία και φυσικά.....στην Ελλάδα. Το όνομά του προέρχεται από το αραβικό "musaqqa'a"
Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στην σημερινή του μορφή, το 1910, σε συνταγές του σεφ Ν.Τσελεμεντέ...!

ΥΛΙΚΑ

* 4-5 μελιτζάνες φλάσκες
εύκολες και γρήγορες συνταγές "μουσακάς"
* 4 πατάτες
* λάδι για το τηγάνισμα
* αλάτι
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
* 1 κρεμμύδι
* 1 σκ.σκόρδο ή...
  1 κ.γλ. ΠΟΛΤΟ ΣΚΟΡΔΟΥ
* 2 κ.σ. πελτές
εύκολες και γρήγορες συνταγές "μουσακάς"
* 1/2 φλ.ελαιόλαδο
* 1/3 φλ. κρασί κόκκινο
* 2 κ.σ. μαϊντανός
* αλάτι..πιπέρι...φύλλο δάφνης
* 1 ξυλάκι κανέλλας...
* 2 γαρύφαλλα...3 μπαχάρια...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* 2 φλ.κεφαλογραβιέρα
* 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Για την κρέμα ΜΠΕΣΑΜΕΛ δείτε ΕΔΩ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

* Αφαιρούμε τα κοτσανάκια και κόβουμε λίγο τις μελιτζάνες και από την άλλη μεριά. Τις πλένουμε.
 Αφαιρούμε  γύρω-γύρω από την μελιτζάνα, κάθετα, κομμάτια φλούδας να πάρει όψη "ριγέ".....
 Τις κόβουμε φέτες, στο μάκρος, πάχους, λιγότερο από ένα εκατοστό.
 Τίς αλατίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε μισή ώρα.
 Τίς ξεπλένουμε, τις στίβουμε και τις "ταμπονάρουμε" να στεγνώσουν για να μη τραβήξουν
πολύ λάδι στο τηγάνισμα....
 Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε τηγάνι και τις τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,
 μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα ! Τίς βγάζουμε από το τηγάνι και τις ακουμπάμε σε
 χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το παραπανίσιο λάδι τους.

* Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε λεπτές στρογγυλές φέτες.
 Τις τηγανίζουμε να χρυσίσουν. Τις βγάζουμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί.

* Βάζουμε τον κιμά σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να βγάλει και
 να πιεί τα υγρά του. Ανακατεύουμε καλά να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε,
 Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο.Συνεχίζοντας το σωτάρισμα, βάζουμε και
 τον πελτέ, διαλύοντάς τον στον πάτο της κατσαρόλας, να αναδείξει την αψάδα του.
 Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε...
 Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το φύλλο δάφνης,
 Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
 Λίγο πριν το τέλος, βάζουμε και τον μαϊντανό, ψιλοκομμένο.

* Ετοιμάζουμε και την ΜΠΕΣΑΜΕΛ...δες ΕΔΩ..!

* Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί (να χωράει σε μια στρώση τις πατάτες) και πασπαλίζουμε την φρυγανιά.
 Στρώνουμε τις πατάτες κοντά-κοντά χωρίς κενά. Πασπαλίζουμε τυρί.
 Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες με τον ίδιο τρόπο. Βάζουμε από πάνω τον μισό κιμά
 (έχουμε αφαιρέσει τα μπαχαρικά και το φύλλο δάφνης) και ρίχνουμε τυρί....
 Ξαναστρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες....τον υπόλοιπο κιμά και πασπαλίζουμε πάλι τυρί.
 Σκεπάζουμε με την κρέμα μπεσαμέλ, ξεκινώντας περιμετρικά και φθάνοντας στο κέντρο του
 ταψιού. Ανακινούμε να στρώσει. Ρίχνουμε άφθονο τυράκι.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200* (ανάλογα τον φούρνο) για μία ώρα
 περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μουσακά μας !

* Πριν κόψουμε και σερβίρουμε τον μουσακά μας, τον αφήνουμε να "ηρεμήσει" και να "δέσει"!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ : Εναλλακτικά....~για τις μελιτζάνες: Τις αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με               λαδόκολλα. Ραντίζουμε με λάδι, αλατίζουμε και ψήνουμε στους 200* για 15' περίπου.
~Για τον κιμά: Μπορούμε να βάλουμε ανάμικτο, από μοσχάρι και χοιρινό...
~Η παράδοση τον θέλει και με αρνίσιο κιμά ή πολύ μικρά κομμάτια αρνιού...


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

1 σχόλιο:

  1. Τον μαγείρεψα. Έγινε πολύ νοστιμος.Πολύ ωραία συνταγή.Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή