Σας ευχόμαστε καλές γιορτές! Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ


ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

Εκλεκτός θαλασσινός μεζές για ουζάκι και όχι μόνο !

ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "χταπόδι ξυδάτο"

ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ
* 1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
* 1 φύλλο δάφνης
* 1/2 φλ.ξύδι
* κόκκοι πιπέρι
~~~~~~~~~~~~~
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
* 2/3 φλ.ελαιόλαδο
* 1/3 φλ.ξύδι
* ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το χταπόδι....αφαιρούμε το "μάτι"....το πλένουμε καλά.
Το βάζουμε  σε κατσαρόλα βαθειά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να βγάλει τα υγρά του.
Προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης, το πιπέρι και το μισό φλυτζάνι ξύδι..
Μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
(για να προλάβει να μαλακώσει, ίσως χρειαστεί, προς το τέλος, να συμπληρώσουμε νεράκι
ή ακόμα καλλίτερα λίγο κρασί...)

Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, και αφού κρυώσει λίγο,
το κόβουμε σε κομμάτια μπουκιάς και το βάζουμε σε δοχείο (με καπάκι).
Αναμιγνύουμε σε μπωλ το λάδι με το ξύδι και τη ρίγανη και περιχύνουμε το χταπόδι.
Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Πριν το σερβίρουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο νωρίτερα, για να υγροποιηθεί το λάδι,
το οποίο πήζει στην χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου.
"Φρεσκάρουμε" το χταποδάκι μας, με λίγο λαδόξυδο !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !


2 σχόλια: