Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

ΛΑΓΑΝΑ


ΛΑΓΑΝΑ

Το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας !!



εύκολες και γρήγορες συνταγές "λαγάνα"
ΥΛΙΚΑ
(για μία λαγάνα)
* 400 γρ.αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά
* 2 κ.σ. λάδι
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.γλ.αλάτι
* 1 φλ.νερό χλιαρό
   (200 ml )
* σουσάμι
* 1/2 κ.γλ.γλυκάνισο
   (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε το γλυκάνισο, ή το βράζουμε σε λίγο νερό για 2' και κρατάμε ένα φλυτζανάκι μυρωδάτο υγρό.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη με δύο τρόπους !

Α' ΤΡΟΠΟΣ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε λεκάνη.
Σε μπωλάκι βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό
από το μετρημένο....Ανακατεύουμε, να διαλυθούν.
Βάζουμε στο αλεύρι, το λάδι, τη μαγιά και το γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε, λίγο-λίγο το χλιαρό νερό.
Β' ΤΡΟΠΟΣ

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι και το γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό.
..................................
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη, που να κολλάει
ελαφρά στα χέρια...Τη βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε
το ζύμωμα για 5'-6'....πασπαλίζοντας ελαφρά με αλεύρι, μέχρι να μη κολλάει πια στα χέρια.
Λαδώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη...και την αφήνουμε σε ζεστό χώρο, να
διπλασιάσει τον όγκο της.
Στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μας, ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη, τη ζυμώνουμε να κάτσει και την ακουμπάμε πάνω στη λαδόκολλα. Την απλώνουμε με τα χέρια και της δίνουμε το γνωστό οβάλ σχήμα της λαγάνας,
με πάχος ένα δάχτυλο περίπου.
Πατάμε με τα δάχτυλα όλη την επιφάνεια, κάνοντας λακουβίτσες.
Τη βρέχουμε με ένα πινελάκι και σκορπίζουμε αρκετό σουσάμι...

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* για 45' περίπου (ανάλογα
τον φούρνο) μέχρι να πάρει το χρώμα του καλοψημένου ψωμιού !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : η αναλογία 'αλεύρι-νερό' μπορεί να διαφέρει ελαφρά...Εξαρτάται από το είδος και την ποιότητα του αλευριού.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου