Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι"
ΥΛΙΚΑ

* 6 ντομάτες
* 6-7 κ.σ. πλιγούρι
* 1 κρεμμύδι
* 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
* 1 φλ.ελαιόλαδο
* αλάτι...πιπέρι...ρίγανη
* 2 πατάτες
* 1 κ.σ.πελτέ
* 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε σε μπωλ, σε χλιαρό νερό, το πλιγούρι, για μισή ώρα.
Το γυρίζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις αραδιάζουμε σε ταψάκι, με το σκληρό
μέρος να "κάθεται" στο σκεύος.

Κόβουμε σε κάθε ντομάτα, ένα κομμάτι σαν καπάκι και με ένα κουταλάκι
αδειάζουμε καλά, το περιεχόμενο, σε λεκάνη.
Ρίχνουμε στην καρδιά της κάθε ντομάτας λίγη ζάχαρη.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) και τα ψιλοκόβουμε.
Σουρώνουμε την ψύχα από τις ντομάτες και την χοντροκόβουμε, αφού αφαιρέσουμε
τα σποράκια...Θέλουμε να "φαίνεται" η ντομάτα στη γέμιση.
Κρατάμε τον χυμό...θα τον χρειαστούμε αργότερα...

Σε πλατειά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το 1/2 από το λάδι.
Μόλις ζεσταθεί (χωρίς να κάψει) βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε 2-3'
να μελώσουν. Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύοντας καλά να μη κολλήσει.
Ρίχνουμε και την ψύχα από τις ντομάτες. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά
και βάζουμε στη γέμιση τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγη ρίγανη και αλατοπίπερο.

Γεμίζουμε τις ντομάτες, χωρίς να αφήσουμε κενό, διότι το πληγούρι, με το μούλιασμα
έχει πάρει τον όγκο του. Από τον χυμό ντομάτας που έχουμε κρατήσει, ρίχνουμε μια
κουταλιά σε κάθε ντομάτα και τις σκεπάζουμε με τα "καπάκια" τους.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεκανίτσα, τις πατάτες κυδωνάτες.
Προσθέτουμε τον πελτέ, ρίγανη, λάδι, αλατοπίπερο και τον υπόλοιπο χυμό
από τις ντομάτες. Ανακατεύουμε καλά...Αραδιάζουμε τις πατάτες ανάμεσα στις
ντομάτες και περιχύνουμε τα υγρά στο ταψί.
"Ξεπλένουμε" με μισό ποτήρι νερό, ό,τι έχει μείνει στη λεκάνη και το ρίχνουμε
 και αυτό στο ταψί. Ραντίζουμε το φαγητό με λίγο λάδι....
Πασπαλίζουμε αλατοπίπερο και τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190* για μία ώρα περίπου.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο,όταν "πιεί" τα υγρά του, μαλακώσουν οι πατάτες
και κάνουν κρατσανιστή κρούστα οι ντομάτες μας !!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου