ΣΑΜΑΛΙ
ΥΛΙΚΑ
* 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
* 750 γρ. γιαούρτι
* 200 γρ. ζάχαρη
* 1/2 κ.γλ.μαστίχα
* 1 βανίλια
* 2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
* ξύσμα μεγάλου πορτοκαλιού
* 1 πορτοκάλι χυμός
* λίγο λάδι
* 2 κ.σ. βούτυρο
* 20-25 λευκά αμύγδαλα
Σιρόπι
* 1 κιλό ζάχαρη
* 800 ml νερό
* 1/2 λεμόνι χυμός
* 2 ξυλάκια κανέλλας
* φλούδες πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Συγκεντρώνουμε τα υλικά....
Ξύνουμε στον τρίφτη το πορτοκάλι. Κρατάμε το ξύσμα και στίβουμε το πορτοκάλι.
Αν ο χυμός του δεν γεμίζει ένα φλυτζάνι, συμπληρώνουμε με νερό.... Βάζουμε την
μαστίχα στο μπλέντερ με 3-4 κ.σ. από την μετρημένη ζάχαρη και την αλέθουμε....
Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη (με τη μαστίχα), το ξύσμα πορτοκαλιού
την βανίλια και ανακατεύουμε, με τον αυγοδάρτη.
Φέρνουμε το φλυτζάνι με τον χυμό πάνω από το μπωλ, ρίχνουμε μέσα την σόδα και
ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Θα αφρίσει....Ρίχνουμε όλο τον χυμό, στο γιαούρτι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Έχουμε έναν πηχτό
χυλό. Λαδώνουμε ένα ταψάκι 35x25 εκ. και αδειάζουμε μέσα τον χυλό. Τον στρώνουμε
με βρεγμένη σπάτουλα. Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε εκτός φούρνου μια ώρα,
να φουσκώσει το σιμιγδάλι, για να μη "σκάσει" στο ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180*. Χαράσσουμε τη ζύμη σε τετράγωνα ή
μπακλαβαδωτά κομμάτια...Τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Βγάζουμε το σάμαλι από τον φούρνο και όπως είναι ζεστό, το αλείφουμε (με ένα
πινελάκι) με το βούτυρο που έχουμε λιώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.... Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά,
να ζεσταθεί και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, Προσθέτουμε την κανέλλα και τις
φλούδες από το πορτοκάλι που είχαμε στύψει. Μόλις κοχλάσει, το βράζουμε 8-10'.
Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό του λεμονιού.
Με μία κουτάλα, σιροπιάζουμε το σάμαλι. Θα το πάρει όλο.... Μη μας φανεί πολύ..
Θα το "τραβήξει" τις ώρες που θα το...περιμένουμε...!
Με ένα μαχαίρι, που βρέχουμε συνεχώς, χαράζουμε πάλι τα κομμάτια, να απορροφηθεί
καλλίτερα το σιρόπι.
Δεν το σερβίρουμε αμέσως.... Περιμένουμε αρκετές ώρες...
Το καλλίτερο θα είναι να το βγάλουμε από το ταψί, την επομένη.
Το διατηρούμε σε μπωλ κλειστό, ή στο ταψί, σκεπασμένο με μεμβράνη, μη στεγνώσει.
Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο και να το σερβίρουμε με μπάλα παγωτού !!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
ΥΛΙΚΑ
* 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
εύκολες και γρήγορες συνταγές "σάμαλι" |
* 200 γρ. ζάχαρη
* 1/2 κ.γλ.μαστίχα
* 1 βανίλια
* 2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
* ξύσμα μεγάλου πορτοκαλιού
* 1 πορτοκάλι χυμός
* λίγο λάδι
* 2 κ.σ. βούτυρο
* 20-25 λευκά αμύγδαλα
Σιρόπι
* 1 κιλό ζάχαρη
* 800 ml νερό
* 1/2 λεμόνι χυμός
* 2 ξυλάκια κανέλλας
* φλούδες πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Συγκεντρώνουμε τα υλικά....
Ξύνουμε στον τρίφτη το πορτοκάλι. Κρατάμε το ξύσμα και στίβουμε το πορτοκάλι.
Αν ο χυμός του δεν γεμίζει ένα φλυτζάνι, συμπληρώνουμε με νερό.... Βάζουμε την
μαστίχα στο μπλέντερ με 3-4 κ.σ. από την μετρημένη ζάχαρη και την αλέθουμε....
Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη (με τη μαστίχα), το ξύσμα πορτοκαλιού
την βανίλια και ανακατεύουμε, με τον αυγοδάρτη.
Φέρνουμε το φλυτζάνι με τον χυμό πάνω από το μπωλ, ρίχνουμε μέσα την σόδα και
ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Θα αφρίσει....Ρίχνουμε όλο τον χυμό, στο γιαούρτι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Έχουμε έναν πηχτό
χυλό. Λαδώνουμε ένα ταψάκι 35x25 εκ. και αδειάζουμε μέσα τον χυλό. Τον στρώνουμε
με βρεγμένη σπάτουλα. Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε εκτός φούρνου μια ώρα,
να φουσκώσει το σιμιγδάλι, για να μη "σκάσει" στο ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180*. Χαράσσουμε τη ζύμη σε τετράγωνα ή
μπακλαβαδωτά κομμάτια...Τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Βγάζουμε το σάμαλι από τον φούρνο και όπως είναι ζεστό, το αλείφουμε (με ένα
πινελάκι) με το βούτυρο που έχουμε λιώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.... Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά,
να ζεσταθεί και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, Προσθέτουμε την κανέλλα και τις
φλούδες από το πορτοκάλι που είχαμε στύψει. Μόλις κοχλάσει, το βράζουμε 8-10'.
Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό του λεμονιού.
Με μία κουτάλα, σιροπιάζουμε το σάμαλι. Θα το πάρει όλο.... Μη μας φανεί πολύ..
Θα το "τραβήξει" τις ώρες που θα το...περιμένουμε...!
Με ένα μαχαίρι, που βρέχουμε συνεχώς, χαράζουμε πάλι τα κομμάτια, να απορροφηθεί
καλλίτερα το σιρόπι.
Δεν το σερβίρουμε αμέσως.... Περιμένουμε αρκετές ώρες...
Το καλλίτερο θα είναι να το βγάλουμε από το ταψί, την επομένη.
Το διατηρούμε σε μπωλ κλειστό, ή στο ταψί, σκεπασμένο με μεμβράνη, μη στεγνώσει.
Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο και να το σερβίρουμε με μπάλα παγωτού !!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου