Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ


ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "λαχανοντολμάδες"


ΥΛΙΚΑ

* 1 μέτριο τρυφερό λάχανο
* 2 φλυτζάνια ρύζι 
* 1 κρεμμύδι μεγάλο
* 1 φλυτζάνι λάδι
* μαϊντανός...άνιθος....
* αλάτι .... πιπέρι....

Για το αυγολέμονο: 

2 αυγά και χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
(σε θερμοκρασία δωματίου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα...Κάνουμε έναν βαθύ "σταυρό" με το μαχαίρι στο σκληρό τμήμα (στην καρδιά) του λάχανου. Το βάζουμε, ολόκληρο, σε βαθειά κατσαρόλα συμπληρώνουμε νερό να το σκεπάζει και το βράζουμε για 10' περίπου,  να μαλακώσουν τα φύλλα.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα ταψάκι......περιμένουμε να κρυώσει λίγο και χωρίζουμε τα φύλλα του....
Ετοιμάζουμε τη γέμιση : ξεπλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε...ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τον μαϊντανό... τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι... Τα βάζουμε όλα σε ένα μπωλ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μισό φλυτζάνι λάδι και ανακατεύουμε........

Στον πάτο μιας βαθειάς κατσαρόλας, στρώνουμε 2-3 φύλλα λάχανου....
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο από το λάχανο, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη, βάζουμε επάνω μια γεμάτη κουταλιά γέμισης και το τυλίγουμε σαν μπουρεκάκι. 
(σκεπάζουμε...διπλώνουμε...ρολάρουμε...)
Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα, με το δίπλωμα από κάτω. Μόλις τελειώσουμε, σκορπίζουμε από πάνω, το υπόλοιπο λάδι και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο (ανάποδα).....Ρίχνουμε ζεστό νερό, τόσο, όσο να σκεπαστεί και το πιάτο...Βράζουν σε σιγανή φωτιά για 45-50' να πιουν τα περίσσια υγρά τους, και να σπάσει το ρύζι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και βγάζουμε το πιάτο... 
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και ζουμάκι από την κατσαρόλα για να ταιριάξει η θερμοκρασία του αυγολέμονου με τη θερμοκρασία του φαγητού.
Το περιχύνουμε στο φαγητό και ανακινούμε την κατσαρόλα  προσεκτικά, 
να δέσει το αυγολέμονο με τους λαχανοντολμάδες !

ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ...ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ;;
ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ.....ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ !

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε  μια κουταλιά λάδι ....Ψιλοκόβουμε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι και το σωτάρουμε.
Ρίχνουμε τη γέμιση ( και ό,τι έχει μείνει από το λάχανο, δηλαδή υπόλοιπα φύλλων, χοντράδια ) και προσθέτουμε 1 κ.γλ. πελτέ.....Τον λιώνουμε ανακατεύοντας τα υλικά. Βάζουμε ένα ποτήρι, περίπου νερό....αλάτι...πιπέρι και ελάχιστη κανελίτσα.
Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σπάσει το ρύζι και να μείνει με το λαδάκι του.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

1 σχόλιο: