ΚΑΣΟΠΙΤΑ (Ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα)
ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "κασσόπιττα" |
* 3 ποτήρια νερό
(ή 2 ποτ.νερό + 1 ποτ.γάλα
* 3 ποτήρια αλεύρι
* 1 ποτ.κρ. ελαιόλαδο
* 2 αυγά
* 1 κ.γλ.αλάτι
* 300 γρ φέτα
* 200 γρ βούτυρο
* λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το αλάτι. Σπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό ( ή το νερό με το γάλα αν θέλουμε την εναλλακτική λύση) και το μισό ελαιόλαδο.
Τα ανακατεύουμε καλά, σε παχύ χυλό....(κουρκούτι).
Ζεσταίνουμε ελαφρά το μισό βούτυρο και αλείφουμε τη λαμαρίνα του φούρνου μας.
Ρίχνουμε τον χυλό, να απλώσει σε όλη την επιφάνεια.
Κόβουμε σε κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο και το σκορπίζουμε σε όλη τη λαμαρίνα.
Θρυμματίζουμε τη φέτα και την πασπαλίζουμε επάνω στον χυλό.
Ραντίζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.....
Ψήνουμε στους 180* στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στη μέση του φούρνου.
Όταν ροδίσει η πίτα και έχει λιώσει το τυρί, είναι έτοιμη. Την κόβουμε με το ειδικό εξάρτημα της πίτσας (ή απλά με μαχαίρι)
και τη βγάζουμε από τη λαμαρίνα να μην "ιδρώσει" από κάτω.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : κάποιοι υποστηρίζουν πως αν την κόψεις με το.........χέρι είναι πιο νόστιμη !!!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
ακριβως ετσι... παρα πολυ νοστιμη! ετσι μας την εκοβε η γιαγια μου με το χερι...να μη χαλασει το σινί (τοπικό σκεύος, ταψί)....
ΑπάντησηΔιαγραφή"Κασιοπιττα η γυμνη (ζαρκος στα ηπειρωτικα -γυμνος) Υπαρχει σε διαφορες εκδοχες με λαχανα,πατατες, πουρε,κολοκυθα κοκινη ακομη κ φασολια."